Tolkning av AMN 2013:1

Ärendet

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 17 januari 2013 en framställning från Advokatfirman Lindahl på uppdrag av Mark Hauschildt. Framställningen rör tolkning av nämndens uttalande AMN 2013:1.

Framställning

I framställningen anförs i huvudsak följande.

Timepiece Servicos De Consultoria LDA (”Timepiece”) är ett IT- och telekommunikationsbolag med säte på Madeira, Portugal. Från bolagets filial Timepiece Luxembourg tillhandahåller bolaget, under varumärket Universal Telecom, telefoni- och bredbandstjänster till kunder i bl.a. Sverige. Bolaget är helägt av Hauschildt.

AllTele är ett svenskt aktiemarknadsbolag som bedriver verksamhet på den svenska tele- och bredbandsmarknaden. Bolagets aktier är upptagna till handel på NASDAQ OMX Stockholm, Small Cap-listan. Det totala antalet aktier i AllTele uppgår till 12.366.746 fördelat på drygt 1.400 aktieägare per den 28 december 2012. Bolaget har endast ett aktieslag. Hauschildt innehar idag 3.259.283 aktier motsvarande cirka 26,4 procent av totalt antal aktier och röster i AllTele.

Hauschildt har fört diskussioner med delar av AllTeles styrelse och några av bolagets övriga huvudägare om olika tänkbara alternativ för en förbättring av AllTeles lönsamhet och utveckling av dess affärsverksamhet. Parterna har emellertid inte lyckats uppnå konsensus i frågan. Hauschildts ståndpunkt är att en fördelaktig lösning för AllTele, såväl ekonomiskt som strategiskt, är att bolaget förvärvar Timepiece svenska verksamhet för telefoni och bredband (”Timepiece Sverige”) genom en inkråmsöverlåtelse mot vederlag i form av nyemitterade aktier i AllTele till Timepiece (”Apportemissionen”).

Då Hauschildt äger mer än 10 procent av aktierna och rösterna i AllTele utgör ett förvärv av Timepiece Sverige en s.k. närståendetransaktion enligt Aktiemarknadsnämndens uttalande AMN 2012:5 och således krävs att förvärvet godkänns av bolagsstämma i AllTele samt att beslutet biträds av mer än hälften av de vid bolagsstämman avgivna rösterna, med bortseende från Hauschildts aktieinnehav.

Med anledning av detta har Hauschildt begärt att styrelsen för AllTele kallar till en extra bolagsstämma och föreslagit att den extra bolagsstämman (i) beslutar om val av styrelse, (ii) godkänner förvärvet av Timepiece Sverige, (iii) fattar beslut om ändring av gränserna för aktiekapitalet och antalet aktier i bolagets bolagsordning för att möjliggöra Apportemissionen samt (iv) bemyndigar AllTeles styrelse att fatta beslut om nyemission av aktier att användas som betalning för förvärvet av Timepiece Sverige, dvs. Apportemissionen. Styrelsen för AllTele har kallat till sådan extra bolagsstämma att hållas den 18 februari 2013 (den ”Extra Bolagsstämman”).

Hauschildts totala innehav i AllTele, genom eget och närstående bolags innehav, efter Apportemissionen skulle uppgå till maximalt 70 procent av antalet aktier och röster. Med anledning av detta skulle budplikt uppkomma i enlighet med 3 kap. 1 § lagen (2006:451) om offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden avseende resterande aktier i AllTele. Aktiemarknadsnämnden har genom sitt uttalande AMN 2013:1 beviljat Hauschildt dispens från skyldigheten att fullgöra denna budplikt, på villkor att:

  • aktieägarna inför den Extra Bolagsstämman informeras om hur stor kapital- respektive röstandel som Hauschildt högst kan få genom att förvärva aktierna i fråga, samt att

  • emissionsbeslutet biträds av aktieägare som representerar minst två tredjedelar av såväl de avgivna rösterna som de aktier som är företrädda på den Extra Bolagsstämman, varvid man ska bortse från aktier som innehas och på den Extra Bolagsstämman företräds av Hauschildt.

Det kan inte uteslutas att Hauschildt, förutsatt att detta är möjligt med beaktande av gällande insiderlagstiftning samt förenligt med god sed på aktiemarknaden, före avstämningsdagen för rätt till deltagande vid den Extra Bolagsstämman (”Avstämningsdagen”) överlåter av honom innehavda aktier i AllTele över börs eller genom en så kallad private placement via en bank till en eller ett antal investerare som på intet sätt kommer att utgöra närstående till Hauschildt eller Timepiece (de ”Nya Aktieägarna”). Eventuella överlåtelser kommer i så fall att ske till marknadsvärde. Genom sådana överlåtelser kan Hauschildts totala innehav i AllTele per Avstämningsdagen komma att understiga 10 procent av antalet aktier och röster i bolaget.

För det fall Hauschildt överlåter aktier enligt ovan kan Hauschildt, efter genomförd överlåtelse, komma att ingå avtal med de Nya Aktieägarna enbart med den innebörden att de Nya Aktieägarna åtar sig att på den Extra Bolagsstämman rösta för Hauschildts förslag till beslut enligt (i)–(iv) ovan samt förbinder sig att inte acceptera ett eventuellt budpliktsbud från Hauschildt. Ingen ersättning kommer att utgå för lämnandet av åtagandena.

Med anledning av ovanstående uppkommer, mot bakgrund av Aktiemarknadsnämndens uttalande AMN 2012:5 samt god sed på aktiemarknaden, följande tolkningsfrågor:

Fråga 1

Ska AMN 2012:5 alltjämt tillämpas för det fall Hauschildt per Avstämningsdagen inte längre innehar, och således på den Extra Bolagsstämman inte längre företräder, minst 10 procent av aktierna eller rösterna i AllTele?

Det vill säga, ska AMN 2012:5 tolkas så att vad som anges avseende befattningshavare, innebärande att även de som nyligen tillhört den personkrets som anges i 16 kap. aktiebolagslagen (2005:551) är att betrakta som befattningshavare, även tillämpas avseende större aktieägare, innebärande att den som nyligen innehaft minst 10 procent av aktierna eller rösterna i bolaget är att betrakta som en större aktieägare och därmed omfattas av uttalandet?

Fråga 2

Får de aktier som, efter eventuell överlåtelse enligt ovan, per Avstämningsdagen innehas och på den Extra Bolagsstämman företräds av de Nya Aktieägarna beaktas vid bedömningen av huruvida erforderlig majoritet enligt AMN 2012:5 samt Aktiemarknadsnämndens beviljade dispens enligt AMN 2013:1 har uppnåtts för besluten under (ii) respektive (iv) ovan?

Fråga 3

Förändras Aktiemarknadsnämndens bedömning under fråga 2 för det fall de Nya Aktieägarna, efter överlåtelse enligt ovan, skulle ingå bindande röstningsåtaganden med Hauschildt med enbart den innebörden att de dels åtar sig att rösta för besluten enligt (i)–(iv) ovan på den Extra Bolagsstämman, dels förbinder sig att inte acceptera ett eventuellt budpliktsbud från Hauschildt? Förändras Aktiemarknadsnämndens ställningstagande för det fall de Nya Aktieägarna endast förbinder sig att rösta för besluten enligt (i)–(iv) ovan på den Extra Bolagsstämman alternativt endast förbinder sig att inte acceptera ett eventuellt budpliktsbud från Hauschildt?

Överväganden

De tolkningsfrågor som ställs i framställningen rör i grunden dels nämndens uttalande AMN 2012:5 angående närståendetransaktioner, dels ett av nämnden ofta uppställt villkor i beslut om dispens från budplikt.

Vad först gäller tillämpningen av uttalandet AMN 2012:5 vill nämnden inledningsvis erinra om uttalandets syfte, nämligen att från synpunkten av god sed på aktiemarknaden adressera intressekonflikter vid s.k. närståendetransaktioner. Av uttalandet följer att om AllTele beslutar att förvärva aktier i ett av Hauschildt ägt bolag, ska – om förvärvet inte är av oväsentlig betydelse för AllTele – en särskild beslutsordning iakttas. Beslut om förvärvet ska då fattas av AllTeles bolagsstämma varvid aktier som innehas av Hauschildt inte ska beaktas.

Med stor aktieägare avses i uttalandet aktieägare som innehar minst tio procent av aktierna eller rösterna i bolaget. Enligt nämndens mening ska med en sådan aktieägare, som utgångspunkt, inte jämställas en aktieägare som visserligen tidigare innehaft minst tio procent av aktierna eller rösterna men vid bolagets beslut om transaktionen avyttrat så många aktier att så inte längre är fallet. Uttalandet saknar då relevans.

Att emellertid, som övervägs i det nu aktuella fallet, Hauschildt avyttrar aktierna inför en stämma som ska ta ställning till en närståendetransaktion mellan AllTele och Hauschildt och skaffar sig mer eller mindre långtgående åtaganden från förvärvarna av aktierna till stöd för affärens genomförande innebär enligt nämndens mening ett med bestämmelsens syfte oförenligt beteende och närmast ett försök till kringgående. God sed på aktiemarknaden kräver därför i det fallet att förvärvarna jämställs med Hauschildt och att uttalandet tillämpas.

Vad därefter gäller tillämpningen av nämndens i AMN 2013:1 uppställda villkor för dispens från budplikt vid en apportemission riktad till Hauschildt, nämligen att emissionen beslutas av bolagsstämman och stöds av en stor majoritet bland övriga aktieägare, förstår nämnden framställningen så Hauschildt att önskar besked om huruvida det bland dessa ägare får ingå ägare som inför stämman förvärvat aktier från Hauschildt och i det sammanhanget gentemot denne åtagit sig att rösta för emissionen eller att inte acceptera ett budpliktsbud. Enligt nämndens mening finns det vid besvarandet av den frågan anledning att påminna om att budplikt avser att skydda övriga aktieägare vid ett kontrollägarskifte och att det inte är någon självklarhet att budplikt ska kunna sättas åt sidan enbart av det skälet att kontrollägarskiftet sker genom att någon tecknar aktier i en apportemission. Det är mot den bakgrunden som nämnden bl.a. kräver att emissionen också ska ha ett brett stöd bland övriga aktieägare. Som nämnden påpekar i AMN 2013:1 kan villkoret sägas motiveras av att den person som dispensen avser inte ska tillåtas påverka det beslut varigenom han eller hon blir kontrollägare. Beslutanderätten ska i stället helt och hållet tillkomma övriga aktieägare, vilka genom dispensen inte får den möjlighet att lämna bolaget som ett budpliktsbud annars skulle ha gett dem. Enligt nämndens mening är en överenskommelse mellan Hauschildt och några av dessa förvärvare att rösta för emissionen eller att inte acceptera ett budpliktbud ägnad att kasta tvivel över hur väl den ordningen respekteras. Vid beräkning av erforderlig majoritet på stämman ska därför bortses från röster avgivna av förvärvare som gjort sådana åtaganden gentemot Hauschildt.