Tolkning av takeover-reglerna (Arctic Paper – Rottneros)

Ärendet

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 4 februari 2013 en framställning från Roschier Advokatbyrå AB på uppdrag av Arctic Paper S.A. Framställningen rör tolkning och tillämpning av NASDAQ OMX Stockholms regler rörande offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden (”takeover-reglerna”) vid förlängning av acceptfristen i ett uppköpserbjudande.

Framställning

I framställningen anförs i huvudsak följande.

Arctic Paper S.A. (”Arctic Paper”) offentliggjorde den 7 november 2012 ett offentligt uppköpserbjudande (”Erbjudandet”) avseende samtliga utestående aktier i Rottneros AB (publ) (”Rottneros”). Rottneros är noterat på NASDAQ OMX Stockholm. Budgivaren är noterad på Warszawabörsen och sedan den 20 december 2012 även på NASDAQ OMX Stockholm. Den ursprungliga acceptperioden för Erbjudandet löpte till och med den 12 december 2012. Den 14 december 2012 offentliggjorde Arctic Paper att Erbjudandet fullföljdes, att Arctic Paper därefter kontrollerade 38,7 procent av det totala antalet utestående aktier och röster i Rottneros samt att acceptperioden förlängdes till och med den 2 januari 2013. Den 7 januari 2013 offentliggjorde Arctic Paper att Arctic Paper kontrollerade 40,7 procent av det totala antalet utestående aktier och röster i Rottneros, att acceptperioden förlängdes till och med den 4 februari 2013 samt att Arctic Paper därutöver inte kommer att förlänga acceptperioden ytterligare.

Den störste minoritetsaktieägaren i Rottneros, Skagen Vekst Verdipapirfondet (”Skagen”), har tidigare offentligt tagit avstånd från Erbjudandet och inte lämnat in sina aktier i Erbjudandet. Den 31 januari 2013 offentliggjorde emellertid Arctic Paper att Skagen har sålt hela sitt innehav om 7,7 procent av det totala antalet utestående aktier och röster i Rottneros till Arctic Paper samt att Arctic Paper därefter kontrollerar 50,0 procent av det totala antalet utestående aktier och röster i Rottneros. Skagen sålde hälften av sitt innehav mot kontant vederlag genom en s.k. efteraffär och lämnade in den andra hälften av sitt innehav i Erbjudandet. Kontantvederlaget i efteraffären fastställdes baserat på genomsnittlig stängningskurs för Rottneros-aktien under en tiodagarsperiod före efteraffären. Kontantvederlaget i efteraffären var lägre än såväl rådande betalkurs för Rottneros-aktien som värdet av Erbjudandet vid tidpunkten omedelbart före efteraffären. Kontantvederlaget i efteraffären var också lägre än värdet av Erbjudandet vid tidpunkten då Arctic Paper offentliggjorde att Erbjudandet fullföljdes.

Arctic Paper överväger att – trots det tidigare uttalandet att acceptperioden inte kommer att förlängas ytterligare – förlänga acceptperioden för att ge kvarvarande minoritetsaktieägare i Rottneros mer tid att ta ställning till och möjlighet att acceptera Erbjudandet. Skälen till detta är främst den nytillkomna omständigheten att Skagen har ändrat inställning till Erbjudandet och sålt sina aktier i Rottneros till Arctic Paper samt att Arctic Paper uppnått ett innehav om 50,0 procent av det totala antalet utestående aktier och röster i Rottneros. Arctic Paper bedömer att det under dessa omständigheter kan vara av stort intresse för kvarvarande minoritetsaktieägare i Rottneros att få mer tid att ta ställning till och möjlighet att acceptera Erbjudandet. En sådan förlängning av Erbjudandet kommer att vara på oförändrade villkor, vilket tydligt kommer att anges i samband med offentliggörandet av förlängningen.

Mot bakgrund av ovanstående hemställs att Aktiemarknadsnämnden uttalar huruvida en förlängning av acceptfristen är förenlig med NASDAQ OMX Stockholms regler rörande offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden och god sed på aktiemarknaden.

Överväganden

NASADAQ OMX takeover-regler ger uttryck för god sed på aktiemarknaden vid offentliga uppköpserbjudanden. I punkten II.7 finns bestämmelser om acceptfristen i ett uppköpserbjudande. Av andra stycket framgår att acceptfristen under vissa förutsättningar får förlängas men att så inte får ske om budgivaren har tillkännagivit att förlängning inte kommer att ske. Den sistnämnda begränsningen är ett utflöde av den allmänna aktiemarknadsprincipen att inte utan vidare avvika från en avsiktsförklaring som getts till känna för aktiemarknaden (jfr bl.a. AMN 2005:47 och numera även kommentaren till punkten I.2 i takeover-reglerna). Det har dock i kommentaren förutsatts att förlängning även i ett sådant fall kan ske med Aktiemarknadsnämndens medgivande.

I bestämmelsens fjärde stycke görs emellertid ett uttryckligt undantag för sådan förlängning av acceptfristen som sker sedan budgivaren meddelat att erbjudandet fullföljs. En sådan förlängning kan ses som en service till aktieägarna och är därför tillåten trots tidigare tillkännagivanden om att förlängning inte kommer att ske. Till detta kommer att den planerade förlängningen i detta fall sammanhänger med en nytillkommen omständighet som inte förutsågs när Arctic Papers offentliggjorde att någon förlängning inte skulle komma att ske.

Enligt Aktiemarknadsnämndens mening möter mot nu angivna bakgrund Arctic Papers planerade förlängning av acceptfristen inte några hinder från synpunkten av god sed på aktiemarknaden.