Dispens från budplikt (Hayes – PatientTrac)

Beslut

Aktiemarknadsnämnden medger, under i framställningen angivna förutsättningar, H. Wayne Hayes Jr dispens från den budplikt som har uppkommit till följd av att han tecknat aktier i apportemissionen i PatientTrac International Medical Technology AB.

Om H. Wayne Hayes Jr sedermera förvärvar ytterligare aktier i PatientTrac International Medical Technology AB och därigenom ökar sin röstandel uppkommer budplikt.

Ärendet

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 12 februari 2013 en framställning från Advokatfirman Juhlin & Partners på uppdrag av H. Wayne Hayes Jr. Framställningen rör dispens från budplikt i samband med teckning av aktier i en apportemission.

Framställningen

I framställningen anförs i huvudsak följande.

PatientTrac International Medical Technology AB (”Bolaget”) bedrev tidigare – genom dotterbolag – rådgivning av finansiella tjänster, nyhetsbrev m.m. under namnet Leox Holding AB. Under hösten 2012 drabbades Bolaget emellertid av akut likviditetsbrist, främst beroende på ett förvärv av ett nytt dotterbolag vars kassaflöde på kort tid dränerade koncernens likviditet. Styrelsen i Bolaget beslutade att avyttra samtliga dotterbolag för att stoppa det negativa kassaflödet och istället försöka hitta en ny verksamhet för Bolaget att bedriva.

Den 31 oktober 2012 genomfördes extra bolagsstämma (Kontrollstämma 1) i Bolaget varvid beslutades om fortsatt drift.

Under senhösten kunde så Bolaget teckna ett avtal genom vilket Bolaget kunde förvärva nittio procent av det amerikanska bolaget PatientTrac Information Technology Corporation (Delaware) från H. Wayne Hayes Jr. Förutom att nittio procent av aktierna i PatientTrac Information Technology Corporation förvärvades, gjorde också H. Wayne Hayes Jr också ett kapitaltillskott till Bolaget genom lån, som gjorde att Bolaget kunde undvika en obeståndssituation.

PatientTrac Information Technology Corporation värderades av oberoende revisor till 16.793.600 amerikanska dollar, dvs. ca 102.036.296 svenska kronor, med ett eget kapital om 10.723.065 amerikanska dollar, dvs. ca 65.152.308 svenska kronor. Verksamheten i PatientTrac Information Technology Corporation består i att utveckla och sälja datorprogramvara och datasystem för sjukhus och medicinska kliniker. Förvärvet innebär att PatientTrac Information Technology Corporation nu också kommer att expandera sin verksamhet till Europa.

Bolaget erbjöds att förvärva 1.350 (motsvarande 90 procent) av samtliga aktier i PatientTrac Information Technology Corporation av H. Wayne Hayes Jr, för ett värde om 48.542.238 kr, vilket alltså är under 90 procent av det egna kapitalet i PatientTrac Information Technology Corporation.

Aktieägarna informerades om affären genom pressmeddelande redan under december 2012.

Bolagets aktieägare beslutade, enhälligt, på extra bolagsstämma den 11 januari 2013 att genomföra emissionen. Närvarande på bolagsstämman var representanter för 30 procent av samtliga aktier i Bolaget. Även representant för Aktiespararna (Sveriges Aktiesparares Riksförbund) närvarade på bolagsstämman.

Emissionen av aktier till H. Wayne Hayes Jr måste ses som ett led i att rekonstruera Bolaget som hade stora ekonomiska svårigheter. H. Wayne Hayes Jr har för avsikt att minska sin ägarandel och att dessutom låta notera Bolaget på NGM Equity när tiden är mogen. Eftersom Bolaget hade betydande ekonomiska svårigheter och då Bolaget, utan den nu genomförda emissionen, hade riskerat att helt tappa sitt värde för aktieägarna, menar H. Wayne Hayes Jr att emissionen, och denna ansökan om dispens, ligger i aktieägarkollektivets intresse och att detta intresse väger tyngre än den möjlighet för aktieägarna att lämna Bolaget som budplikten innebär.

I framställningen hemställer H. Wayne Hayes Jr, mot den ovan beskrivna bakgrunden, att Aktiemarknadsnämnden beviljar dispens från den budplikt som uppkommit på grund av att H. Wayne Hayes Jr har tecknat aktier i Bolaget så att hans ägande för närvarande uppgår till 89,9 procent (38.525.700 aktier av sammanlagt 42.825.772 aktier).

Överväganden

Kollegiet för svensk bolagsstyrning (”Kollegiet”) har utfärdat regler rörande offentliga uppköpserbjudanden avseende aktier i svenska aktiebolag vilkas aktier handlas på vissa handelsplattformar (2012-03-27). Reglerna ger inom sitt tillämpningsområde uttryck för god sed på den svenska aktiemarknaden.

Av punkten III.1 i Kollegiets regler följer att budplikt inträder när någon genom förvärv av aktier uppnår en ägarandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i ett aktiebolag vars aktier handlas på Nordic MTF i enlighet med vad som är fallet för PatientTrac International Medical Technology.

Reglerna om budplikt är avsedda att skydda övriga aktieägare i samband med ett kontrollägarskifte. Den som förvärvar aktier i ett bolag på Nordic MTF i sådan omfattning att kontroll – minst tre tiondelar av röstetalet – uppnås, ska erbjuda sig att förvärva även resterande aktier till ett i reglerna på visst sätt angivet pris. För övriga aktieägare innebär budplikten en individuell rätt att bli erbjuden möjligheten att lämna bolaget genom att överlåta sina aktier till kontrollägaren.

Aktiemarknadsnämnden kan enligt punkten I.2 i Kollegiets regler ge besked om hur reglerna ska tolkas och tillämpas samt medge undantag från reglerna, om särskilda skäl föreligger. I kommentaren till regeln ges exempel på omständigheter som kan motivera att dispens lämnas från budplikt.

En av dessa omständigheter är att aktieinnehavet uppkommit genom att aktieägaren sålt egendom mot betalning i form av nya aktier i det bolag som förvärvar egendomen, dvs. aktieägaren har tecknat aktier i en apportemission.

Av kommentaren framgår vidare att Aktiemarknadsnämnden har att genom en helhetsbedömning pröva om en dispens ligger i aktieägarkollektivets intresse och detta intresse kan anses väga tyngre än den möjlighet för aktieägare att lämna bolaget som budplikten innebär. Vid en sådan prövning kan beaktas bl.a. i vilken utsträckning emissionen stöds eller vid en bolagsstämma förutsätter stöd av aktieägarna. I linje med detta beviljar Aktiemarknadsnämnden enligt fast praxis dispens från budplikt när budpliktsgränsen passeras till följd av att aktieägaren avser att teckna aktier i en apportemission. Sådana dispenser förenas regelmässigt med villkor av innebörd att aktieägarna inför bolagsstämmans behandling av emissionsfrågan ska vara informerade om hur stor kapital- och röstandel som den aktuella aktieägaren kan komma att få genom dessa förvärv. Dessutom måste apportemissionen stödjas av en stor majoritet (2/3) bland de övriga aktieägarna, vilket innebär att man vid bolagsstämmans beslut ska bortse från röster som avges av den aktieägare som budpliktsdispensen avser.

Dispens från budplikt av det slag som det nu är fråga om söks och beviljas vanligen inför bolagsstämman. I det nu aktuella fallet har bolagsstämman redan beslutat apportemissionen. Ett budpliktsbud ska läggas inom fyra veckor från det att budplikten uppkom. Det har upplysts att H. Wayne Hayes Jr infördes i aktieboken den 8 februari 2013. Eftersom fyraveckorsfristen inte har löpt ut i detta fall, anser Aktiemarknadsnämnden att ansökan om dispens kan prövas.

I kallelsen till stämman informerades aktieägarna i bolaget om hur många aktier apportemissionen högst skulle omfatta och att endast H. Wayne Hayes Jr hade rätt att teckna aktier i emissionen. Det har däremot inte – såvitt känt för nämnden – lämnats någon uttrycklig information om hur stor kapital- och röstandel som H. Wayne Hayes Jr skulle komma att få genom apportemissionen. Med ledning av den information som lämnades i kallelsen har det emellertid varit tämligen enkelt att räkna ut hur stor kapital- och röstandel som H. Wayne Hayes Jr skulle komma att få genom emissionen. När det så gäller villkoret att man vid bolagsstämmobeslutet ska bortse från röster som avges av den aktuella aktieägaren, har det upplysts att H. Wayne Hayes Jr varken ägde eller företrädde några aktier vid stämman. Bolagsstämmobeslutet fattades med enhällighet bland de närvarande aktieägarna. Mot denna bakgrund anser Aktiemarknadsnämnden att det i detta fall är möjligt att medge dispens utan att ställa upp de sedvanliga villkoren i dispensbeslutet.

Det ankommer inte på Aktiemarknadsnämnden att i sin prövning beakta huruvida aktierna i PatientTrac International Medical Technology fortfarande kommer att kunna vara föremål för handel på Nordic MTF.