Dispens från budplikt (Accelerator Nordic – Nortal Investments)

Beslut

Aktiemarknadsnämnden medger, under i framställningen angivna förutsättningar, Nortal Investments AB (org.nr 556797-7961) undantag från den budplikt som skulle kunna uppkomma om bolaget tecknar sin andel av aktierna i den planerade nyemissionen i Accelerator Nordic AB (org.nr 556464-2220) samt om Nortal Investments AB tillser att de teckningsrätter som belöper på Staffan Perssons hustrus aktier blir utnyttjade.

Aktiemarknadsnämnden medger vidare, under i framställningen angivna förutsättningar, Nortal Investments AB undantag från den budplikt som skulle kunna uppkomma om bolaget infriar sitt garantiåtagande genom att, utöver sin företrädesandel och eventuellt utnyttjande av de teckningsrätter som belöper på Staffan Perssons hustrus aktier, teckna aktier i nyemissionen i Accelerator Nordic AB, på villkor att

  1. aktieägarna inför bolagsstämman i Accelerator Nordic AB informeras om hur stor kapital- respektive röstandel som Nortal Investments AB skulle kunna få genom att teckna aktier utöver sin företrädesandel och eventuellt utnyttjande av de teckningsrätter som belöper på Staffan Perssons hustrus aktier, samt att

  2. emissionsbeslutet biträds av aktieägare som representerar minst två tredjedelar av såväl de avgivna rösterna som de aktier som är företrädda på stämman, varvid man vid rösträkningen ska bortse från aktier som innehas och på stämman företräds av Nortal Investments AB och Staffan Perssons hustru.

Om Nortal Investments AB genom nyemissionen uppnår en röstandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet i Accelerator Nordic AB och därefter förvärvar ytterligare aktier och därigenom ökar sin röstandel uppkommer budplikt.

Ärendet

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 26 mars 2013 en framställning från Advokatfirman Vinge på uppdrag av Nortal Investments AB. Framställningen rör dispens från budplikt i samband med teckning av aktier i en nyemission med företrädesrätt samt infriande av en emissionsgaranti.

Framställning

I framställningen anförs i huvudsak följande.

Nortal Investments AB (Nortal) ägs av Staffan Persson, som genom Nortal och med familj innehar 28.304.408 B-aktier, motsvarande cirka 29,8 procent av aktierna och rösterna, i Accelerator Nordic AB (Accelerator), vars B-aktier handlas på AktieTorget. Enligt Accelerators bolagsordning kan även A-aktier ges ut, men det finns inga A-aktier utgivna. Av de ovan angivna 28.304.408 aktierna ägs en obetydlig del, motsvarande cirka 0,056 procent av aktierna och rösterna i Accelerator, av Staffan Perssons hustru och resterande del av Nortal.

Accelerator är i behov av kapitaltillskott. Styrelsen avser därför föreslå att en extra bolagsstämma beslutar om en nyemission av B-aktier med företrädesrätt för aktieägarna. Nortal avser att åta sig att teckna sin företrädesandel i nyemissionen och tillse att de teckningsrätter som belöper på Staffan Perssons hustrus aktier blir utnyttjade, vilket kan komma att ske genom att Nortal självt förvärvar och utnyttjar dessa teckningsrätter. Nortal avser även att lämna en emissionsgaranti avseende resten av nyemissionen.

Garantiåtagandet avses utformas på ett sådant sätt att Nortal med stöd av detta endast kan teckna aktier som blir över sedan först aktieägarna, inklusive Nortal och Staffan Persson med familj, erbjudits att teckna aktier och därefter samtliga aktieägare, exklusive Nortal och Staffan Persson med familj, erbjudits att teckna återstående aktier utan företrädesrätt.

Aktieägarna i Accelerator kommer inför bolagsstämman att informeras om hur stor kapital- och röstandel som Nortal, tillsammans med Staffan Persson med familj, skulle kunna få genom att Nortal fullgör sina åtaganden och infriar sin emissionsgaranti. Aktiemarknadsnämnden får vid sin dispensprövning utgå från att denna kapital- och röstandel inte kommer att överstiga 45 procent. Emissionsbeslutet förutsätts vidare biträdas av aktieägare som representerar minst två tredjedelar av såväl de avgivna rösterna som de aktier som är företrädda på stämman, varvid man vid rösträkningen ska bortse från aktier som innehas och på stämman företräds av Nortal och Staffan Persson med familj.

I framställningen hemställs att Nortal beviljas dispens från den budplikt som skulle kunna uppkomma genom att Nortal dels tecknar sin företrädesandel i nyemissionen och tillser att de teckningsrätter som belöper på Staffan Perssons hustrus aktier blir utnyttjade, dels infriar sitt garantiåtagande.

Överväganden

Kollegiet för svensk bolagsstyrning (”Kollegiet”) har utfärdat regler rörande offentliga uppköpserbjudanden avseende aktier i svenska aktiebolag vilkas aktier handlas på vissa handelsplattformar (2012-03-27). Reglerna ger inom sitt tillämpningsområde uttryck för god sed på den svenska aktiemarknaden.

Av punkten III.1 i Kollegiets regler följer att budplikt inträder när någon genom förvärv av aktier uppnår en ägarandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i ett aktiebolag vars aktier handlas på AktieTorget.

Reglerna om budplikt är avsedda att skydda övriga aktieägare i samband med ett kontrollägarskifte. Den som förvärvar aktier i ett bolag på AktieTorget i sådan omfattning att kontroll – minst tre tiondelar av röstetalet – uppnås, ska erbjuda sig att förvärva även resterande aktier till ett i reglerna på visst sätt angivet pris. För övriga aktieägare innebär budplikten en individuell rätt att bli erbjuden möjligheten att lämna bolaget genom att överlåta sina aktier till kontrollägaren.

Aktiemarknadsnämnden kan enligt punkten I.2 i Kollegiets regler ge besked om hur reglerna ska tolkas och tillämpas samt medge undantag från reglerna, om särskilda skäl föreligger. I kommentaren till regeln ges exempel på omständigheter som kan motivera att dispens lämnas från budplikt. En sådan omständighet är att innehavet har uppkommit till följd av att en aktieägare har utnyttjat sin företrädesrätt att teckna aktier i en nyemission. Aktiemarknadsnämnden beviljar enligt fast praxis dispens från budplikt i en sådan situation. Detsamma gäller infriandet av ett garantiåtagande av det slag som nu är aktuellt.

Nortal, som i dag innehar cirka 29,8 procent av rösterna i Accelerator, avser att dels teckna sin företrädesandel i emissionen samt tillse att de teckningsrätter som belöper på Staffan Perssons hustrus aktier blir utnyttjade, dels garantera emissionen. Dispens kan enligt nämndens praxis beviljas från den budplikt som kan uppkomma till följd av infriandet av ett garantiåtagande i en nyemission, om garantiåtagandet är utformat på ett sådant sätt att garanten med stöd av detta endast kan teckna aktier som blir över sedan först aktieägarna, inklusive garanten om denne är aktieägare, erbjudits att teckna aktier och därefter samtliga aktieägare, exklusive garanten, erbjudits att teckna återstående aktier utan företrädesrätt.

En förutsättning för dispens vid infriande av ett garantiåtagande är vidare att aktieägarna i det emitterande bolaget inför bolagsstämmans beslut om emissionen är informerade om garantiåtagandet samt om hur stor kapital- respektive röstandel som garanten högst skulle kunna få genom att infria garantin. Dessutom måste emissionen stödjas av en stor majoritet bland övriga aktieägare. Några skäl som med tillräcklig styrka talar emot ett på sådana villkor lämnat undantag kan inte anses föreligga.

På grund av det anförda ska i det nu aktuella fallet ansökan om dispens från budplikt bifallas.