Dispens från budplikt (Hansson – ACAP)

Beslut

Aktiemarknadsnämnden medger, under i framställningen angivna förutsättningar, Magnus Hansson undantag från den budplikt som skulle kunna uppkomma om denne tecknar sin andel av konvertiblerna i den planerade konvertibelemissionen i ACAP Invest AB samt sedermera konverterar dessa till aktier.

Om Magnus Hansson genom konverteringen uppnår en röstandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet i ACAP Invest AB och därefter förvärvar ytterligare aktier och därigenom ökar sin röstandel uppkommer budplikt.

Ärendet

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 28 mars 2013 en framställning från Fredersen Advokatbyrå på uppdrag av Magnus Hansson. Framställningen rör dispens från budplikt i samband med teckning av konvertibler som sedermera konverteras till aktier.

Framställning

I framställningen anförs i huvudsak följande.

Aktierna i ACAP Invest AB (”ACAP”) är upptagna till handel på NASDAQ OMX Stockholm. Bolaget förvärvar och utvecklar små och medelstora företag. Under januari och februari 2013 har koncernen drabbats av svag orderingång vilket lett till en ansträngd likviditet för bolaget. I syfte att stärka bolagets likviditet överväger styrelsen att föreslå bolagsstämman att bemyndiga styrelsen att besluta om en företrädesemission av konvertibler. I bolaget finns 312.766 A-aktier med 10 röster per aktie och 5.039.180 B-aktier med 1 röst per aktie. I den övervägda emissionen skulle innehav av 1 A-aktie berättiga till teckning av en konvertibel som kan konverteras till 1 A-aktie och innehav av 1 B-aktie berättiga till teckning av en konvertibel som kan konverteras till 1 B-aktie.

Magnus Hansson innehar genom bolag 24,1 procent av aktierna och 29,5 procent av rösterna i bolaget och är därigenom bolagets näst största ägare. Magnus Hansson avser att åta sig att utnyttja de teckningsrätter i konvertibelemissionen som hans aktieinnehav skulle berättiga till. Om Magnus Hansson utnyttjar teckningsrätterna och därefter påkallar konvertering skulle hans röstandel i ACAP komma att passera tre tiondelar och budplikt uppkomma. Om ingen annan tecknar eller utnyttjar tecknade konvertibler, skulle Magnus Hansson efter konvertering inneha aktier som representerar 45,6 procent av röstetalet för samtliga aktier i bolaget. Styrelsen avser att informera bolagsstämman, som ska ta ställning till förslaget om emissionsbemyndigande, om Magnus Hanssons teckningsåtagande och den kapital- och röstandel som denne skulle kunna uppnå genom teckning och konvertering.

I framställningen hemställs att Magnus Hansson beviljas dispens från den budplikt som skulle kunna uppkomma genom att denne tecknar sin företrädesandel i konvertibelemissionen och sedermera konverterar dessa till aktier i ACAP.

Överväganden

I 3 kap. lagen (2006:451) om offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden (”LUA”) finns bestämmelser om budplikt. Finansinspektionen får enligt 7 kap. 5 § efter ansökan medge undantag från dessa bestämmelser. En ansökan om dispens från budplikt kan göras av en aktieägare i ett svenskt aktiebolag vars aktier är upptagna till handel på en reglerad marknad eller en motsvarande marknad utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet eller någon annan med ett berättigat intresse i saken.

Finansinspektionen har med stöd i 7 kap. 10 § LUA samt 8 och 9 §§ förordningen (2007:375) om handel med finansiella instrument överlåtit till Aktiemarknadsnämnden att besluta i frågor om undantag från budplikt (FFFS 2007:17).

Budplikt inträder enligt 3 kap. 1 § LUA när någon, ensam eller tillsammans med någon som är närstående enligt 5 §, genom förvärv av aktier i ett aktiemarknadsbolag uppnår en ägarandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i bolaget.

Om det finns särskilda skäl, får enligt 7 kap. 5 § LUA undantag medges från bestämmelserna om budplikt. Undantag får förenas med villkor. I förarbetena till bestämmelsen har som exempel på skäl som bör kunna motivera undantag anförts bl.a. att innehavet har uppkommit till följd av att en aktieägare har utnyttjat sin företrädesrätt att teckna aktier i en nyemission (prop. 2005/06:140 s. 117). Aktiemarknadsnämnden har i flera fall beviljat dispens från budplikt som har uppkommit i samband med teckning av aktier i en företrädesemission.

I det nu aktuella fallet avser Magnus Hansson att teckna sin företrädesandel i en konvertibelemission och sedermera konvertera konvertiblerna till aktier i ACAP. I linje med vad nämnden tidigare konstaterat finns det inte skäl att se annorlunda på frågan om dispens från den budplikt som skulle kunna uppkomma genom ett sådant agerande än vid förvärv av aktier i en företrädesemission av aktier (jfr bl.a. AMN 2012:22). På grund av det anförda ska Magnus Hanssons framställan om dispens från budplikt bifallas.