Dispens från budplikt (Brinova – Catena)

Beslut

Aktiemarknadsnämnden medger, under i framställningen angivna förutsättningar, Brinova Fastigheter AB dispens från den budplikt som annars skulle uppkomma om bolaget tecknar aktier i den planerade apportemissionen i Catena AB, på villkor att

  1. aktieägarna inför bolagsstämman i Catena AB informeras om hur stor kapital- respektive röstandel som Brinova Fastigheter AB högst kan få genom affären i fråga, samt att

  2. affären tillstyrks av aktieägare som representerar minst två tredjedelar av såväl de avgivna rösterna som de aktier som är företrädda på stämman, varvid man ska bortse från aktier som innehas och på stämman företräds av Brinova Fastigheter AB.

Dispensen gäller även för Backahill Holding AB för det fall de aktier som Brinova tilldelas i apportemissionen övergår till Backahill genom aktiebolagsrättslig fusion.

Om Brinova Fastigheter AB eller Backahill Holding AB sedermera förvärvar ytterligare aktier i Catena AB och därigenom ökar sin röstandel uppkommer budplikt.

Ärendet

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 14 augusti 2013 en framställning från Advokatfirman Glimstedt Stockholm AB på uppdrag av Brinova Fastigheter AB (”Brinova”) org.nr 556594-9566. Framställningen rör fråga om dispens från budplikt vid apportemission.

Framställning

I framställningen anförs i huvudsak följande.

Catena AB (”Catena”), org.nr 556294-1715, är ett svenskt publikt aktiebolag vars verksamhet består i att äga fastigheter med inriktning mot projektutveckling. Catena har utgivit totalt 11.564.500 aktier, av vilka bolagets tre största aktieägare (”Huvudägarna”) tillsammans äger 8.157.004 aktier, motsvarande 70,5 procent av det totala antalet aktier och röster. Catenas aktier är upptagna till handel på NASDAQ OMX Stockholm, Small Cap.

Brinova är ett svenskt publikt aktiebolag vars verksamhet har två inriktningar, dels innehav av kommersiella fastigheter, dels innehav av aktier i noterade bolag. Samtliga aktier i Brinova ägs av Backahill Holding AB (”Backahill”), org.nr 556891-0524. Varken Backahill eller Brinova äger några aktier i Catena.

Catena har fört förhandlingar med Brinova avseende ett förvärv av Brinovas huvudsakliga fastigheter (”Fastigheterna”). Förvärvet avses genomföras som en apportemission varigenom Brinova erhåller betalning för Fastigheterna i form av nyemitterade aktier i Catena (”Apportemissionen”).

Catenas förvärv av Fastigheterna kommer att vara villkorat av att Catenas bolagsstämma röstar för Apportemissionen med erforderlig majoritet. Inför bolagsstämman kommer aktieägarna i Catena att erhålla utförlig information om Fastigheterna och Apportemissionen, bl.a. om hur stor kapital- respektive röstandel i Catena som Brinova kommer att erhålla genom teckning av aktier i Apportemissionen.

Huvudägarna, som informerats om det planerade förvärvet av Fastigheterna, har uttalat att de är positivt inställda till förvärvet samt att de avser att rösta för Apportemissionen på Catenas bolagsstämma.

Värdet på Fastigheterna kommer att fastställas utifrån en oberoende värdering och teckningskursen i Apportemissionen kommer att motsvara aktiernas marknadsvärde, vilket kommer att fastställas utifrån den noterade kursen på Catenas aktier. Baserat på den uppskattning av värdena som legat till grund för parternas diskussioner kommer Brinovas innehav i Catena efter Apportemissionen att uppgå till drygt 54 % av antalet aktier och röster.

Brinova hemställer härmed att Aktiemarknadsnämnden beviljar Brinova dispens från den budplikt som kan uppkomma på grund av teckning av aktier i Apportemissionen.

Brinova och Backahill planerar att genomföra en fusion varigenom samtliga Brinovas tillgångar och skulder kommer att överföras till Backahill och Brinova kommer att upplösas utan likvidation. Mot bakgrund därav hemställs att Aktiemarknadsnämnden medger att Brinovas budpliktsdispens även gäller för Backahill för det fall de aktier som Brinova tilldelas i Apportemissionen övergår till Backahill genom aktiebolagsrättslig fusion.

Överväganden

I 3 kap. lagen (2006:451) om offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden (LUA) finns bestämmelser om budplikt. De svenska bestämmelserna om budplikt gäller enligt 3 kap. 1 § andra stycket LUA vid förvärv av aktier i ett svenskt aktiebolag vars aktier är upptagna till handel på en reglerad marknad eller en motsvarande marknad utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet. Finansinspektionen får enligt 7 kap. 5 § efter ansökan medge undantag från dessa bestämmelser. En ansökan om dispens från budplikt kan göras av en aktieägare i ett svenskt aktiebolag vars aktier är upptagna till handel på en reglerad marknad eller en motsvarande marknad utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet eller någon annan med ett berättigat intresse i saken.

Finansinspektionen har med stöd i 7 kap. 10 § LUA samt 8 och 9 §§ förordningen (2007:375) om handel med finansiella instrument överlåtit till Aktiemarknadsnämnden att besluta i frågor om undantag från budplikt (FFFS 2007:17).

Budplikt inträder enligt 3 kap. 1 § LUA när någon, ensam eller tillsammans med någon som är närstående enligt 5 §, genom förvärv av aktier i ett aktiemarknadsbolag uppnår en ägarandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i bolaget.

I det nu aktuella fallet kommer Brinova genom den affär som skisseras i framställningen att uppnå ett aktieinnehav i Catena som representerar mer än tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i bolaget. Brinova är därmed enligt 3 kap. 1 § första stycket 2 LUA skyldigt att inom fyra veckor lämna ett offentligt uppköpserbjudande avseende resterande aktier i bolaget (budplikt).

Om det finns särskilda skäl, får enligt 7 kap. 5 § LUA undantag medges från bestämmelserna om budplikt. Undantag får förenas med villkor. I kommentaren till bestämmelsen har som exempel på skäl som bör kunna motivera undantag anförts bl.a. att innehavet uppkommit till följd av en emission av aktier som utgör vederlag vid köp av bolag (se prop. 2005/06:140 s. 117). Aktiemarknadsnämnden har också i flera fall beviljat dispens från budplikt som uppkommit i uppkommit till följd av en emission av aktier som utgör vederlag vid köp av bolag eller annan egendom.

Aktiemarknadsnämnden har att genom en helhetsbedömning pröva om en dispens ligger i aktieägarkollektivets intresse och detta intresse kan anses väga tyngre än den möjlighet för aktieägare att lämna bolaget som budplikten innebär. Vid en sådan prövning kan beaktas bl.a. i vilken utsträckning emissionen stöds eller vid en bolagsstämma förutsätter stöd av aktieägarna (se prop. 2005/06:140 s. 117).

Av framställningen framgår att de aktier som Brinova kan komma att förvärva i Catena, utgör vederlag för fastigheter som Brinova ska överlåta till Catena. Enligt Aktiemarknadsnämndens mening föreligger därmed förutsättningar för att bevilja dispens från budplikten, om aktieägarna inför den bolagsstämman som ska behandla emissionsfrågan är informerade om hur stor kapital- respektive röstandel som Brinova kommer att få genom affären.

Vid beslut om dispenser av detta slag uppställer Aktiemarknadsnämnden enligt fast praxis ett villkor av innebörd att man vid bolagsstämmans beslut ska bortse från de aktier som innehas och företräds av den person som beviljas dispens. Beslutanderätten ska i stället helt och hållet tillkomma övriga aktieägare, som genom dispensen inte får den möjlighet att lämna bolaget som ett budpliktsbud annars skulle ha gett dem. Dispensen bör således gälla endast under förutsättning att affären tillstyrks av en stor majoritet bland övriga aktieägare.