Fråga om dispens från budplikt (Klövern – Tribona)

Beslut

Aktiemarknadsnämnden medger, under de i framställningen angivna förutsättningarna, Klövern AB undantag från den budplikt som enligt 3 kap. 2 § lagen (2006:451) om offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden (LUA) annars skulle uppkomma om bolaget tecknar aktier med primär företrädesrätt i den planerade nyemissionen i Tribona AB.

Om Klövern AB sedermera förvärvar ytterligare aktier i Tribona AB och därigenom ökar sin röstandel uppkommer budplikt.

Ärendet

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 3 april 2014 en framställan från MAQS Advokatbyrå Stockholm AB som ombud för Klövern AB. Framställningen rör dispens från budplikt enligt lagen (2006:451) om offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden.

Framställning

Tribona AB, org.nr 556870-4646, (”Tribona”) är ett svenskt publikt aktiebolag vars aktier är upptagna till handel på NASDAQ OMX Stockholm. Tribonas aktiekapital uppgår till 622.810,26 kronor fördelat på 38.925.641 aktier.

Klövern kontrollerar 29,8 procent av aktierna i Tribona.

Tribona är ett fastighetsbolag som äger, förvaltar och utvecklar logistikfastigheter i Sverige samt i Danmark. Tribonas mål är att vara ledande på logistikfastigheter med en attraktiv totalekonomi för bolagets hyresgäster.

Tribona planerar att genomföra en nyemission av aktier med företrädesrätt för bolagets aktieägare med syfte att ta tillvara de möjligheter som ges till förvärv av nya fastigheter och investeringar i det befintliga beståndet. Planerna på emissionen är ännu inte offentliggjorda. Enligt villkoren för emissionen får samtliga befintliga aktieägare företrädesrätt att teckna de nya aktierna i förhållande till det antal aktier de äger.

Klövern har förklarat sig beredd att utnyttja sin primära företrädesrätt fullt ut och att teckna sin pro rata-andel i emissionen. Om nyemissionen inte fulltecknas kan Klöverns innehav i Tribona, till följd av deltagande i emissionen med stöd av primär företrädesrätt komma att överskrida 30 procent.

I framställningen till Aktiemarknadsnämnden hemställs att nämnden medger undantag från den budplikt som annars skulle uppkomma genom att Klövern med primär företrädesrätt tecknar nya aktier i Tribona.

Överväganden

I 3 kap. lagen (2006:451) om offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden (LUA) finns bestämmelser om budplikt. Finansinspektionen får enligt 7 kap. 4 respektive 5 § LUA efter ansökan ge besked om huruvida budplikt gäller och medge undantag från budplikt. En ansökan kan göras av den som har ett berättigat intresse i saken.

Finansinspektionen har med stöd i 7 kap. 10 § LUA samt 8 och 9 §§ förordningen (2007:375) om handel med finansiella instrument överlåtit till Aktiemarknadsnämnden att ge besked om huruvida budplikt gäller och besluta i frågor om undantag från budplikt (FFFS 2007:17).

Budplikt innebär att den som genom förvärv av aktier uppnår en ägarandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i ett svenskt aktiebolag vars aktier är upptagna till handel på en reglerad marknad eller en motsvarande marknad utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet, ska lämna ett offentligt uppköpserbjudande avseende resterande aktier i bolaget.

Budplikt inträder enligt 3 kap. 1 § LUA när någon, ensam eller tillsammans med någon som är närstående enligt 5 §, genom förvärv av aktier uppnår en ägarandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i ett svenskt aktiebolag vars aktier är upptagna till handel på en reglerad marknad eller en motsvarande marknad utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet.

Klövern avser att i den planerade företrädesemissionen i Tribona teckna sin andel i emissionen.

Om det finns särskilda skäl, får enligt 7 kap. 5 § LUA undantag medges från bestämmelserna om budplikt. Undantag får förenas med villkor. I förarbetena till bestämmelsen har som exempel på skäl som bör kunna motivera undantag anförts bl.a. att innehavet har uppkommit till följd av att en aktieägare har utnyttjat sin företrädesrätt att teckna aktier i en nyemission (prop. 2005/06:140 s. 117). Aktiemarknadsnämnden har i flera fall beviljat dispens från budplikt som har uppkommit i samband med teckning av aktier i en företrädesemission.

Några skäl som med tillräcklig styrka talar emot ett undantag i det nu aktuella fallet kan inte anses föreligga. Ansökan om dispens från budplikt ska därför bifallas.