Dispens från budplikt (NorCell – ComHem)

Beslut

Aktiemarknadsnämnden medger, under i framställningen angivna förutsättningar, NorCell S.à.r.l undantag från den budplikt som annars skulle kunna uppkomma som en följd av det aktielånearrangemang som kan komma att användas vid börsintroduktion av ComHem Holding AB.

Ärendet

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 11 juni 2014 en framställning från Advokatfirman Vinge som ombud för NorCell S.à.r.l. Framställningen rör dispens från budplikt enligt lagen (2006:451) om offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden i samband med en börsintroduktion (LUA).

Framställning

Vid nyemission i samband med upptagande av handel av ett bolags aktier på reglerad marknad används regelmässigt ett förfarande med aktielån innebärande att huvudaktieägarna lånar ut aktier i bolaget för att underlätta inblandade bankers leverans av aktier till tecknarna i erbjudandet. När nyemissionen sedan registreras lämnas nyemitterade aktier i samma antal som de utlånade aktierna tillbaka till huvudaktieägarna. Den tid under vilken aktier är utlånade enligt detta förfarande är typiskt sett begränsad till några dagar, under vilken handeln med bolagets aktier är villkorad, till dess avveckling sker samt den tid därefter, normalt högst någon dag, som det tar att registrera och leverera de nyregistrerade aktierna till långivaren.

Aktier kan även vara utlånade under en längre period (cirka 30 dagar) för att hantera en så kallad övertilldelningsoption. Utlåning av sistnämnt slag omfattas inte av denna framställan.

ComHem Holding AB (”CH”) har ansökt om upptagande till handel av bolagets aktier på NASDAQ OMX Stockholm. I samband med marknadsintroduktionen avser CH att genomföra en ägarspridning genom en nyemission av stamaktier.

NorCell äger för närvarande aktier i CH representerande cirka 98,8 procent av samtliga röster i CH. Det har inte slutligt bestämts hur många aktier i CH som kommer att emitteras i samband med marknadsintroduktionen och det är därför inte möjligt att nu fastställa hur mycket NorCells innehav späds ut efter nyemissionen. NorCell antas dock komma att äga aktier som representerar mer än 30 procent av rösterna både före och efter nyemissionen. På sedvanligt ovan beskrivet sätt avser NorCell att låna ut aktier för att underlätta inblandade bankers leverans av aktier till tecknarna i nyemissionen. NorCell kommer att få tillbaka aktierna genom att aktier tecknade i nyemissionen överförs till NorCell så snart som dessa har registrerats vid Bolagsverket och skapats i Euroclear-systemet.

NorCells röstandel kan komma att falla under 30 procent i samband med utlåningen enligt ovan baserat på totalt antal röster före nyemissionen. Den tid under vilken röstandelen på grund av utlåningen understiger 30 procent omfattar de högst två till tre handelsdagar som föregår registrering av nyemissionen.

Den ovan beskrivna utlåningen av aktier utgör en ren teknikalitet som endast syftar till att underlätta marknadsnoteringens och nyemissionens praktiska genomförande. Mot denna bakgrund begärs att Aktiemarknadsnämnden lämnar besked om huruvida budplikt för NorCell på grund av ovan beskrivna aktieutlåning uppkommer.

Om budplikt anses uppkomma, begärs dispens från budplikten på grund av att återfåendet av aktier motsvarande vad som lånats ut inte innebär att ett reellt kontrollägarskifte sker. Det begärs vidare att sådan dispens även ska omfatta eventuella ytterligare förvärv som därefter görs av NorCell.

Överväganden

I 3 kap. LUA finns bestämmelser om budplikt. Finansinspektionen får enligt 7 kap. 4 respektive 5 § LUA efter ansökan ge besked om huruvida budplikt gäller och medge undantag från budplikt. En ansökan kan göras av den som har ett berättigat intresse i saken.

Finansinspektionen har med stöd i 7 kap. 10 § LUA samt 8 och 9 §§ förordningen (2007:375) om handel med finansiella instrument överlåtit till Aktiemarknadsnämnden att ge besked om huruvida budplikt gäller och besluta i frågor om undantag från budplikt (FFFS 2007:17).

Budplikt inträder enligt 3 kap. 1 § LUA när någon, ensam eller tillsammans med någon som är närstående enligt 5 §, genom förvärv av aktier uppnår en ägarandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i ett svenskt aktiebolag vars aktier är upptagna till handel på en reglerad marknad eller en motsvarande marknad utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet.

Om det finns särskilda skäl, får enligt 7 kap. 5 § LUA undantag medges från bestämmelserna om budplikt. Undantag får förenas med villkor. I kommentaren till bestämmelsen har som exempel på skäl som bör kunna motivera undantag anförts bl.a. att omständigheterna i vissa fall kan vara sådana att något kontrollägarskifte de facto inte kan sägas ha skett, trots att bolaget har fått en ny ägare med tre tiondelar eller mer av röstetalet.

I det nu aktuella fallet kan NorCells röstandel i CH, som en följd av återlämnande av aktier som bolagen avser att låna ut i anslutning till att aktierna i CH tas upp till handel på NAS-DAQ OMX Stockholm, komma att öka från mindre än tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i bolaget till minst tre tiondelar av röstetalet. Bestämmelserna om budplikt blir då tilllämpliga.

Enligt nämndens mening finns det emellertid, mot bakgrund av syftet med reglerna om budplikt och med beaktande av vad som uttalas i lagens förarbeten, förutsättningar att bevilja dispens från budplikten. Reglerna om budplikt avser att skydda övriga aktieägare i samband med ett kontrollägarskifte. I det nu aktuella fallet handlar det inte om något kontrollägarskifte utan om ett allmänt vedertaget arrangemang i samband med en börsintroduktion, som kan leda till att NorCell inom en kortare tid efter börsintroduktionen kan komma att återfå så många inom ramen för arrangemanget att deras respektive röstandelar kommer att motsvara tre tiondelar eller mer av röstetalet. Dispens från budplikt bör därför medges (jfr bl.a. AMN 2014:23). Något skäl att ålägga NorCell budplikt vid eventuellt förvärv av ytterligare aktier i CH finns inte.

Ansökan om dispens från budplikt ska mot denna bakgrund bifallas.