God sed vid villkorsändring (Initiativuttalande)

Ärendet

Aktiemarknadsnämnden kan göra uttalanden i frågor om god sed på aktiemarknaden rörande bolag som är upptagna till handel på en reglerad marknad eller på vissa handelsplattformar i Sverige.

Aktiemarknadsnämnden har mot bakgrund av flera händelser på senare tid funnit anledning att påminna om vad god sed bjuder vid förslag om ändring av villkor för konvertibla skuldebrev eller teckningsoptioner. Nämnden har vid åtskilliga tillfällen under en följd av år, senast i uttalandet 2010:8 och i ett icke offentliggjort uttalande under 2013, intagit ståndpunkten att det finns många skäl att vara återhållsam när det gäller ändringar av villkor för sådana instrument. Det är en på värdepappersmarknaden allmänt accepterad ordning att handel i konvertibler och teckningsoptioner ska kunna ske på förutsägbara villkor. Konverteringskurs respektive teckningskurs är villkor av central betydelse vid beslut om att handla med dessa instrument.

Ändringar av villkoren kan vara acceptabla endast om det föreligger särskilda omständigheter. Som exempel på sådana omständigheter har nämnden tagit upp skydd av innehavarnas rätt vid en planerad exceptionell utdelning till aktieägarna resp vid genomförandet av ett program för inlösen av aktier. Att däremot till exempel ett bolags ekonomiska situation inte medger kontant återbetalning av ett konvertibellån eller att en akties marknadskurs har sjunkit under teckningskursen kan inte anses vara omständigheter som motiverar att konverteringskurs respektive teckningskurs ändras. Enligt vad nämnden har uttalat är sådana villkorsändringar inte förenliga med god sed på aktiemarknaden.