Fråga om dispens från budplikt (Waldakt – Cidron-Resurs Holding)

Beslut

Aktiemarknadsnämnden medger, under i framställningen angivna förutsättningar, Waldakt AB undantag från den budplikt som annars skulle kunna uppkomma som en följd av det aktielånearrangemang som kan komma att användas vid börsintroduktion av Resurs Holding AB.

Aktiemarknadsnämnden medger vidare, under i framställningen angivna förutsättningar, Cidron Semper Ltd. undantag från den budplikt som annars skulle kunna uppkomma som en följd av det aktielånearrangemang som kan komma att användas vid börsintroduktion av Resurs Holding AB.

Ärendet

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 2 november 2015 en framställning från Mannheimer Swartling Advokatbyrå på uppdrag av Waldakt AB (”Waldakt”) och Cidron Semper Ltd. (”Cidron”). Framställningen rör dispens från budplikt enligt lagen (2006:451) om offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden.

Framställning

Resurs Holding AB, org nr 556898-2291 (”Bolaget”) har ansökt om upptagande till handel av Bolagets aktier på Nasdaq Stockholm. Resurs är en ledande leverantör av produkter inom betallösningar, privatlån och vissa nischade försäkringsprodukter i Norden.

I samband med upptagande till handel kommer en ägarspridning att genomföras genom ett erbjudande till allmänheten och till institutionella investerare i Sverige samt till institutionella investerare i vissa jurisdiktioner utanför Sverige (”Erbjudandet”). Erbjudandet kommer närmare att beskrivas i det prospekt som avses registreras hos Finansinspektionen före Erbjudandet och upptagandet till handel.

Erbjudandet kommer att avse försäljning av befintliga aktier. Storleken på Erbjudandet kommer att fastställas av de säljande aktieägarna i Erbjudandet – Waldakt, Cidron och RSF Invest AB (”RSF”) – efter samråd med i Erbjudandet medverkande banker baserat på det bedömda investerarintresset. Waldakt kontrolleras indirekt av familjen Bengtsson. Cidron kontrolleras av Nordic Capital Fund VII. Waldakt och Cidron är även majoritetsägare i RSF. Resterande aktier i RSF innehas av ett antal styrelseledamöter och anställda i Bolaget och dess dotterbolag.

I samband med Erbjudandet avser Waldakt och Cidron lämna en övertilldelningsoption som innebär en utfästelse att, utöver de aktier som initialt omfattas av Erbjudandet, på begäran av medverkande banker senast 30 kalenderdagar från första dagen för handel i aktierna, avyttra ytterligare aktier i Bolaget motsvarande högst 15 % av aktierna i Erbjudandet.

På sedvanligt sätt kan medverkande banker även i samband med Erbjudandet och upptagandet till handel på Nasdaq Stockholm komma att genomföra transaktioner som medför att kursen på aktierna håller sig på en högre nivå än vad som annars skulle ha varit fallet. Stabiliseringsåtgärder kan komma att ske från och med första dag för handel i aktierna på Nasdaq Stockholm och under en period av maximalt 30 kalenderdagar därefter. För det fall medverkande banker genomför stabiliseringsåtgärder innebär det att bankerna förvärvar aktier på Nasdaq Stockholm enligt det ovanstående, vilka därefter lämnas åter till Waldakt och Cidron.

Som nämnts ovan kommer storleken på Erbjudandet att beslutas av Waldakt, Cidron och RSF efter samråd med medverkande banker baserat på det bedömda investerarintresset. Hur stor del av Waldakt och Cidrons aktieinnehav i Bolaget som kommer att säljas i Erbjudandet står således inte klart (klart står dock att hela RSFs aktieinnehav kommer att säljas i Erbjudandet). Därtill kommer att övertilldelningsoptionen innebär att Waldakt och Cidron kan komma att sälja ytterligare aktier i Erbjudandet. Waldakts och Cidrons bedömning är dock, med beaktande av det ovanstående, att man var för sig kan komma att inneha aktier och röster uppgående till eller överstigande 30 % i Bolaget efter slutförandet av Erbjudandet och de åtgärder som beskrivs ovan. Innehavens slutliga storlek är bland annat avhängigt (i) Erbjudandets storlek och (ii) om övertilldelning sker i Erbjudandet och, om så är fallet, om övertilldelningsoptionen utnyttjas eller om medverkande banker reglerar aktielånet med i stabiliseringssyfte förvärvade aktier.

Före slutförandet av Erbjudandet och de åtgärder som beskrivs ovan kan envar av Waldakts och Cidrons innehav av röstetalet i Bolaget tillfälligt komma att understiga 30 %, varefter respektive innehav därefter igen kan komma att uppgå till eller överstiga 30 % av rösterna till följd av att Waldakt och Cidron återfår utlånade aktier. Vilken andel av aktierna och rösterna som Waldakt respektive Cidron beräknas ha i Bolaget efter slutförandet av Erbjudandet och de åtgärder som beskrivs ovan kommer att beskrivas i prospektet.

Med anledning av de ovanstående åtgärderna blir reglerna om budplikt tekniskt sett tillämpliga. I det nu aktuella fallet är det dock inte fråga om något reellt kontrollägarskifte utan om ett allmänt vedertaget arrangemang i samband med en börsintroduktion. Det huvudsakliga syftet med reglerna om budplikt – att skydda övriga aktieägare i samband med ett kontrollägarskifte – gör sig därför enligt Bolagets, Waldakts och Cidrons mening inte gällande.

I framställningen till nämnden hemställs mot ovan angiven bakgrund att envar av Waldakt och Cidron beviljas dispens från sådan budplikt samt att dispensen inte förenas med villkor av innebörd att Waldakt eller Cidron och deras respektive närstående inte har möjlighet att förvärva ytterligare aktier utan att budplikt uppkommer.

Överväganden

I 3 kap. lagen (2006:451) om offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden (LUA) finns bestämmelser om budplikt. Finansinspektionen får enligt 7 kap. 4 respektive 5 § LUA efter ansökan ge besked om huruvida budplikt gäller och medge undantag från budplikt. En ansökan kan göras av den som har ett berättigat intresse i saken.

Finansinspektionen har med stöd i 7 kap. 10 § LUA samt 8 och 9 §§ förordningen (2007:375) om handel med finansiella instrument överlåtit till Aktiemarknadsnämnden att ge besked om huruvida budplikt gäller och besluta i frågor om undantag från budplikt (FFFS 2007:17).

Budplikt inträder enligt 3 kap. 1 § LUA när någon, ensam eller tillsammans med någon som är närstående enligt 5 §, genom förvärv av aktier uppnår en ägarandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i ett svenskt aktiebolag vars aktier är upptagna till handel på en reglerad marknad eller en motsvarande marknad utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet.

Om det finns särskilda skäl, får enligt 7 kap. 5 § LUA undantag medges från bestämmelserna om budplikt. Undantag får förenas med villkor. I kommentaren till bestämmelsen har som exempel på skäl som bör kunna motivera undantag anförts bl.a. att omständigheterna i vissa fall kan vara sådana att något kontrollägarskifte de facto inte kan sägas ha skett, trots att bolaget har fått en ny ägare med tre tiondelar eller mer av röstetalet.

I det nu aktuella fallet kan Waldakts respektive Cidrons röstandel i Resurs Holding genom utlåning av aktier i anslutning till att aktierna i Resurs Holding tas upp till handel på Nasdaq Stockholm, komma att minska till under tre tiondelar av röstetalet och därefter åter öka till minst tre tiondelar i samband med att de utlånade aktierna återlämnas. Bestämmelserna om budplikt blir då tillämpliga.

Enligt nämndens mening finns det emellertid, mot bakgrund av syftet med reglerna om budplikt och med beaktande av vad som uttalas i lagens förarbeten, förutsättningar att bevilja dispens från budplikten. Reglerna om budplikt avser att skydda övriga aktieägare i samband med ett kontrollägarskifte. I det nu aktuella fallet handlar det inte om något kontrollägarskifte utan om ett allmänt vedertaget arrangemang i samband med en börsintroduktion, som kan leda till att Waldakt respektive Cidron inom en kortare tid efter börsintroduktionen kan komma att återfå så många aktier inom ramen för arrangemanget att deras respektive röstandelar kommer att motsvara tre tiondelar eller mer av röstetalet. Dispens från budplikt bör därför medges (jfr bl.a. AMN 2015:11 och 12). Något skäl att ålägga Waldakt respektive Cidron budplikt vid eventuellt förvärv av ytterligare aktier i Resurs Holding finns inte.

Ansökan om dispens från budplikt ska mot denna bakgrund bifallas.