Fråga om god sed vid riktade emissioner

Aktiemarknadsnämnden kan göra uttalanden i frågor om god sed på aktiemarknaden rörande bolag som är upptagna till handel på en reglerad marknad eller på vissa handelsplattformar i Sverige.

Aktiemarknadsnämnden har i flera uttalanden behandlat frågor om god sed vid riktade emissioner av bl.a. aktier. Sedan Kollegiet för svensk bolagsstyrning hösten 2014 utfärdat en rekommendation rörande sådana emissioner, vilken trädde i kraft den 1 januari 2015, har viss osäkerhet uppkommit om giltigheten av nämndens äldre uttalanden i ämnet. Det gäller särskilt AMN 2002:2.

Nämnden gör följande bedömning. Kollegiets rekommendation ger uttryck för vad som i vissa hänseenden är god sed på aktiemarknaden vid kontantemissioner av aktier, teckningsoptioner och konvertibler i aktiebolag vilkas aktier är upptagna till handel på en reglerad marknad eller handlas på handelsplattformarna First North, Nordic MTF eller AktieTorget. Rekommendationens tillämpningsområde sammanfaller med tillämpningsområdet för AMN 2002:2. Nämndens uttalande AMN 2002:02 får nu anses i sin helhet ha ersatts av rekommendationen. En förutsättning för att en riktad emission ska anses förenlig med god sed på aktiemarknaden är således numera att anvisningarna i rekommendationen iakttas.