Fråga om dispens från budplikt (Fägersten – ITAB)

Beslut

Aktiemarknadsnämnden medger, under i framställningen angivna förutsättningar, Petter Fägersten undantag från den budplikt som annars skulle uppkomma till följd av de genom den aktuella gåvan förvärvade aktierna i ITAB Shop Concept AB.

Om Petter Fägersten sedermera förvärvar ytterligare aktier i ITAB Shop Concept AB och därigenom ökar sin röstandel uppkommer budplikt.

Ärendet

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 6 januari 2018 en framställning från Wesslau Söderqvist Advokatbyrå på uppdrag av Petter Fägersten. Framställningen rör dispens från budplikt.

Framställning

I framställningen anförs i huvudsak följande.

Petter Fägersten med bolag är, efter arvskifte efter hans far Thord Johansson, huvudägare till ITAB Shop Concept AB, org. nr. 556292-1089, (”ITAB”). ITABs aktier är upptagna till handel på Nasdaq Stockholm. Inför sagda arvskifte erhöll Petter Fägersten dispens från den budplikt som då uppstod (AMN 2016:11).

Petter Fägerstens innehav i ITAB har sedan ovannämnda dispens erhölls varit oförändrat. Vid årsstämman den 11 maj 2016 beslutades det dock om en uppdelning (“split”) av ITABs aktier innebärande att varje aktie delades upp i tre aktier av samma slag. Efter uppdelningen bestod Petter Fägerstens (med bolag) innehav i ITAB av 15.686.400 A-aktier och 1.954.374 B-Aktier, vilket idag motsvarar 52,61 procent av rösterna och 17,23 procent av det totala antalet aktier.

Den 19 december 2017 erhöll Petter Fägersten (tillsammans med övriga tre barnbarn) ytterligare 12.000 B-aktier i ITAB i julgåva från sin farfar Gustav Allan Johansson. Gåvan innebär att Petter Fägersten med bolag och familj numera äger 17,24 procent av aktierna i ITAB, vilket motsvarar 52,61 procent av samtliga röster. Gåvan har således lett till att en ny budplikt uppkommit (jfr Aktiemarknadsnämndens uttalande 2016:11).

Gåvan kom som en överraskning för Petter Fägersten och är orsaken till att dispens inte sökts på förhand. Om dispens inte kan erhållas, kommer gåvan att behöva gå åter och inte fullföljas i enlighet med Gustav Allan Johanssons avsikter, eftersom det blir omöjligt att finansiera ett offentligt uppköpserbjudande. I förarbetena till lagen (2006:451) om offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden, uttalas att skäl för dispens bland annat torde föreligga när innehavet uppkommit genom ett förvärv vartill aktieägaren ifråga inte har medverkat aktivt eller för övrigt också då ett förvärv orsakats av en personlig händelse utom budgivarens kontroll, t.ex. vid gåva och arv. Vidare ska sägas att gåvan inte innebär att någon utomstående erhåller kontroll över ITAB. Att ägandet behålls inom Gustav Allan Johanssons familj, bör vara ytterligare en omständighet som motiverar dispens från budplikt.

Hemställan

I framställningen till Aktiemarknadsnämnden hemställs mot ovanstående bakgrund att nämnden beviljar dispens för Petter Fägersten från budplikten för det aktuella förvärvet.

Överväganden

I 3 kap. LUA finns bestämmelser om budplikt vid förvärv av aktier i ett svenskt aktiebolag vars aktier är upptagna till handel på en reglerad marknad eller en motsvarande marknad utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet. Bestämmelserna är sålunda tillämpliga bl.a. vid förvärv av aktier i ett svenskt aktiebolag vars aktier är upptagna till handel på Nasdaq Stockholm.

Finansinspektionen får enligt 7 kap. 4 respektive 5 § LUA efter ansökan ge besked om huruvida budplikt gäller och medge undantag från budplikt. En ansökan kan göras av den som har ett berättigat intresse i saken.

Finansinspektionen har med stöd i 7 kap. 10 § LUA samt 8 och 9 §§ förordningen (2007:375) om handel med finansiella instrument överlåtit till Aktiemarknadsnämnden att ge besked om huruvida budplikt gäller och besluta i frågor om undantag från budplikt (FFFS 2007:17).

Budplikt inträder enligt 3 kap. 1 § LUA när någon, ensam eller tillsammans med någon som är närstående enligt 5 §, genom förvärv av aktier uppnår en ägarandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i bolaget.

Reglerna om budplikt är avsedda att skydda övriga aktieägare i samband med ett kontrollägarskifte. Den som förvärvar aktier i ett bolag på Nasdaq Stockholm i sådan omfattning att kontroll – minst tre tiondelar av röstetalet – uppnås, ska erbjuda sig att förvärva även resterande aktier till ett i reglerna på visst sätt angivet pris. För övriga aktieägare innebär budplikten en individuell rätt att bli erbjuden möjligheten att lämna bolaget genom att överlåta sina aktier till kontrollägaren.

Om det finns särskilda skäl, får enligt 7 kap. 5 § LUA undantag medges från bestämmelserna om budplikt. Av kommentaren till bestämmelsen framgår vidare att Aktiemarknadsnämnden har att genom en helhetsbedömning pröva om en dispens ligger i aktieägarkollektivets intresse och detta intresse kan anses väga tyngre än den möjlighet för aktieägare att lämna bolaget som budplikten innebär.

Skäl för dispens torde, enligt lagens förarbeten, normalt föreligga när innehavet uppkommit genom ett förvärv vartill aktieägaren ifråga inte har medverkat aktivt, t.ex. arv eller gåva (prop. 2005/06:140 s. 117). Aktiemarknadsnämnden har vid tidigare tillfällen meddelat dispens på den grunden, se bl.a. AMN 2016:11.

I det nu aktuella fallet har Petter Fägersten förvärvat en mindre post aktier i ITAB genom gåva. Petter Fägersten kontrollerar i dag, med stöd av en dispens från Aktiemarknadsnämnden, aktier som representerar närmare 53 procent av rösterna i ITAB. Petter Fägersten kan emellertid inte öka sin röstandel genom förvärv av aktier i ITAB utan att ådra sig budplikt. Något skäl att bedöma dispensfrågan annorlunda om aktieägaren tidigare beviljats dispens finns inte (se bl.a. AMN 2017:14). Petter Fägersten bör således beviljas dispens för förvärvet ifråga.