Fråga om budplikt vid avknoppning (Veteranpoolen)

Ärendet

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 20 december 2017 en framställning från Advokatfirman Westermark Anjou på uppdrag av Patrik Torkelson och Mats Claesson. Framställningen rör tolkning av Kollegiets för svensk bolagsstyrning takeover-regler för vissa handelsplattformar och god sed på aktiemarknaden.

Framställning

I framställningen, som uppdaterats under nämndens handläggning, anförs i huvudsak följande.

Bakgrund

Patrik Torkelson och Mats Claesson bedriver idag gemensam verksamhet i HOSAB-koncernen. Därutöver bedriver Patrik Torkelson, Mats Claesson och Andreas Gindin, sedan december 2017, gemensam verksamhet i Pegital-koncernen. De närmare ägarförhållandena i dessa båda koncerner framgår av Bilaga 1 (t.v. utesluten i den offentliggjorda versionen av uttalandet).

Den huvudsakliga verksamheten i HOSAB-koncernen bedrivs idag i HomeMaid AB (”HomeMaid”) samt i dess helägda dotterbolag Veteranpoolen AB (”Veteranpoolen”) och Betjänten AB. HomeMaids B-aktie är sedan år 2005 noterade vid Aktietorget.

HomeMaid förvärvade Veteranpoolen år 2012. Räkenskapsåret 2016 var Veteranpoolens omsättning 150 Mkr och HomeMaid-koncernens totala omsättning 357 Mkr (inklusive de 150 Mkr).

Den huvudsakliga verksamheten i Pegital-koncernen bedrivs idag i Fortner AB och i IT-Hantverkarna Sverige AB, som båda är privata aktiebolag.

Utdelning och notering av Veteranpoolen

Aktieägarna i HomeMaid beslutade vid en extra bolagsstämma den 21 december 2017 i enlighet med ett förslag från styrelsen att dela ut samtliga aktier i Veteranpoolen till aktieägarna i HomeMaid.

Bakgrunden till förslaget var i huvudsak (i) att det finns begränsade fördelar med att HomeMaid och Veteranpoolen ingår i samma koncern; (ii) att en utdelning av Veteranpoolen inte hindrar HomeMaid från att fortsätta utveckla sin verksamhet, som är fokuserad på städning av bostäder och (iii) att den nuvarande koncernstrukturen på olika sätt upplevs som begränsande för Veteranpoolen. Veteranpoolen har sedan bolaget förvärvades av HomeMaid år 2012 haft en stark tillväxt och omsättningen har ökat med cirka 114 procent vilket innebär att bolaget fortsättningsvis bedöms kunna stå på egna ben. Omsättningsökningen i övriga delar av HomeMaid-koncernen uppgick under samma tidsperiod till cirka 17 procent.

Utdelningen av aktierna i Veteranpoolen avses ske med tillämpning av den så kallade Lex Asea.

Veteranpoolens aktier ska, som ovan påpekats, noteras vid Aktietorget den 30 januari 2018.

Transaktionen mellan HOSAB-koncernen och Pegital-koncernen

HomeMaids huvudaktieägare, House of Service Investment Sverige AB (”HOSAB”), innehar idag cirka 14 procent av aktierna och 42 procent av rösterna i HomeMaid. Efter utdelningen av aktierna i Veteranpoolen kommer HOSAB att ha motsvarande innehav i Veteranpoolen.

Mats Claesson och Patrik Torkelson överväger att – efter HomeMaids utdelning av aktierna i Veteranpoolen, men innan aktierna i Veteranpoolen noteras vid Aktietorget – via HOSAB överlåta sin aktiepost i Veteranpoolen till House of Service Investment Sverige II AB (”HOSAB II”), som ingår i Pegital-koncernen, (”Transaktionen”). Efter transaktionen skulle HomeMaid-koncernen och Pegital-koncernen se ut som framgår av Bilaga 2 (t.v. utesluten i den offentliggjorda versionen av uttalandet). De exakta formerna för Transaktionen har ännu inte fastställts men aktierna i Veteranpoolen kan komma att överlåtas vederlagsfritt eller till bokfört värde.

Om Transaktionen genomförs innebär det således att den aktuella aktieposten i Veteranpoolen ytterst kommer att kontrolleras av Patrik Torkelson, Mats Claesson och Andreas Gindin istället för av Patrik Torkelson och Mats Claesson.

För bolag vars aktier är noterade på en multilateral handelsplattform gäller kollegiet för svensk bolagsstyrnings takeover-regler för vissa handelsplattformar (takeover-reglerna). Enligt punkt III.1 i takeover-reglerna ska den som inte äger några aktier i ett svenskt aktiebolag vars aktier handlas på en MTF och genom förvärv av aktier i bolaget uppnår ett aktieinnehav som representerar minst tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier lämna ett bud på resterade aktier i bolaget (budplikt). Ett rekvisit för att budplikt ska uppkomma enligt takeover-reglerna är således att bolagets aktier är noterade på en MTF vid tidpunkten för förvärvet. Den planerade transaktionen genomförs dock inte under en period då aktierna i Veteranpoolen är noterade på Aktietorget, utan dessförinnan.

Hemställan

Mot ovanstående bakgrund hemställer vi om följande tolkningsbesked.

  1. Innebär Transaktionen att budplikt – enligt takeover-reglerna eller enligt god sed på aktiemarknaden – uppkommer avseende aktierna i Veteranpoolen, trots att dessa aktier inte är noterade vid en MTF vid tidpunkten för Transaktionen?

  2. Om svaret på fråga (i) är jakande önskas besked om vem eller vilka som har budplikt avseende aktierna i Veteranpoolen.

  3. Om svaret på fråga (i) är jakande önskas besked om hur det minsta vederlag som den budpliktiga parten eller parterna är skyldig(-a) att betala per aktie i Veteranpoolen ska fastställas.

  4. Om svaret på fråga (i) är jakande önskas besked om när fyraveckorsfristen enligt punkt III.1 takeover-reglerna börjar löpa; är det vid transaktionstidpunkten, vid tidpunkten för en eventuell notering av aktierna i Veteranpoolen eller vid någon annan tidpunkt?

  5. Oavsett vad som utlöser fyraveckorsfristen önskas besked om det under alla förhållanden krävs att aktierna i Veteranpoolen noteras inom en viss tid efter Transaktionen för att budplikt ska uppkomma.

Överväganden

Kollegiet för svensk bolagsstyrning har utfärdat takeover-regler för vissa handelsplattformar (2017-11-01). Reglerna ger inom sitt tillämpningsområde uttryck för god sed på den svenska aktiemarknaden. Aktiemarknadsnämnden kan enligt punkten I.2 i reglerna ge besked om hur reglerna ska tolkas.

Av punkten III.1 i reglerna följer att budplikt utlöses när någon genom förvärv av aktier uppnår en ägarandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i ett aktiebolag vars aktier handlas på Aktietorget. Reglerna om budplikt är avsedda att skydda övriga aktieägare i samband med ett kontrollägarskifte i ett sådant bolag. Punkten III.1 är utformad i enlighet därmed.

Den planerade transaktionen mellan HOSAB och HOSAB II avses äga rum under den period om några dagar då aktierna i Veteranpoolen delats ut men ännu inte noterats på Aktietorget. Noteringen avses ske den 30 januari 2018. Budpliktsreglerna är innan dess inte tillämpliga.

Från synpunkten av god sed på aktiemarknaden gör nämnden följande bedömning.

I tillägg till vad som framgår av framställningen noterar nämnden att det direkta och indirekta ägande som Anders Gindin idag har i Pegital-koncernen samt i HOSAB och därmed i HomeMaid med dotterbolag (bl.a. Veteranpoolen) etablerades så sent som i december 2017. Andreas Gindin blev då ägare till en tredjedel av aktierna i Pegital Holding AB, som tidigare till lika delar ägdes av Mats Claesson och Patrik Torkelson. Mellan de tre ägarna finns från samma tidpunkt ett aktieägaravtal som nämnden i relevanta delar tagit del av. Vid samma tidpunkt tillskapades också Pegital Investments ägande i HOSAB, genom en emission av preferensaktier.

Veteranpoolen är idag ett helägt dotterbolag till HomeMaid, som kontrolleras av HOSAB genom ett aktieinnehav som representerar 42 procent av rösterna i bolaget. Kontrollen över denna aktiepost är, via Back Bay Investment AB, hänförlig till Mats Claesson och Patrik Torkelson. Efter utdelning av aktierna i Veteranpoolen till HomeMaids aktieägare kommer HOSAB att inneha 42 procent av röstetalet för samtliga aktier i Veteranpoolen. Genom överlåtelse av dessa aktier från HOSAB till HOSAB II kommer kontrollen över aktierna, som också påpekas i framställningen, att övergå från Mats Claesson och Patrik Torkelson till Pegital-koncernen, som till lika delar ägs av Mats Claesson, Patrik Torkelson och Anders Gindin. Ett kontrollägarskifte i Veteranpoolen skulle därmed komma att ske (jfr AMN 2008:26).

Enligt nämndens mening skulle det strida mot god sed på aktiemarknaden att genomföra överlåtelsen och därmed kontrollägarskiftet under de få dagar då Veteranpoolen är onoterat och budpliktsreglerna ännu inte tillämpliga. God sed kräver därför att, om Veteranpoolen noteras som planerat, transaktionen genomförs tidigast vid en tidpunkt då bolaget är noterat och det är möjligt att fullt ut tillämpa reglerna för budpliktsbud, inklusive regeln att budpriset inte får understiga aktiens genomsnittskurs under de närmast föregående tjugo handelsdagarna.