Fråga om dispens från budplikt (Norvik – Bergs Timber)

Beslut

Aktiemarknadsnämnden medger, under de i framställningen angivna förutsättningarna, Norvik hf undantag från den budplikt som enligt 3 kap. 1 § lagen (2006:451) om offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden annars skulle uppkomma om Norvik hf tecknar aktier i den planerade apportemissionen i Bergs Timber AB, på villkor att aktieägarna inför bolagsstämman i Bergs Timber AB informeras om hur stor kapital- respektive röstandel som Norvik hf högst kan få genom att förvärva aktierna i fråga,

Om Norvik hf sedermera förvärvar ytterligare aktier i Bergs Timber AB och därigenom ökar sin röstandel uppkommer budplikt.

Ärendet

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 16 januari 2018 en framställning från Norvik hf. Framställningen rör dispens från budplikt enligt lagen (2006:451) om offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden (LUA).

Framställning

Bergs Timber AB, org. nr 556052-2798 (”Bergs Timber”), är ett svenskt publikt aktiebolag vars aktier är upptagna till handel på Nasdaq Stockholm. Bolaget är verksamt inom skogsförvaltnings- och trävaruindustrin inom vilka områden bolaget producerar och säljer sågade och vidareförädlade trävaror.

Norvik hf, isländskt organisationsnummer 670400-2390 (”Norvik”), är största ägare i Bergs Timber. Per dagen för ansökan uppgår Norviks innehav till 50.420.843 aktier, motsvarande 29,52 procent av det totala antalet aktier och röster i Bergs Timber. Norvik är ett isländskt holdingbolag med portföljbolag verksamma bl.a. inom byggvaruförsäljning och skogs- och timmerindustrin.

Bergs Timber överväger att förvärva ett antal bolag som ägs av Norvik och förvärvet är avsett att helt eller till del betalas med aktier i Bergs Timber (”Apportemissionen”). För det fall Bergs Timber och Norvik beslutar att genomföra affären kommer Norviks innehav av aktier i Bergs Timber att passera gränsen för budplikt enligt 3 kap. 1 § lagen (2006:451) om offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden.

Antalet aktier som kommer att emitteras till Norvik vid en eventuell Apportemission beräknas per dagen för ansökan uppgå till 170.000.000, vilket innebär att Norviks totala innehav i Bergs Timber kommer att uppgå till 64,68 procent av antalet utestående aktier och röster efter Apportemissionens genomförande.

Aktiemarknadsnämnden beviljar enligt fast praxis dispens från budplikt när budpliktsgränsen passeras till följd av att aktieägaren tecknar aktier i en apportemission.

I förevarande fall kommer reglerna i 16 kap. aktiebolagslagen att vara tillämpliga på beslutet om Apportemissionen med anledning av att Jon Helgi Gudmundsson är styrelseledamot i Bergs Timber samt styrelseordförande och ägare i Norvik. Enligt bestämmelserna i 16 kap. aktiebolagslagen krävs det för giltigt beslut att beslutet biträds av aktieägare med minst nio tiondelar av såväl de avgivna rösterna som de aktier som är företrädda vid bolagsstämman.

För det fall apportemissionen genomförs är det Norviks avsikt att aktieägarna inför den bolagsstämma i Bergs Timber som kommer att besluta om emissionen ska informeras om hur stor kapital- respektive röstandel som Norvik högst kan få genom att teckna aktier i emissionen. Vidare kommer aktieägarna i Bergs Timber att i god tid före stämman kunna ta del av det prospekt som Bergs Timber är skyldigt att upprätta med anledning av upptagandet till handel av de nya aktierna.

Hemställan

Mot ovanstående bakgrund hemställer Norvik att Aktiemarknadsnämnden medger Norvik undantag från den budplikt som under angivna förutsättningar kan uppkomma till följd av apportemissionen.

Överväganden

I 3 kap. LUA finns bestämmelser om budplikt. Finansinspektionen får enligt 7 kap. 4 respektive 5 § samma lag efter ansökan ge besked om huruvida budplikt gäller och medge undantag från budplikt. En ansökan kan göras av den som har ett berättigat intresse i saken.

Finansinspektionen har med stöd i 7 kap. 10 § LUA samt 8 och 9 §§ förordningen (2007:375) om handel med finansiella instrument överlåtit till Aktiemarknadsnämnden att ge besked om huruvida budplikt gäller och besluta i frågor om undantag från budplikt (FFFS 2007:17).

Budplikt innebär att den som genom förvärv av aktier uppnår en ägarandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i ett svenskt aktiebolag vars aktier är upptagna till handel på en reglerad marknad eller en motsvarande marknad utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet, ska lämna ett offentligt uppköpserbjudande avseende resterande aktier i bolaget.

Budplikt inträder enligt 3 kap. 1 § LUA när någon, ensam eller tillsammans med någon som är närstående enligt 5 §, genom förvärv av aktier uppnår en ägarandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i ett svenskt aktiebolag vars aktier är upptagna till handel på en reglerad marknad eller en motsvarande marknad utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet.

Om det finns särskilda skäl, får enligt 7 kap. 5 § LUA undantag medges från bestämmelserna om budplikt. Undantag får förenas med villkor. I förarbetena till bestämmelsen har som exempel på skäl som bör kunna motivera undantag anförts bl.a. att innehavet har uppkommit till följd av att aktieägaren sålt egendom mot betalning i form av nya aktier i det bolag som förvärvar egendomen, dvs. aktieägaren har tecknat aktier i en apportemission. I linje med detta beviljar Aktiemarknadsnämnden enligt fast praxis dispens från budplikt när budpliktsgränsen passeras till följd av att aktieägaren avser att teckna aktier i en apportemission.

Av förarbetena framgår vidare att Aktiemarknadsnämnden har att genom en helhetsbedömning pröva om en dispens ligger i aktieägarkollektivets intresse och detta intresse kan anses väga tyngre än den möjlighet för aktieägare att lämna bolaget som budplikten innebär. Vid en sådan prövning kan beaktas bl.a. i vilken utsträckning emissionen stöds eller vid en bolagsstämma förutsätter stöd av aktieägarna.

I det nu aktuella fallet ska Norvik teckna aktier i en apportemission i Bergs Timber. I ljuset av vad som i framställningen anförs om skälen till emissionen föreligger enligt nämndens mening förutsättningar för att bevilja dispens från budplikten, om aktieägarna inför stämmans behandling av emissionsfrågan är informerade om hur stor röstandel som Norvik kan komma att få genom att förvärva de emitterade aktierna. Dessutom måste emissionen stödjas av en stor majoritet bland övriga aktieägare, något som med automatik blir fallet om emissionen beslutas på det sätt som beskrivs i framställningen (jfr AMN 2016:45). Några skäl som med tillräcklig styrka talar emot ett på sådana villkor lämnat undantag kan inte anses föreligga.

På grund av det anförda ska dispens beviljas.