Fråga om dispens från budplikt (Battleriff – CEAB)

Beslut

Aktiemarknadsnämnden medger, under i framställningen angivna förutsättningar, Battleriff Gaming AB dispens från den budplikt som har uppkommit till följd av att bolaget genom en kvittningsemission förvärvat aktier i Community Entertainment Svenska AB.

Om Battleriff Gaming AB förvärvar ytterligare aktier i Community Entertainment Svenska AB och därigenom ökar sin röstandel uppkommer budplikt.

Ärendet

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 20 mars 2018 en framställning från Battleriff Gaming AB (556967-6082). Framställningen rör dispens från budplikt.

Framställning

I framställningen anförs följande.

Community Entertainment Svenska AB, ”CEAB”, org.nr. 556588-3229 är noterat på Aktietorget. Bolagets produkter ryms inom begreppet ”gameification”. Specifikt utvecklar man och marknadsför olika quiz-produkter gentemot företag som vill sprida information om sin verksamhet eller använda quizar som utbildningsverktyg. Företagets kunder är större etablerade varumärken som SJ, Svenska Spel, Assa Abloy, Pirelli m.fl.

CEAB har haft en blygsam omsättning och handeln med bolagets aktier har varit begränsad. CEAB har därför sedan länge sökt möjligheter att utvidga affärskonceptet till nya marknader som kan sätta fart på omsättning och samtidigt öka intresset för bolagets aktier. Även Aktietorget har efterlyst lite mer aktiviteter från CEAB. Av denna anledning har man förvärvat bolaget Red Reserve AB, org.nr. 559090-4305 från dess ägare Battleriff Gaming AB, org.nr 556967-6082. Båda dessa bolag är verksamma inom esport-marknaden, som är en internationell mångmiljardmarknad. Via förvärvet av Red Reserve AB får CEAB nya marknadsförutsättningar för sina produkter. Likaså utgör CEABs kunder en intressant målgrupp för Red Reserve AB då många företag idag letar efter olika möjligheter att nå den målgrupp som esporten omfamnar. Förvärvet skapar uppenbara synergimöjligheter företagen emellan och ger CEAB en utvidgad marknad. Likaså är esport en växande företeelse med många följare vilket bör kunna attrahera nya grupper av aktieköpare.

Förvärvet av Red Reserve AB baserades på en köpeskilling om 6 mkr och erlades i sin helhet med nyemitterade aktier i en kvittningsemission. Battleriff Gaming AB erhöll därvid 3.000.000 aktier vilket motsvarar ett ägande i CEAB om 39,2 % av det totala antalet aktier som är 7.635.580 st. Battleriff Gaming AB har därefter överlåtit 200.000 aktier, vilket reducerar ägandet till 36,6 %. Beslutet om förvärvet togs på en extra bolagsstämma i CEAB den 23 februari 2018. Beslutet var enhälligt. På stämman deltog mer än 2/3 av bolagets röster. Aktierna tillträdes av Battleriff Gaming AB 2018-03-01.

CEAB kommunicerade det tilltänkta förvärvet före den extra bolagsstämman via Aktietorgets nyhetsförmedling. I releasen framgick att säljaren, dvs. Battleriff Gaming AB, skulle få betalt i form av nyemitterade aktier i CEAB, vilket skulle ge ett ägande om ca 40 %.

Battleriff Gaming AB har 129 aktieägare och driver en virtuell esport arena som i sig saknar kopplingar eller synergier till CEABs verksamhet. Battleriff Gaming AB avser inte att utöka sitt innehav av CEAB aktier och kommer inte heller att delta i kommande emissioner i CEAB eftersom all tillgänglig finansiering måste fokusera på den egna kärnverksamheten. [...]

Med beaktande av ovanstående ansöker Battleriff Gaming AB om undantag från budplikten. Försäljningen av Red Reserve AB uppstod som en konsekvens av CEABs intresse att vidga sitt affärsområde och få tillgång till nya marknader för sina produkter vilket på såväl kort som lång sikt gynnar aktieägarna. Det är CEAB som köper Red Reserve AB. Battleriff Gaming AB har inget intresse av CEABs verksamhet och kommer snart att bli utspädda till under 30 % ägande.

Överväganden

Kollegiet för svensk bolagsstyrning har utfärdat takeover-regler för vissa handelsplattformar (2017-11-01). Reglerna ger inom sitt tillämpningsområde uttryck för god sed på den svenska aktiemarknaden.

Av punkten III.1 i takeover-reglerna följer att budplikt inträder när någon genom förvärv av aktier uppnår en ägarandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i ett aktiebolag vars aktier handlas på AktieTorget.

Reglerna om budplikt är avsedda att skydda övriga aktieägare i samband med ett kontrollägarskifte. Den som förvärvar aktier i ett bolag på AktieTorget i sådan omfattning att kontroll – minst tre tiondelar av röstetalet – uppnås, ska erbjuda sig att förvärva även resterande aktier till ett i reglerna på visst sätt angivet pris. För övriga aktieägare innebär budplikten en individuell rätt att bli erbjuden möjligheten att lämna bolaget genom att överlåta sina aktier till kontrollägaren.

Aktiemarknadsnämnden kan enligt punkten I.2 i takeover-reglerna ge besked om hur reglerna ska tolkas och tillämpas samt medge undantag från reglerna, om särskilda skäl föreligger. Som exempel på omständigheter som kan motivera att dispens lämnas från budplikt nämns i kommentaren till budpliktsreglerna att aktieinnehavet uppkommit genom att aktieägaren sålt egendom mot betalning i form av nya aktier i det bolag som förvärvar egendomen, dvs. aktieägaren har tecknat aktier i en apportemission. I linje med detta beviljar Aktiemarknadsnämnden enligt fast praxis dispens från budplikt när budpliktsgränsen passeras till följd av att aktieägaren tecknar aktier i en apportemission. Sådana dispenser förenas regelmässigt med villkor av innebörd att aktieägarna inför bolagsstämmans behandling av emissionsfrågan ska vara informerade om hur stor kapital- och röstandel som den aktuella aktieägaren kan komma att få genom dessa förvärv. Dessutom måste apportemissionen stödjas av en stor majoritet (2/3) bland de övriga aktieägarna, vilket innebär att man vid bolagsstämmans beslut, i förekommande fall, ska bortse från röster som avges av den aktieägare som budpliktsdispensen avser.

I det nu aktuella fallet har Battleriff Gaming AB genom en kvittningsemission förvärvat aktier i CEAB i sådan utsträckning att budplikt uppkommit enligt punkten III.1 i takeover-reglerna. Aktierna i fråga utgör i praktiken betalning för aktier i bolaget Red Reserve, vilka Battleriff Gaming överlåtit till CEAB. Nämndens ovan nämnda praxis omfattar även sådana förfaranden (se bl.a. AMN 2017:37).

Dispens från budplikt av det slag som det nu är fråga om söks och beviljas vanligen inför bolagsstämman. I det nu aktuella fallet har bolagsstämman visserligen redan beslutat om emissionen och aktieförvärven genomförts, men eftersom den fyraveckorsfrist inom vilken ett budpliktsbud ska läggas, såvitt nämnden förstår framställningen, inte har löpt ut anser nämnden att ansökan om dispens kan prövas.

Inför stämman informerades aktieägarna i CEAB om Battleriff Gaming skulle få betalt i form av nyemitterade aktier i CEAB och att detta skulle ge Battleriff Gaming en ägarandel om ca fyra tiondelar. När det så gäller villkoret att man vid bolagsstämmobeslutet ska bortse från röster som avges av den aktuella aktieägaren, har det upplysts att Battleriff Gaming varken ägde eller företrädde några aktier vid stämman. Bolagsstämmobeslutet fattades med enhällighet bland de närvarande aktieägarna. Mot denna bakgrund anser Aktiemarknadsnämnden att det i detta fall är möjligt att medge dispens utan att ställa upp de sedvanliga villkoren i dispensbeslutet (jfr AMN 2013:15).

Ansökan om dispens ska på denna grund och under ovan angivna förutsättningar bifallas.