Fråga om dispens från budplikt (Alioth – Inzile)

Beslut

Aktiemarknadsnämnden medger, under i framställningen angivna förutsättningar,

Alioth AB undantag från den budplikt som annars skulle kunna uppkomma som en följd av det aktielånearrangemang som kan komma att användas vid noteringen av aktierna i Inzile AB på First North.

[Detta uttalande gäller en planerad åtgärd som inte är allmänt känd. Enligt 26 § tredje stycket första meningen i stadgarna för Föreningen för god sed på värdepappersmarknaden får ett sådant uttalande inte offentliggöras av Aktiemarknadsnämnden förrän åtgärden vidtagits, gjorts allmänt känd av den som planerat åtgärden eller på annat sätt blivit allmänt känd. Uttalandet ska därför tills vidare inte offentliggöras.]

Ärendet

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 27 maj 2019 en framställning från Advokatfirman Delphi på uppdrag av Alioth AB. Framställningen rör dispens från budplikt.

Framställning

Inzile AB (publ), org.nr 556907-0070, har ansökt om listning av bolagets aktier på Nasdaq First North Stockholm (”First North”) med planerad första dag för handel under juni månad 2019. Inzile har endast ett aktieslag.

Alioth AB, org.nr 556950-0076, äger, vid tidpunkten för förevarande framställning, 4.394.000 aktier i Inzile, vilket motsvarar cirka 65,8 procent av det totala antalet aktier i bolaget som är 6.680.670. Efter en nyemission i Inzile som vid tidpunkten för denna framställning är under registrering hos Bolagsverket kommer Alioths ägande uppgå till sammanlagt 4.812.849 aktier, motsvarande 67,8 procent av antalet aktier. Alioth ägs till 100 procent av A.A., styrelseledamot och verkställande direktör i Inzile.

I samband med noteringen kommer ägarspridning genomföras genom ett erbjudande av s.k. units bestående av en aktie och en teckningsoption till allmänheten och institutionella investerare, varvid två teckningsoptioner ger rätt till teckning av en aktie till en på förhand bestämd kurs under en period som infaller cirka 14 månader efter planerad första handelsdag på First North.

Erbjudandet omfattar 4.725.000 units och vid överteckning kan styrelsen med stöd av emissionsbemyndigande besluta om emission av ytterligare högst 1.050.000 units. Alioth har åtagit sig att teckna högst 727.749 units i erbjudandet. Vid full teckning kommer Alioth således äga 5.904.472 aktier i Inzile efter erbjudandet, motsvarande cirka 38,5 procent av antalet aktier.

Såväl aktier som teckningsoptioner som utgör en unit avses tas upp till handel på First North. Handeln med aktierna avses dock påbörjas före handeln med teckningsoptionerna.

För att möjliggöra skyndsam leverans av aktier i erbjudandet avser Alioth låna ut aktier i Inzile till Aktieinvest FK AB, org. nr 556072-2596 (”Aktieinvest”), som agerar emissionsinstitut i samband med erbjudandet. Aktielånet avses omfatta sammanlagt högst 4.725.000 aktier.

Aktielånet avses i praktiken hanteras på så sätt att Alioth lånar ut aktierna i Inzile till Aktieinvest, som ombesörjer leverans av aktierna till de tecknare som erhåller tilldelning i erbjudandet. När registrering av erbjudandet har skett hos Bolagsverket kommer Aktieinvest ombesörja att utlånade aktier levereras till Alioth. Teckningsoptionerna kommer att levereras direkt till respektive tecknare, inklusive Alioth, efter registrering hos Bolagsverket.

Aktielånet kan, beroende på bland annat teckningsgrad, komma att medföra att Alioths aktieinnehav i Inzile först understiger motsvarande 30 procent av rösterna i bolaget för att kort därefter överstiga 30 procent av rösterna när Alioth återfår utlånade aktier, tillsammans med nytecknade aktier i erbjudandet, med följd att budplikt uppkommer för Alioth.

Hemställan

Alioth hemställer att Aktiemarknadsnämnden, mot ovan angivna bagrund och i enlighet med nämndens praxis avseende liknande aktielånearrangemang, medger Alioth undantag från den budplikt som annars skulle kunna uppkomma som en följd av det aktielånearrangemang som avses användas vid den planerade listningen av aktier och teckningsoptioner i Inzile. Alioth hemställer vidare att Alioth inte ska åläggas budplikt vid eventuellt förvärv av ytterligare aktier i Inzile.

Överväganden

Kollegiet för svensk bolagsstyrning har utfärdat takeover-regler för vissa handelsplattformar (2018-04-01). Reglerna ger inom sitt tillämpningsområde uttryck för god sed på den svenska aktiemarknaden.

Av punkten III.1 i takeover-reglerna följer att budplikt inträder när någon genom förvärv av aktier uppnår en ägarandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i ett aktiebolag vars aktier handlas på First North.

Reglerna om budplikt är avsedda att skydda övriga aktieägare i samband med ett kontrollägarskifte. Den som förvärvar aktier i ett bolag på First North i sådan omfattning att kontroll – minst tre tiondelar av röstetalet – uppnås, ska erbjuda sig att förvärva även resterande aktier till ett i reglerna på visst sätt angivet pris. För övriga aktieägare innebär budplikten en individuell rätt att bli erbjuden möjligheten att lämna bolaget genom att överlåta sina aktier till kontrollägaren.

Aktiemarknadsnämnden kan enligt punkten I.2 i takeover-reglerna ge besked om hur reglerna ska tolkas och tillämpas samt medge undantag från reglerna, om särskilda skäl föreligger.

I kommentaren till punkten III.1 har som exempel på skäl som kan motivera undantag från budplikt anförts bl.a. att omständigheterna i vissa fall kan vara sådana att något kontrollägarskifte de facto inte kan sägas ha skett, trots att bolaget har fått en ny ägare med tre tiondelar eller mer av röstetalet.

I det nu aktuella fallet kan den röstandel som Alioth har i Inzile, genom utlåning av aktier i anslutning till att aktierna tas upp till handel på First North, komma att minska till under tre tiondelar av röstetalet och därefter åter öka till minst tre tiondelar i samband med att de utlånade aktierna återlämnas. Bestämmelserna om budplikt blir då tillämpliga.

Enligt nämndens mening finns det emellertid, mot bakgrund av syftet med reglerna om budplikt och med beaktande av vad som uttalas i lagens förarbeten, förutsättningar att bevilja dispens från budplikten. Reglerna om budplikt avser att skydda övriga aktieägare i samband med ett kontrollägarskifte. I det nu aktuella fallet handlar det inte om något kontrollägarskifte utan om ett allmänt vedertaget arrangemang i samband med en börsintroduktion, som kan leda till att Alioth inom en kortare tid efter noteringen kan komma att återfå så många aktier inom ramen för arrangemanget att Alioths röstandel kommer att motsvara tre tiondelar eller mer av röstetalet. Dispens från budplikt bör därför medges (jfr bl.a. AMN 2018:24). Något skäl att ålägga Alioth budplikt vid eventuellt förvärv av ytterligare aktier i Inzile finns inte.

Ansökan om dispens från budplikt ska mot denna bakgrund bifallas.