God sed vid avnotering (Saltängen)

Ärendet

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 15 april 2020 framställning från Kilpatrick Townsend & Stockton Advokat KB på uppdrag av Saltängen Property Invest AB. Framställningen rör frågan om god sed vid ansökan om avnotering av bolagets aktier från Nasdaq First North Growth Market.

Framställning

I framställningen anförs i huvudsak följande.

Saltängen Property Invest AB, org.nr 556980-6325 (”Bolaget”) är ett fastighetsbolag som genom sitt helägda dotterbolag (”Dotterbolaget”) indirekt äger och förvaltar fastigheten Saltängen 1 i Västerås kommun. Bolaget bedriver ingen annan verksamhet. Bolagets aktier är sedan 15 januari 2015 upptagna till handel på Nasdaq Stockholm First North Growth Market. Mot bakgrund av vad som anges nedan överväger styrelsen för Bolaget att ansöka om avnotering av Bolagets aktier, förutsatt att avnotering kan ske i enlighet med god sed på aktiemarknaden.

Bolaget har den 9 mars 2020 ingått ett avtal om överlåtelse av samtliga aktier i Dotterbolaget till Ica Fastigheter Sverige AB. Överlåtelsen är villkorad av att bolagsstämma i Bolaget godkänner överlåtelsen och beslutar om erforderlig ändring av Bolagets bolagsordning. Sådana beslut fattades på Bolagets årsstämma den 14 april 2020.

Yttrande från Nasdaq

Nasdaq Stockholm AB har i yttrande över framställningen anfört följande.

Utifrån vad Saltängen Property Invest AB i dess framställan till Aktiemarknadsnämnden anfört ifråga om bolagets verksamhet, och under förutsättning att bolaget frånträder sina aktier i det aktuella dotterbolaget, är det börsens bedömning att bolaget därmed inte längre skulle komma att uppfylla verksamhetskravet i punkt 2.3.3 i Nasdaq First North Growth Market Rulebook. Börsen skulle följaktligen vara tvungen att uppmana Saltängen Property Invest AB att vidta åtgärder till uppfyllande av detta krav, vid äventyr av att börsen annars skulle komma att verka för en avnotering av bolagets aktier.

Överväganden

Aktiemarknadsnämnden har i flera tidigare uttalanden berört frågor om avnotering av aktier i fall då noteringskraven är uppfyllda, se framför allt AMN 2014:33. Nämnden har i dessa uttalanden framhållit att styrelsen i ett noterat bolag har en plikt att agera i samtliga aktieägares intresse och att den som förvärvar aktier i ett noterat bolag torde göra det under förutsättningen att det finns en fungerande marknad för bolagets aktier till dess att noteringskraven inte längre uppfylls.

I det nu aktuella fallet kommer emellertid Bolaget, när det inte längre bedriver någon verksamhet och frånträtt aktierna i Dotterbolaget, enligt Nasdaqs yttrande, inte längre uppfylla verksamhetskravet i punkt 2.3.3 i Nasdaq First North Growth Market Rulebook. Börsen skulle då vara tvungen att uppmana Bolaget att vidta åtgärder till uppfyllande av detta krav, vid äventyr av att börsen annars skulle komma att verka för en avnotering av bolagets aktier. God sed på aktiemarknaden kan, i linje med vad nämnden tidigare uttalat, inte anses kräva att bolaget för fortsatt notering vidtar sådana åtgärder (jfr AMN 2016:12). Det kan i detta fall inte heller anses motiverat att kräva att bolaget ansöker om notering på en annan marknadsplats.

Mot bakgrund av vad som nu sagts och de i framställningen angivna förutsättningarna, kan enligt nämndens mening, som utgångspunkt, Bolaget ansöka om avnotering utan att det strider mot god sed på aktiemarknaden, om börsen meddelat Bolaget vad börsen anfört i yttrandet till nämnden.

Frågan är då om god sed, i linje med vad nämnden uttalat i andra fall där noteringskraven inte varit uppfyllda, påbjuder att Bolaget ansöker om avnotering först efter det att marknaden informerats om avnoteringsplanerna och aktieägarna haft en rimligt lång tid på sig att avyttra sina aktier eller på annat sätt agera med anledning av informationen (jfr AMN 2019:36 och där nämnda uttalanden där nämnden krävt en tremånadersfrist). Enligt nämndens mening finns det inte anledning att uppställa ett sådant krav i detta speciella fall, där aktieägarna beslutat att avyttra Bolagets verksamhet och skifta ut de influtna medlen samt avser att låta avnoteringen vara villkorad av att aktieägarna också beslutat att likvidera Bolaget. Nämnden noterar i sammanhanget att en ansökan om avnotering avses ges in till börsen tidigast omkring en och halv månad efter det att marknaden informerats om avnoteringsplanerna.

Enlig nämndens mening skulle en ansökan om avnotering av Bolagets aktier under de i framställningen redovisade förutsättningarna vara förenlig med god sed på aktiemarknaden.

[Detta uttalande gäller en planerad åtgärd som inte är allmänt känd. Enligt 26 § tredje stycket första meningen i stadgarna för Föreningen för god sed på värdepappersmarknaden får ett sådant uttalande inte offentliggöras av Aktiemarknadsnämnden förrän åtgärden vidtagits, gjorts allmänt känd av den som planerat åtgärden eller på annat sätt blivit allmänt känd. Uttalandet ska därför tills vidare inte offentliggöras.]