FAR Online

Alla ekomomiska regler i din hand. Smart. Effektivt. Enkelt.

Det här är FAR Online

FAR Online  – ett smart, effektivt och enkelt verktyg som samlar alla ekonomiska regelverk på ett och samma ställe. Du kan snabbt söka rätt på de regelverk du behöver, göra anteckningar, spara bokmärken, få tag på mallar för olika användningsområden – och mycket, mycket mer!

Bland annat hittar du:

Lag- och regelsamlingar, inklusive EU-förordningar

Mallar och checklistor

Hela Rättserien

Sifferkollen

Tidningar

Med vårt verktyg ser du också till att alltid vara uppdaterad. Så fort någon regel ändras, hittar du den senaste versionen i FAR Online.

 

För dig som jobbar med redovisning

FAR Online är ett helhetsverktyg för dig som jobbar med redovisning. Du får tillgång till hela den goda redovisningsseden, så som den uttrycks genom lagar, förordningar, allmänna råd och inte minst självregleringen från FAR.

 • Bokföringsnämndens K-regelverk
 • Rättserien
 • IFRS

För dig som jobbar med revision

Jobbar du med revision är FAR Online helhetsverktyget för dig. Du får tillgång till det samlade regelverket för revisorer och revisionsföretag. Verktyget innehåller alla lagar och förordningar på området, ISA, FAR:s rekommendationer och uttalanden samt Revisorsinspektionens regler.

 • Revisorsinspektionens disciplinbeslut och förhandsbesked
 • Mallar och checklistor

Finansmarknadsrätt

FAR Online ger dig tillgång till de regelverk du behöver inom finansmarknadsområdet, inklusive EU-rätten. Du hittar alla regler om bank, försäkring, börs och värdepapper. Du hittar också länkar till alla EUs genomförandeförordningar, så du slipper söka i andra system för att hitta dessa. På så sätt sparar du tid i vardagen.

Rättserien – ingår i alla paket

Nu ingår hela Rättserien i FAR Online. Titlarna som ingår är Rätt Moms, Rätt Skatt, Rätt Lön, Rätt Arbetsrätt, Rätt Bolagsrätt och Redovisa rätt. Innehållet är framtaget av Sanoma Utbildning i samverkan med experter inom respektive område.

Under fliken Rättserien i FAR Online hittar du ett enkelt system för att söka eller bläddra bland Rättseriens termer inom redovisning, skatt, arbetsrätt och bolagsrätt m.m.

 

Funktioner

Markera & Anteckna
Här kan du smidigt markera, anteckna och dela de avsnitt av texterna som är viktigast för dig. Använd överstrykningspennan och hitta tillbaka till det viktigaste nästa gång. Alla markeringar finns kvar där du placerat dem även om författningen du antecknat i uppdateras. Skapa egna anteckningar och spara. Markeringar och anteckningar kan du dela med dina kollegor.

Bokmärken
Vill du snabbt och enkelt komma åt speciella dokument på FAR Online? Lägg då till bokmärken till dem! Du kommer åt dina bokmärken längst upp på sidan för snabb tillgång till de dokument du använder ofta. 

Avancerad sökfunktion och filtrering
Vill du snabbt hitta ett speciellt dokument kan du använda vår sökfunktion. Behöver du filtrera resultaten är det också enkelt med olika färdiga val och filtreringar. Ledordet för FAR Online är att det ska vara snabbt och enkelt att hitta rätt information.

Chatta med kundservice
Under vanliga kontorstider kan du också få snabb kontakt med kundservice via vår chatt.

Priser, paket och beställ

FAR Online Ekonomi för dig som jobbar med redovisning, ekonomitjänster och skatt.

 • 250 kr/månad och användare. Om du är medlem i FAR får du 10% rabatt.
  Ingen bindningstid, inget krångel.

Beställ FAR Online Ekonomi (du skickas vidare till FAR:s e-handel)FAR Online IFRS och Finans
för dig som jobbar på företag som redovisar enligt IFRS och för dig inom finanssektorn.

 • 325 kr/månad och användare. Om du är medlem i FAR får du 10% rabatt.
  Ingen bindningstid, inget krångel.

Beställ FAR Online IFRS och Finans (du skickas vidare till FAR:s e-handel)FAR Online Revision
är särskilt för dig som är revisor eller revisorsassistent.

 • 325 kr/månad och användare. Om du är medlem i FAR får du 10% rabatt.
  Ingen bindningstid, inget krångel.

Beställ FAR Online Revision (du skickas vidare till FAR:s e-handel)FAR Online Total
är paketet för dig som vill ha allt. Du får tillgång till allt innehåll i verktyget.

 • 525 kr/månad och användare. Om du är medlem i FAR får du 10% rabatt.
  Ingen bindningstid, inget krångel.

Beställ FAR Online Total (du skickas vidare till FAR:s e-handel)


 

Sagt om FAR Online

Nöjda användare delar med sig av sina upplevelser

Hur använder du FAR Online?

Mats Nordebäck, Auktoriserad revisor

– Förut hade jag med mig två bags med böcker ut till kund, nu har jag alla kunder och all information jag behöver i datorn. Det är ett kraftfullt och bra verktyg som är värt investeringen om man vill vara en byrå som representerar branschen.

Helen Olsson, Revisorsassistent

Jag använder inte FAR Online dagligen, men ofta. Jobbar som revisorsassistent och måste alltid övertyga redovisningskonsulterna vad som gäller, då behöver jag kunna hänvisa till lagtexterna. Det går så fort att hitta den information jag behöver. Kanonbra att det går att skriva anteckningar, det gör det lättare när jag ska hänvisa till olika lagtexter.

Claudio Henriksson, Auktoriserad revisor

– Är jag ute hos kund kan jag lätt söka fram den information jag behöver. Att allt som du behöver för att jobba som revisor finns på samma ställe. Alla som jobbar med ekonomi borde ha FAR Online. 

Intervjuer

Läs om hur FAR Online kan hjälpa dig i vardagen

Eva Törning

Eva Törning. Redovisningsspecialist och ansvarig för redovisningsfrågor Grant Thornton.

Ett uppslagsverk för lagar och regler inom redovisning

Det spelar ingen roll om du är utbildad ekonom som arbetar på en ekonomiavdelning eller en revisionsbyrå. Det är omöjligt att i detalj kunna alla ekonomiska regelverk. FAR Online vill underlätta vardagen för de som arbetar med ekonomi genom att samla alla regelverk på ett och samma ställe.

På FAR Online får användarna bland annat tillgång till hela Rättserien. I en av dess delar, Redovisa Rätt, finns drygt 1300 termer som reder ut begreppen i bokförings- och redovisningsfrågor.

– FAR Online är ett verktyg för oss som arbetar med ekonomi och som vi kan vända oss till istället för böcker. Många företag har små ekonomiavdelningar och då kan det vara skönt att ha tillgång till ett verktyg som hjälper dig i frågor om framför allt redovisning, skatt, moms och bolagsrätt, säger Eva Törning, redovisningsspecialist och ansvarig för redovisningsfrågor på Grant Thornton.

FAR Online ger tillgång till uppdaterade versioner av de ekonomiska regelverken och användarna kommer åt innehållet genom dator, mobil och surfplatta. Eva Törning kallar Redovisa Rätt för en dörröppnare och ett uppslagsverk för lagar och regler inom bokförings- och redovisningsfrågor. Ett av de vanligaste sökorden på tjänsten är kapitalförsäkring.

– På Redovisa Rätt får de en kort version av vad kapitalförsäkring är. Om de vill veta mer kan de gå vidare på FAR Online där FAR:s uttalande om kapitalförsäkring, inkomstskattelagen och BFN:s K-regelverk finns. Man kan kalla Redovisa Rätt för steg ett i ditt sökande, och ibland den enda information som du behöver, säger hon och förklarar att Redovisa Rätt är en enkel och användarvänlig väg in till tyngre material.

Förutom Redovisa Rätt och de andra delarna i Rättserien erbjuder FAR Online bland annat EU-regler, IFRS, lagar och BFN:s regler. Användarna kan även göra anteckningar, spara bokmärken och hämta hem mallar för olika användningsområden.

– Det är ett smart sätt att spara tid och du kan till exempel snabbt ta reda på hur du ska redovisa en viss sak beroende på om företaget tillämpar redovisningsregelverket K2 eller K3. Det krävs i princip bara ett sökord i Redovisa Rätt för att få en bra utgångspunkt och sedan fortsätta sökandet in i övriga delar av FAR Online, säger Eva Törning.

Sofia Wallebom

Sofia Wallebom. Redovisningsspecialist Grant Thornton

Här är onlineverktyget som blivit ekonomens högra hand

Är du den som förväntas hålla reda på redovisning och andra ekonomiska frågor? Vare sig du arbetar som revisor, redovisningskonsult eller ekonom hjälper FAR:s digitala verktyg, FAR Online, dig att sitta inne med rätt svar i både små och stora frågor.

Sofia Wallebom, redovisningsspecialist på Grant Thornton, har lång erfarenhet från branschen.

– De anställda på Grant Thornton, som till exempel revisorer, kan ta hjälp av mig och mina kollegor i sina kunduppdrag, när det till exempel handlar om att reda ut lite klurigare redovisningstekniska frågor. Sedan håller jag en hel del utbildningar, både internt men också mot FAR. 

FAR Online är ett viktigt verktyg i Sofia Walleboms vardag. Där finns allt från de gällande lagarna och regelverken inom områden som redovisning, revision, skatt och finans liksom ett stort urval av uppslagsord på ekonomiområdet. 

– Jag är en riktig boknörd, vilket gjorde att det tog ett tag innan jag förstod fördelen med FAR Online. Men, jag insåg ganska snabbt vilket fantastiskt verktyg det är. Där finns enormt mycket information, säger Sofia Wallebom och tillägger: 

– En stor styrka är att FAR Online har hela Rättserien, allt från ´Rätt Moms` till ´Rätt Arbetsrätt`, ja hela paketet. Jag skulle beskriva Rättserien som ett lättillgängligt uppslagsverk. ´Redovisa Rätt` är till exempel ett ypperligt ställe att ta avstamp ifrån när en redovisningsfråga ska lösas.

Hur användbart är FAR Online i tillämpningen av K2 eller K3?

– Bokföringsnämnden har tagit fram regelverk för olika företagsstorlekar, där K2, lite förenklat, gäller för mindre företag och K3 för större företag. Jag använder mig mycket av både K2 och K3. Ibland har jag läst något men minns inte exakt var. Då är det bara att gå in i K2, i FAR Online, och använda den smarta sökfunktionen för att hitta rätt, säger Sofia Wallebom.

FAR:s bokarkiv, med äldre lagar och normering, finns alla sparade på FAR Online. Det är en funktion som Sofia Wallebom uppskattar mycket:

– Ibland har det skett en lagförändring och då kan jag vara nyfiken på hur lagen var formulerad tidigare. Förr satt man ju och sparade alla böcker – att då kunna gå tillbaka och veta att all information finns samlat på FAR Online är jätteskönt.

Vilka har nytta av FAR Online?

– Alla som egentligen befinner sig i den ekonomiska världen, eller som på något sätt är intresserade av redovisning eller ekonomi. FAR Online är också för dig som vill hålla dig uppdaterad med det senaste – det underlättar att allt som ligger där verkligen är dagsfärskt”, säger Sofia Wallebom och avslutar: 

– Det spelar egentligen ingen roll om man har arbetat tre år på redovisnings- eller revisionsbyrå eller om man som jag, har 20 års erfarenhet från branschen – man har lika stor nytta av FAR Online. Där finns något för alla.

Claudio Henriksson

Claudio Henriksson. Auktoriserad revisor Stormsons revisionsbyrå.

Claudio är FAR Online-användare, auktoriserad revisor och partner på Stromsons revisionsbyrå.  

FAR träffade honom för att prata lite om hur han använder FAR Online i sitt dagliga arbete. Lättillgängligheten, sökfunktionen och relaterade artiklar är det han uppskattar allra mest i verktyget. 

Hej Claudio, berätta, hur kommer det sig att du började använda FAR Online?  

– Tidigare använde jag böcker flitigt då jag skulle slå upp något. Men det har jag inte gjort nu på flera år, utan har helt gått över till digitalt och FAR Online. Det känns mer praktiskt och är ett smidigt alternativ. 

Berätta, hur använder du FAR Online i ditt arbete?  

– Jag använder FAR Online huvudsakligen som ett uppslagsverk och för att hämta olika typer av mallar och intyg. Vissa mallar som uppdateras titt som tätt och för att vara säker på att jag har den senast uppdaterade versionen brukar jag gå till FAR Online. 
– För mig känns det lika naturligt att gå till FAR Online som det är att gå in på Google. Men med FAR Online förväntar jag mig att innehållet är korrekt uppdaterat. Det är väldigt viktigt eftersom det är en kvalitetsstämpel i mitt arbete. 

Vilka funktioner uppskattar du mest med FAR Online?  

– Att det är som ett uppdaterat professionellt bibliotek som är lättillgängligt och även smidigt att ha då man är ute hos kund och behöver slå upp något på en gång. 

– En funktion jag uppskattar är att man i verktyget också får upp relevanta artiklar från Balans då man slår upp ett ämne. Det är intressant att få läsa om ämnet ur ett bredare perspektiv och gör det även lättare att läsa in sig på området och få nya infallsvinklar. Speciellt då man jobbar på en mindre byrå som jag gör, är det roligt att kunna ta del av hur andra i professionen ser på olika saker. 

– I och med nya FAR Online har också sökfunktionen blivit tydligare och jag uppskattar att det framkommer olika områden med vanliga frågeställningar som man kan klicka sig fram på. Det underlättar sökfunktionen. 

För vem rekommenderar du FAR Online?  

– Jag rekommenderar det för alla inom yrket. Det är ett smidigt sökverktyg och ett samlat bibliotek för branschen. Det ligger ju även i tiden att bli mer digital. Som påskrivande revisor är FAR Online en nödvändighet. 

Hjälp att komma igång

Behöver du hjälp att komma igång med FAR Online har vi regelbundna webbinarier där man får en 30 minuters genomgång av verktyget och har möjlighet att själv ställa frågor.

Självfallet har vi spelat in ett sådant webbinarium som du kan titta på när du vill.

Arbetar du på en lite större avdelning eller ett företag som vill ha med FAR Online-användandet på en intern utbildningsdag eller på något annat vis som passar just er så hör gärna av er, antingen genom chatten här på FAR Online eller på annat lämpligt sätt.