Beslut

Aktiemarknadsnämnden medger, under i framställningen angivna förutsättningar, Fatfish Group Limited dispens från den budplikt som skulle uppkomma om bolaget tecknar aktier i Abelco Investments Group AB med stöd av de innehavda teckningsoptionerna TO3.

Ärendet

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 15 januari 2021 en framställning från Eversheds Sutherland Advokatbyrå på uppdrag av Fatfish Group Limited (”Fatfish”). Framställningen rör dispens från budplikt enligt Kollegiet för svensk bolagsstyrnings takeover-regler för vissa handelsplattformar (”takeover-reglerna”).

Framställning

I framställningen anförs i huvudsak följande.

Hemställan om dispens från budplikt

Fatfish är största aktieägare i Abelco Investments Group AB (”Abelco”). Abelcos aktier är noterade på NGM Nordic SME. Fatfish var tidigare majoritetsaktieägare i Fatfish Global Ventures AB som omkring årsskiftet 2019/2020 överläts till Abelco mot revers, vilken användes till teckning av nyemitterade aktier i Abelco (”Transaktionen”). Transaktionen föregicks av att Fatfish ansökte om och erhöll från Aktiemarknadsnämnden dispens från budplikt i enlighet med takeover-reglerna (AMN 2019:44).

Transaktionen resulterade slutligen i att Fatfish blev ägare till 704 410 476 aktier i Abelco, vilket vid tidpunkten för Transaktionen motsvarade 50,1 % av samtliga aktier i Abelco. Sedan dess har Fatfish avyttrat 2 733 236 aktier i Abelco till management och därefter blivit utspädd genom att innehavare av konvertibler respektive teckningsoptioner av serie TO1 valt att konvertera till respektive teckna aktier med stöd av teckningsoptioner. Dessa transaktioner har sammantaget medfört att Fatfish ägande idag uppgår till 701 677 240 aktier i Abelco, vilket motsvarar 42,6 % av samtliga aktier.

I samband med Transaktionen beslutade aktieägarna i Abelco att emittera vederlagfria teckningsoptioner av serie TO3 i Abelco till samtliga befintliga och genom Transaktionen tillkommande aktieägare i Abelco. Teckningsoptionerna tilldelades aktieägare, genom Transaktionen tillkommande aktieägare och konvertibelinnehavare i Abelco pro rata. Teckningsoptioner av serie TO3 kan nyttjas för aktieteckning under perioden 1-28 februari 2021.

Fatfish avser att genom aktieteckning nyttja samtliga sina teckningsoptioner av serie TO3 vilket medför att Fatfish ägarandel i Abelco kommer därmed att öka till maximalt 44,5 % om inte samtliga övriga innehavare av teckningsoptioner av serie TO3 också fullt utnyttjar sina teckningsoptioner av serie TO3. Enligt Aktiemarknadsnämndens uttalande 2019:44 resulterar ytterligare förvärv av aktier i Abelco, varigenom Fatfish ökar sin röstandel, i att budplikt uppkommer.

I enlighet med takeover-reglerna och under i framställningen angivna förutsättningar hemställer sökanden att Aktiemarknadsnämnden medger Fatfish undantag från den budplikt som annars kan uppkomma till följd av att Fatfish utnyttjar teckningsoptioner av serie TO3 för teckning av aktier.

Fråga om eventuellt närståendeförhållande

AA och BB är var för sig minoritetsaktieägare i Fatfish.

AA är en av grundarna till Fatfish och har även varit med och grundat andra bolag inom koncernen. Han äger cirka 3,35 % av samtliga aktier i Fatfish. AA sitter även i styrelsen för iCandy Interactive Ltd. som är listade på Australian Stock Exchange (XASX) och som Abelco äger till 34 %.

BB gick in som aktieägare i Fatfish år 2014 och äger i dag ca 12,81 % av samtliga aktier i bolaget. BB sitter i styrelsen för Cloudaron Group Bhd som är listade på Bursa Malays i Malaysia och som Abelco äger till 5 %. Utöver detta uppdrag sitter BB i ett flertal listade bolag men inga som har kopplingar till Fatfish eller Abelco.

AA och BB sitter i styrelsen för Fatfish och Abelco. Det finns inga överenskommelser mellan vare sig AA, BB och/eller Fatfish om samordnat utövande av rösträtten i syfte att inta en långsiktigt gemensam hållning och uppnå ett bestämmande inflytande över Abelcos förvaltning.

Är AA och BB att betrakta som närstående till Fatfish enligt punkten I.3 f) i takeover-reglerna? Det vill säga, skulle ett direkt eller indirekt förvärv av aktier i Abelco av AA och/eller BB medföra att budplikt uppkommer för Fatfish?

Överväganden

Kollegiet för svensk bolagsstyrning har utfärdat takeover-regler för vissa handelsplattformar (2021-01-01). Reglerna ger inom sitt tillämpningsområde uttryck för god sed på den svenska aktiemarknaden.

Aktiemarknadsnämnden kan enligt punkten I.2 i Kollegiets regler ge besked om hur reglerna ska tolkas och tillämpas samt medge undantag från reglerna, om särskilda skäl föreligger. I kommentaren till regeln ges exempel på omständigheter som kan motivera att dispens lämnas från budplikt.

Hemställan om dispens från budplikt

Av punkten III.1 i takeover-reglerna följer att budplikt inträder när någon genom förvärv av aktier uppnår en ägarandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i ett aktiebolag vars aktier handlas på NGM Nordic SME.

Reglerna om budplikt är avsedda att skydda övriga aktieägare i samband med ett kontrollägarskifte. Den som förvärvar aktier i ett bolag på NGM Nordic SME i sådan omfattning att kontroll – minst tre tiondelar av röstetalet – uppnås, ska erbjuda sig att förvärva även resterande aktier till ett i reglerna på visst sätt angivet pris. För övriga aktieägare innebär budplikten en individuell rätt att bli erbjuden möjligheten att lämna bolaget genom att överlåta sina aktier till kontrollägaren.

En av dessa omständigheter är att innehavet har uppkommit till följd av att en aktieägare har utnyttjat sin företrädesrätt att teckna aktier i en nyemission. Aktiemarknadsnämnden beviljar enligt fast praxis dispens från budplikt i en sådan situation. Varje aktieägare måste normalt kunna teckna nya aktier med stöd av sin företrädesrätt utan att riskera budplikt, om budpliktsgränsen överskrids till följd av att andra aktieägare inte utnyttjar sin företrädesrätt. Något skäl att bedöma dispensfrågan annorlunda om aktieägaren tidigare beviljats dispens finns inte (se bl.a. AMN 2020:40).

I det nu aktuella fallet har Fastfish erhållit teckningsoptioner i Abelco i något som påminner om en företrädesemission av teckningsoptioner. Fatfish avser nu att utnyttja dessa för aktieteckning och skulle därigenom kunna komma att öka sin röstandel i Abelco med maximalt knappt två procentenheter, till 44,5 procent.

Mot bakgrund av vad som anförs i framställningen och i linje med nämndens praxis rörande dispens från budplikt vid deltagande i företrädesemissioner ska Fatfish ansökan om dispens från budplikt, under ovan angivna förutsättningar, bifallas.

Frågan om ett eventuellt närståendeförhållande

I punkten I.3 regleras vilka som vid tillämpning av takeover-reglerna ska betraktas som närstående. Enligt punkten I.3 f) ska med åtgärder vidtagna av budgivaren på de punkter och i den omfattning som där anges jämställas åtgärder vidtagna av någon som samarbetar med en budgivare i syfte att uppnå kontroll över ett bolag. Av kommentaren till bestämmelsen framgår att den för sin tillämpning förutsätter att det i en förvärvssituation, mellan förvärvaren och en eller flera, fysiska eller juridiska, personer finns en skriftlig eller muntlig överenskommelse att vid förvärvet samverka i syfte att uppnå kontroll över bolaget.

Baserat på ovanstående och på vad som anförs i framställningen konstaterar nämnden att enbart det förhållandet att AA och BB är styrelseledamöter i Fatfish och var för sig har uppgivna minoritetsposter i Fatfish inte innebär att dessa och Fatfish ska anses vara närstående enligt punkten I.3 f) i takeover-reglerna