Beslut

Aktiemarknadsnämnden medger, under i framställningen angivna förutsättningar, CloudRepublic AB undantag från den budplikt som annars skulle uppkomma om bolaget förvärvar aktier i den i framställningen beskrivna apportemissionen i BrandBee Holding AB, på villkor att

  1. aktieägarna inför bolagsstämman i BrandBee Holding AB informeras om hur stor kapital- respektive röstandel som CloudRepublic AB. högst kan få genom att förvärva aktierna, samt att

  2. emissionsbeslutet godkänns av aktieägare som representerar minst två tredjedelar av såväl de avgivna rösterna som de aktier som är företrädda på stämman, varvid man ska bortse från aktier som innehas av CloudRepublic AB.

Om CloudRepublic AB därutöver förvärvar ytterligare aktier i BrandBee Holding AB och därigenom ökar sin röstandel uppkommer budplikt.

Ärendet

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 17 februari 2021 en framställning från Advokatfirman Glimstedt på uppdrag av CloudRepublic AB (”CR”), org.nr 556979-1477. Framställningen rör dispens från budplikt enligt Kollegiets för svensk bolagsstyrning takeover-regler för vissa handelsplattformar (”takeover-reglerna”).

Framställning

I framställningen anförs i huvudsak följande.

Bakgrund

BrandBee Holding AB (”BBH”) org.nr 559046-7717, är sedan år 2020 ägare i CR. BBH innehar idag 21,8 procent aktierna och 27,7 procent av rösterna i bolaget.

BBH är verksamt inom digital marknadsföring och är listat på Spotlight Stock Market. CR är verksamt inom teknologi och digital marknadsföring och är listat på Nordic SME. CR äger idag inga aktier i BBH.

BBH har endast ett aktieslag och totalt 717 944 900 utgivna och registrerade aktier. BBH:s registrerade aktiekapital uppgår till 35 897 245 kr.

BBH har genomfört en riktad emission om 60 500 000 aktier som ännu inte registrerats. Efter registreringen kommer BBH att ha 778 444 900 aktier och aktiekapitalet uppgå till 38 922 245 kr.

BBH avser att förvärva fyra bolag (”Portföljbolagen”) från CR (”Förvärvet”). Eftersom CR utgör ett intressebolag till BBH förutsätter Förvärvet godkännande av aktieägarna vid bolagsstämma i BBH respektive CR, samt att vad som i övrigt sägs i AMN 2019:25 tillämpas.

Köpeskillingen för Portföljbolagen avses erläggas i form av nyemitterade aktier i BBH. Beslut om apportemissionen ska fattas vid samma bolagsstämma som ska ta ställning till Förvärvet. Besluten kommer att vara villkorade av varandra.

För det fall Förvärvet, och därmed även apportemissionen, genomförs kommer CR:s röstandel i BBH uppgå till 38,6 procent utan beaktande av den riktade emissionen och till 36,7 procent med beaktande av den riktade emissionen, och således i båda fallen överstiga tre tiondelar av rösterna för samtliga aktier i BBH. Därmed uppkommer enligt punkten III.1 i takeover-reglerna budplikt för CR avseende resterande aktier i BBH.

Om särskilda skäl föreligger kan Aktiemarknadsnämnden enligt punkten I.2 I takeover-reglerna medge dispens från budplikt. Som exempel på omständigheter som kan motivera att dispens lämnas från budplikt nämns i kommentaren till budpliktsreglerna att aktieinnehavet har uppkommit genom att aktieägaren har sålt egendom mot betalning i form av nya aktier i det bolag som förvärvar egendomen.

Hemställan

I framställningen hemställer CR att Aktiemarknadsnämnden, i enlighet med vad som uttalas i takeover-reglerna och under i framställningen angivna förutsättningar, medger CR undantag från den budplikt som skulle uppkomma vid deltagande i den aktuella apportemissionen i BBH.

Överväganden

Kollegiet för svensk bolagsstyrning har utfärdat takeover-regler för vissa handelsplattformar. Reglerna ger inom sitt tillämpningsområde uttryck för god sed på den svenska aktiemarknaden.

Av punkten III.1 i takeover-reglerna följer att budplikt inträder när någon genom förvärv av aktier uppnår en ägarandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i ett aktiebolag vars aktier handlas på Spotlight Stock Market.

Reglerna om budplikt är avsedda att skydda övriga aktieägare i samband med ett kontrollägarskifte. Den som förvärvar aktier i ett bolag på Spotlight Stock Market i sådan omfattning att kontroll – minst tre tiondelar av röstetalet – uppnås, ska erbjuda sig att förvärva även resterande aktier till ett i reglerna på visst sätt angivet pris. För övriga aktieägare innebär budplikten en individuell rätt att bli erbjuden möjligheten att lämna bolaget genom att överlåta sina aktier till kontrollägaren.

Aktiemarknadsnämnden kan enligt punkten I.2 i takeover-reglerna ge besked om hur reglerna ska tolkas och tillämpas samt medge undantag från reglerna, om särskilda skäl föreligger. I kommentaren till punkten III.1 har som exempel på skäl som bör kunna motivera undantag anförts bl.a. att innehavet har uppkommit till följd av att aktieägaren sålt egendom mot betalning i form av nya aktier i det bolag som förvärvar egendomen, dvs. aktieägaren har tecknat aktier i en apportemission.

Av kommentaren framgår vidare att nämnden har att genom en helhetsbedömning pröva om en dispens ligger i aktieägarkollektivets intresse och detta intresse kan anses väga tyngre än den möjlighet för aktieägare att lämna bolaget som budplikten innebär. Vid en sådan prövning kan beaktas bl.a. i vilken utsträckning emissionen stöds eller vid en bolagsstämma förutsätter stöd av aktieägarna.

I linje med detta beviljar nämnden enligt fast praxis dispens från budplikt när budpliktsgränsen passeras till följd av att aktieägaren tecknar aktier i en apportemission. Sådana dispenser förenas regelmässigt med villkor av innebörd att aktieägarna inför bolagsstämmans behandling av emissionsfrågan ska vara informerade om hur stor kapital- och röstandel som den aktuella aktieägaren kan komma att få genom dessa förvärv. Dessutom måste apportemissionen stödjas av en stor majoritet (2/3) bland de övriga aktieägarna, vilket innebär att man vid bolagsstämmans beslut, i förekommande fall, ska bortse från röster som avges av den aktieägare som budpliktsdispensen avser. Se bl.a. AMN 2020:38.

I det nu aktuella fallet skulle CR:s innehav i BBH uppkomma genom deltagande i en apportemission där aktierna ifråga utgör betalning för CR:s aktier i Portföljbolagen. Enligt nämndens mening föreligger därmed förutsättningar för att bifalla ansökan om dispens från budplikten, om aktieägarna inför bolagsstämmans behandling av apportemissionen är informerade om hur stor kapital- och röstandel som CR kan komma att uppnå och emissionen stöds av en stor majoritet bland aktieägarna. Några skäl som med tillräcklig styrka talar emot en på sådana villkor lämnad dispens kan inte anses föreligga.