Beslut

Aktiemarknadsnämnden medger, under de i framställningen angivna förutsättningarna, Saugatuck Invest AB undantag från den budplikt som kan uppkomma om bolaget tecknar sin andel i den planerade företrädesemissionen av aktier och teckningsoptioner i InCoax Networks AB samt utnyttjar teckningsoptionerna för aktieteckning.

Aktiemarknadsnämnden medger vidare, under de i framställningen angivna förutsättningarna, Saugatuck Invest AB undantag från den budplikt som kan uppkomma om bolaget infriar sitt garantiåtagande genom att, utöver sin företrädesandel, teckna aktier och teckningsoptioner i nyemissionen i InCoax Networks AB samt utnyttjar teckningsoptionerna för aktieteckning, på villkor att

  1. aktieägarna inför den bolagsstämma i InCoax Networks AB som ska godkänna styrelsens emissionsbeslut informeras om hur stor kapital- respektive röstandel som Saugatuck Invest AB högst kan få genom att teckna aktier och teckningsoptioner utöver sin företrädesandel och utnyttja teckningsoptionerna för aktieteckning, samt att

  2. bolagsstämmans beslut biträds av aktieägare som representerar minst två tredjedelar av såväl de avgivna rösterna som de aktier som är företrädda på stämman, varvid man ska bortse från aktier som innehas och på stämman företräds av Saugatuck Invest AB.

Om Saugatuck Invest AB sedermera förvärvar ytterligare aktier och därigenom ökar sin röstandel i InCoax Networks AB uppkommer budplikt.

Ärendet

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 2 mars 2021 en framställning från Saugatuck Invest AB. Framställningen rör dispens från budplikt enligt Kollegiets för svensk bolagsstyrning takeover-regler för vissa handelsplattformar (”takeover-reglerna”).

Framställning

I framställningen till nämnden anförs i huvudsak följande.

InCoax Networks AB (556794-1363) (”InCoax”) är ett svensk bolag vars aktier är upptagna för handel på Nasdaq First North Growth Market.

Det totala antalet aktier InCoax uppgår till 27 442 396. Saugatuck Invest AB (”Saugatuck”) äger 6 468 572 aktier, vilket motsvarar 23,57% av kapital och röster i InCoax. Saugatuck är största aktieägare i InCoax och kontrolleras av InCoax styrelseordförande AA.

InCoax utvecklar spjutspetsteknologi för bredbandslösningar i flerfamiljshus. InCoax har sedan starten redovisat ett negativt rörelseresultat och ett negativt kassaflöde. InCoax vidtog under 2020 åtgärder för att sänka kostnadsbasen samt genomförde även en företrädesemission som tillförde bolaget en nettolikvid om cirka 42 miljoner kronor. InCoax är i behov av ytterligare finansiering för att finansiera utvecklingen och en bred kommersialisering av bolagets lösningar. Styrelsen har övervägt olika finansieringsalternativ och har kommit till slutsatsen att en emission med företrädesrätt för aktieägarna är den lämpligaste finansieringsformen.

Styrelsen i InCoax har för avsikt att vid styrelsemöte den 11 mars 2021 besluta om en företrädesemission av aktier och teckningsoptioner (s.k. units), under förutsättning av bolagstämmans efterföljande godkännande (”Företrädesemissionen”). Emissionslikviden för aktierna beräknas uppgå till högst cirka 40 miljoner kronor. Om teckningsoptionerna utnyttjas fullt ut kommer InCoax att tillföras ytterligare cirka 20 miljoner kronor. De aktier och teckningsoptioner som ska ges ut i Företrädesemissionen avses att tas upp till handel på First North i samband med ombokning av betalda tecknade units. Företrädesemissionen ska ske med företrädesrätt för aktieägarna och de som tecknar units med stöd av företrädesrätt, kommer enligt det kommande emissionsbeslutet även ha rätt att teckna units utöver sin företrädesrätt. Även andra än de som har företrädesrätt till teckning kommer att erbjudas möjlighet att teckna units utan företrädesrätt.

Styrelsen i InCoax har ännu inte offentliggjort den planerade Företrädesemissionen och emissionsvillkoren. Enligt den preliminära tidplanen för Företrädesemissionen avses Företrädesemissionen att offentliggöras omkring den 11 mars 2021 varvid även kallelse till extra bolagsstämma som planeras att hållas omkring den 31 mars 2021 för beslut om godkännande av styrelsens beslut om Företrädesemissionen kommer att offentliggöras. För att säkerställa att Företrädesemissionen kan ske på acceptabla villkor och utan alltför negativ marknadsreaktion gör InCoax bedömningen att Företrädesemissionen måste garanteras.

I egenskap av huvudägare överväger Saugatuck att säkerställa Företrädesemissionen genom teckningsförbindelse och garantiåtagande. Saugatuck avser att i förväg åta sig att teckna sin pro rata-andel i Företrädesemissionen, samt att garantera teckning av samtliga units som inte tecknas med eller utan företrädesrätt av övriga aktieägare eller andra. Saugatuck kommer inte att erhålla någon ersättning varken för teckningsförbindelsen eller garantiåtagandet.

Under förutsättning av att Saugatuck infriat teckningsförbindelsen och garantiåtagandet samt utnyttjar erhållna teckningsoptioner för aktieteckning kan Saugatucks röstandel i InCoax komma att överstiga tre tiondelar av totalt antal röster i InCoax med påföljd att budplikt skulle utlösas för Sauagatuck enligt takeover-reglerna. Huruvida budplikt uppkommer är beroende av övriga aktieägares (och externa investerares) deltagande i Företrädesemissionen och utnyttjandet av teckningsoptionerna för aktieteckning. Det kommer stå övriga aktieägare fritt att med företrädesrätt teckna units i Företrädesemissionen och därmed begränsa, eller sammantaget helt undvika, en ökning av Sauguatucks röstandel.

Inför den extra bolagsstämman kommer aktieägarna i InCoax att informeras om Saugatucks teckningsförbindelse och garantiåtagande samt den högsta kapital- och röstandel som Saugatuck skulle kunna få genom att teckningsåtagandet och emissionsgarantin infrias samt för det fall erhållna teckningsoptioner utnyttjas för aktieteckning.

Den extra bolagsstämmans beslut om godkännande av styrelsens beslut om Företrädesemissionen avses fattas med kvalificerad majoritet innebärande att giltigt beslut ska kräva att bolagsstämmans beslut biträds av aktieägare som representerar minst två tredjedelar av såväl de avgivna rösterna som de aktier som är företrädda på stämman, varvid man ska bortse från aktier som innehas och på stämman företräds av Saugatuck.

Hemställan

Under i framställningen angivna förutsättningar hemställer Saugatuck att Aktiemarknadsnämnden medger Saugatuck undantag från den budplikt som annars skulle kunna uppkomma enligt takeover-reglerna till följd av att Saugatuck infriar teckningsförbindelsen och garantiåtagandet samt utnyttjar erhållna teckningsoptioner för aktieteckning.

Överväganden

Kollegiet för svensk bolagsstyrning har utfärdat takeover-regler för vissa handelsplattformar. Reglerna ger inom sitt tillämpningsområde uttryck för god sed på den svenska aktiemarknaden.

Av punkten III.1 i takeover-reglerna följer att budplikt inträder när någon genom förvärv av aktier uppnår en ägarandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i ett aktiebolag vars aktier handlas på Nasdaq First North Growth Market.

Reglerna om budplikt är avsedda att skydda övriga aktieägare i samband med ett kontrollägarskifte. Den som förvärvar aktier i ett bolag på Nasdaq First North Growth Market i sådan omfattning att kontroll – minst tre tiondelar av röstetalet – uppnås, ska erbjuda sig att förvärva även resterande aktier till ett i reglerna på visst sätt angivet pris. För övriga aktieägare innebär budplikten en individuell rätt att bli erbjuden möjligheten att lämna bolaget genom att överlåta sina aktier till kontrollägaren.

Aktiemarknadsnämnden kan enligt punkten I.2 i takeover-reglerna ge besked om hur reglerna ska tolkas och tillämpas samt medge undantag från reglerna, om särskilda skäl föreligger. I kommentaren till punkten III.1 har som exempel på skäl som bör kunna motivera undantag anförts bl.a. att innehavet har uppkommit till följd av att en aktieägare har utnyttjat sin företrädesrätt att teckna aktier i en nyemission. Aktiemarknadsnämnden beviljar enligt fast praxis dispens från budplikt i en sådan situation. Varje aktieägare måste normalt kunna teckna nya aktier med stöd av sin företrädesrätt utan att riskera budplikt, om budpliktsgränsen överskrids till följd av att andra aktieägare inte utnyttjar sin företrädesrätt.

På grund av det anförda ska Saugatucks ansökan om dispens från budplikt för tecknande av aktier med stöd av företrädesrätt i den planerade nyemissionen i InCoax bifallas utan villkor.

Saugatuck avser också att garantera den aktuella emissionen. Dispens kan enligt nämndens praxis beviljas från den budplikt som kan uppkomma till följd av infriandet av ett garantiåtagande i en nyemission, om garantiåtagandet är utformat på ett sådant sätt att garanten med stöd av detta endast kan teckna aktier som blir över sedan först aktieägarna, inklusive garanten om denne är aktieägare, erbjudits att teckna aktier och därefter samtliga aktieägare, exklusive garanten, erbjudits att teckna återstående aktier utan företrädesrätt.

En förutsättning för dispens vid infriande av ett garantiåtagande är vidare att aktieägarna i det emitterande bolaget inför bolagsstämmans beslut om emissionen är informerade om garantiåtagandet samt om hur stor kapital- respektive röstandel som garanten högst skulle kunna få genom att infria garantin. Dessutom måste emissionen stödjas av en stor majoritet bland övriga aktieägare. Saugatuck bör på sådana villkor beviljas dispens från budplikt även för att, vid ett infriande av garantiåtagandet, teckna aktier i den planerade nyemissionen.

På grund av det anförda ska i det nu aktuella fallet ansökan om dispens från budplikt bifallas (jfr bl.a. 2021:05).