Beslut

Aktiemarknadsnämnden medger, under de i framställningen angivna förutsättningarna, VEF Ltd undantag från avsnitt VI i takeover-reglerna vid genomförande av det i framställningen beskrivna domcilbytet genom ett “scheme of arrangement” med Bolaget.

Ärendet

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 19 mars 2021 en framställning från VEF Ltd. Framställningen rör dispens från reglerna i avsnitt VI i Kollegiets för svensk bolagsstyrning takeover-regler (”takeover-reglerna”).

Framställning

I framställningen anförs i huvudsak följande.

Bakgrund

Ett fusionsliknande förfarande mellan VEF Ltd och ett svenskt aktiebolag i koncernen

VEF Ltd, org.nr 50298, är ett bermudianskt bolag, bildat enligt Bermudas Companies Act, vars depåbevis är upptagna till handel på Nasdaq First North Growth Market (”First North”).

VEF Ltd överväger att besluta om ett domicilbyte under det första halvåret 2021, genom vilket depåbevis i det nuvarande moderbolaget VEF Ltd avses lösas in mot vederlag i form av av aktier i ett svenskt aktiebolag i koncernen (”Bolaget”). Bolaget kommer efter domicilbytet att utgöra det nya moderbolaget i VEF-koncernen.

Domicilbytet avses genomföras genom att depåbevisinnevarna i VEF Ltd beslutar om ett så kallat scheme of arrangement enligt bermudiansk rätt, enligt vilket samtliga depåbevis i VEF Ltd löses in mot vederlag i form av aktier i Bolaget. Bolagets aktier avses i samband med domicilbytet tas upp till handel på First North och depåbevisen i VEF Ltd kommer i samband med detta att avnoteras från First North.

Varken ägarstruktur eller verksamhet kommer att förändras med anledning av domicilbytet

Domicilbytet innebär att varje befintlig depåbevisinnehavare i VEF Ltd erhåller en aktie i Bolaget för varje depåbevis vederbörande innehar i VEF Ltd. Ägarstrukturen i VEF-koncernen kommer därmed att vara oförändrad efter domicilbytet. Avsikten är vidare att koncernstrukturen efter domicilbytet kommer att vara identisk med den nuvarande koncernstrukturen, med den enda skillnaden att Bolaget utgör det nya moderbolaget i koncernen. Verksamheten kommer inte att påverkas av domicilbytet.

Depåbevisinnehavarnas inflytande och tillgång till information

För att scheme of arrangement enligt bermudiansk rätt ska kunna genomföras krävs ett godkännande från depåbevisinnehavarna på ett så kallat members meeting. På ett sådant members meeting krävs att depåbevisinnehavare som representerar minst 75 procent av antalet närvarande depåbevis röstar för förslaget samt att förslaget biträds av minst 50 procent av antalet närvarande depåbevisinnehavare. Ett sådant members meeting är avsett att hållas i anslutning till årsstämman i VEF Ltd den 6 maj 2021. Depåbevisinnehavarna i VEF Ltd kommer således att rösta om huruvida domicilbytet ska genomföras och om godkännande inte lämnas faller frågan om domicilbytet.

Inför members meeting kommer depåbevisinnehavarna att tillhandahållas erforderliga handlingar enligt tillämpliga bermudianska regler om domicilbytet och dess konsekvenser för depåbevisinnehavare och VEF-koncernen.

Skäl för undantag

Bestämmelserna i avsnitt VI i Kollegiets för svensk bolagsstyrning takeover-regler ska bland annat tillämpas när ett utländskt bolag vars depåbevis är upptagna till handel på en handelsplattform i Sverige ska gå upp i ett övertagande bolag genom ett fusionsliknande förfarande. I kommentaren till VI.1 nämns att scheme of arrangement kan utgöra ett sådant fusionsliknande förfarande.

Syftet med bestämmelserna i avsnitt VI är att vid övertaganden av målbolag som genomförs genom ett fusionsliknande förfarande tillförsäkra minoritetsaktieägarna ett likartat skydd som det som minoritetsaktieägare erhåller vid ett uppköpserbjudande. Aktiemarknadsnämnden har dock i tidigare uttalanden ansett att det har funnits särskilda skäl för undantag från bestämmelserna i samband med fusioner där syftet som bär upp bestämmelserna inte gjort sig gällande, eftersom det inte har funnits någon extern köpare av aktier och ägarstrukturen skulle vara i allt väsentligt oförändrad efter fusionen. Även om det i förevarande fall inte är fråga om en renodlad fusion, utan ett fusionsliknande förfarande genom ett scheme of arrangement, är grundprinciperna som gör sig gällande desamma.

Hemställan

VEF Ltd hemställer mot bakgrund av ovanstående att Aktiemarknadsnämnden lämnar en dispens av innebörd att avsnitt VI i takeover-reglerna inte behöver tillämpas på domicilbytet.

Överväganden

VEF Ltd avser att genomföra ett domicilbyte, från Bermuda till Sverige. Bytet ska ske genom ett scheme of arrangement enligt bermudiansk rätt i vilket VEF Ltd, såsom “överlåtande” bolag, går samman med det svenska Bolaget, såsom “övertagande” bolag. Som utgångspunkt ska avsnitt VI i takeover-reglerna tillämpas på ett sådant förfarande. Det ankommer på Aktiemarknadsnämnden att pröva frågor om dispens från takeover-reglerna.

Nämnden gör följande bedömning.

I avsnitt VI i takeover-reglerna finns vissa regler som ska tillämpas på fusioner och fusionsliknande förfaranden, exempelvis ett scheme of arrangement. Reglerna är avsedda att skydda det överlåtande bolagets aktieägare. Med aktieägare jämställs innehavare av depåbevis (punkten I.1 i takeover-reglerna). Detta skyddsintresse gör sig emellerid inte gällande i ett fall som det nu aktuella, där ägarstrukturen kommer att vara oförändrad efter samgåendet (jfr bl.a. AMN 2020:09). Mot bakgrund därav och vad som i övrigt anförs i framställningen samt i linje med nämndens tidigare praxis finns förutsättningar att för det planerade domicilbytet genom ett samgående mellan VEF Ltd och Bolaget medge dispens från reglerna i avsnitt VI i takeover-reglerna.