Beslut

Aktiemarknadsnämnden medger, under de i framställningen angivna förutsättningarna, Terveystalo Healthcare dispens från skyldigheten att rikta budpliktserbjudandet avseende samtliga resterande aktier i Feelgood till aktieägare i Australien, Förenta staterna, Hongkong, Japan, Kanada, Nya Zeeland, Schweiz och Sydafrika.

Ärendet

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 4 juni 2021 en framställning från Hannes Snellman Advokatbyrå på uppdrag av Terveystalo Oyj, ett finskt publikt aktiebolag med finskt företags- och organisationsnummer 2575979-3, vars aktier är upptagna till handel på Nasdaq Helsinkis officiella lista (”Terveystalo”), och dess indirekt helägda dotterbolag Terveystalo Healthcare Oy, ett finskt aktiebolag med finskt företags- och organisationsnummer 1706599-4 (”Terveystalo Healthcare”). Framställningen rör dispens för att undanta aktieägare i vissa jurisdiktioner från ett offentligt uppköpserbjudande.

Framställningen

I framställningen anförs följande.

Feelgood Svenska AB är ett svenskt publikt aktiebolag med organisationsnummer 556511-2058 (”Feelgood” eller ”Bolaget”). Bolagets aktiekapital uppgår till 132 862 963,75 kronor, fördelat på 106 290 371 aktier. Bolaget har endast ett aktieslag. Varje aktie i Bolaget berättigar till en (1) röst. Aktierna i Bolaget har lika ekonomiska rättigheter. Bolagets aktier är upptagna till handel på den reglerade marknaden Nasdaq Stockholm.

Varken Terveystalo eller Terveystalo Healthcare äger för närvarande några aktier i Feelgood. Terveystalo Healthcare avser att förvärva aktieposter i Feelgood som sammantaget överstiger 50 procent av samtliga aktier och röster i Feelgood. Genom förvärven kommer Terveystalo Healthcare således att passera budpliktsgränsen om 30 procent av rösterna i Feelgood. Terveystalo Healthcare avser att, i enlighet med 3 kap. 1 § lagen (2006:451) om offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden, lämna ett offentligt uppköpserbjudande avseende samtliga aktier i Feelgood enligt reglerna om budplikt. Budpliktsbudet planeras att offentliggöras i början eller mitten av juni 2021.

Terveystalo Healthcare har, i samband med förberedelser för budpliktsbudet, tagit del av en så kallad fullständig ägarförteckning från Euroclear Sweden avseende aktieägare i Feelgood per den 21 maj 2021. Av dessa uppgifter framgår att aktieägandet i Australien, Förenta staterna, Hongkong, Japan, Kanada, Nya Zeeland, Schweiz och Sydafrika (”Jurisdiktionerna”) är obetydligt. Enligt ägarförteckningen uppgår innehavet hos aktieägare i dessa länder till totalt 239 794 aktier, motsvarande cirka 0,23 procent av samtliga aktier och röster i Feelgood, fördelat på totalt sju aktieägare. Feelgood-aktien är inte heller noterad på någon marknadsplats i något av ovan nämnda länder.

Om erbjudandet skulle riktas även till aktieägare i Jurisdiktionerna skulle det medföra omotiverat höga kostnader för juridiska ombud för att fastställa vad som gäller om ett erbjudande riktas till aktieägare med hemvist i dessa länder, för eventuell anpassning av erbjudandehandlingen till lokala regler samt för eventuell registrering och publicering i Jurisdiktionerna. Tidplanen för erbjudandet skulle även kunna komma att påverkas negativt. Vidare skulle det medföra en ökad legal riskexponering att låta aktieägare i Jurisdiktionerna omfattas av erbjudandet. De aktuella Jurisdiktionerna är sådana som ofta exkluderas från offentliga uppköpserbjudanden av ovannämnda skäl.

Det torde normalt vara möjligt för aktieägare i Jurisdiktionerna att få del av det ekonomiska innehållet i ett erbjudande genom att sälja aktier över börsen. Aktieägare i dessa länder påverkas därmed i praktiken inte negativt av att erbjudandet inte omfattar Jurisdiktionerna.

Hemställan

Mot bakgrund av ovanstående hemställs att Aktiemarknadsnämnden lämnar Terveystalo Healthcare dispens från skyldigheten att rikta erbjudandet till aktieägare i Australien, Förenta staterna, Hongkong, Japan, Kanada, Nya Zeeland, Schweiz och Sydafrika.

Överväganden

I lagen (2006:451) om offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden (LUA) finns det bestämmelser om offentliga uppköpserbjudanden avseende aktier. Ett offentligt uppköpserbjudande får lämnas endast av den som gentemot den börs som driver den reglerade marknad där målbolagets aktier är upptagna till handel har åtagit sig att bl.a. följa de regler som börsen har fastställt för sådana erbjudanden (2 kap. 1 § LUA). Det innebär att den som vill lämna ett offentligt uppköpserbjudande avseende ett bolag med aktier noterade på Nasdaq Stockholm måste följa börsens takeover-regler. Det ankommer på Aktiemarknadsnämnden att tolka och pröva frågor om dispens från dessa regler (punkten I.2).

Det är vanligt att utländska rättssubjekt äger aktier i svenska bolag. Om det riktas ett offentligt uppköpserbjudande till aktieägarna i ett svenskt bolag med utländska aktieägare, måste budgivaren följa de svenska reglerna men dessutom ta hänsyn till reglerna i det land eller de länder där de utländska aktieägarna har sitt hemvist. Att utforma ett erbjudande så att det uppfyller kraven i samtliga berörda länder kan vara mycket tidsödande och kostnadskrävande. Av kommentaren till punkten I.1 i takeover-reglerna framgår att budgivaren då, med stöd av punkten I.2, kan hemställa om Aktiemarknadsnämndens tolkning av reglerna och, vid behov därav, dispens från skyldigheten att rikta erbjudandet till aktieägare i alla länder och från skyldigheten att tillämpa de svenska reglerna fullt ut i alla avseenden. I kommentaren sägs vidare att i enlighet med vedertagen praxis behöver, såvitt avser aktieägare i länder utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet, dispens inte sökas om, i anslutning till erbjudandets lämnande, antalet aktier som innehas av aktieägare i ett sålunda berört land kan antas representera endast en obetydlig andel av totalantalet aktier i bolaget (högst tre procent), aktierna i fråga inte är noterade på någon marknadsplats i landet och inte några andra omständigheter med tillräcklig styrka talar för en annan ordning.

Kommentaren till punkten I.1 i takeover-reglerna tar sikte på frivilligt lämnade uppköpserbjudanden. Av 3 kap. 1 § LUA framgår att ett uppköpserbjudande som lämnas på grund av budplikt måste avse resterande aktier i bolaget. Bestämmelsen går tillbaka på artikel 5.1 i EU:s takeover-direktiv enligt vilken ett sådant erbjudande ska riktas till alla aktieägare och omfatta hela deras innehav.

Reglerna om budplikt lämnar, till skillnad från vad som är fallet ifråga om reglerna om frivilliga erbjudanden (och ifråga om erbjudanden enligt takeover-reglerna för vissa handelsplattformar, där LUA inte gäller), inte något utrymme för budgivaren att utan dispens utesluta aktie-ägare i vissa jurisdiktioner från erbjudandet. En sådan dispens kan vidare bara komma i fråga såvitt avser aktieägare med hemvist i länder utanför EES. Som nämnden tidigare konstaterat bör dock, i linje med den praxis som gäller i fråga om frivilliga erbjudanden, dispens normalt beviljas om antalet aktier som innehas av aktieägare i ett sålunda berört land kan antas representera endast en obetydlig andel av totalantalet aktier i bolaget, aktierna i fråga inte är noterade på någon marknadsplats i landet och inte några andra omständigheter med tillräcklig styrka talar för en annan ordning (se bl.a. AMN 2020:28).

I det nu aktuella fallet avser Terveystalo Healthcare i budpliktserbjudandet avseende samtliga resterande aktier i Feelgood låta bli att rikta erbjudandet till aktieägare i Australien, Förenta staterna, Hongkong, Japan, Kanada, Nya Zeeland, Schweiz och Sydafrika.

Baserat på för budgivaren tillgänglig information är aktieägandet i dessa länder hänförligt till sju aktieägare med ett innehav om sammanlagt cirka 0,23 procent av aktierna och rösterna i bolaget. Enligt Aktiemarknadsnämndens mening föreligger därmed förutsättningar för att bevilja dispens från skyldigheten att rikta erbjudandet till aktieägare med hemvist i något av dessa länder.