Beslut

De i framställningen beskrivna transaktionerna utlöser inte budplikt.

Ärendet

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 8 juni 2021 en framställning från Gernandt & Danielsson Advokatbyrå på uppdrag av Peas Industries AB. Framställningen rör dispens från budplikt enligt Kollegiets för svensk bolagsstyrning takeover-regler för vissa handelsplattformar (takeover-reglerna).

Framställning

I framställningen anförs följande.

Bakgrund

OX2 AB (”Bolaget”) är en ledande europeisk utvecklare av förnybar energi och den största utvecklaren av landbaserad vindkraft i Europa. Den 3 juni 2021 offentliggjorde Bolaget sin avsikt att notera sina aktier på First North. Erbjudandet i samband med noteringen kommer att avse både nyemitterade aktier som erbjuds av Bolaget och befintliga aktier som erbjuds av en befintlig aktieägare (”Erbjudandet”).

Huvudägare till Bolaget är Peas Industries AB (“Peas”) samt fonder förvaltade av Altor (dessa fonder kallas gemensamt för ”Altor”). Före Noteringen är Peas och Altors ägande indirekt genom en holdingbolagsstruktur där Peas äger 70 procent av aktierna och rösterna och Altor äger 30 procent av aktierna och rösterna i Xygen HoldCo AB (”HoldCo”). HoldCo äger i sin tur en majoritet av aktierna och rösterna i Xygen MidCo AB (”MidCo”) (övriga aktier och röster ägs av Xygen MipCo AB (”MipCo”) som är ett bolag i vilket vissa anställda i Bolaget och HoldCo äger aktier). MidCo är ensam ägare till samtliga aktier och röster i Xygen BidCo AB (”BidCo”). BidCo äger slutligen samtliga aktier i Bolaget.

I samband med Noteringen kommer de anställda som är aktieägare i MipCo att genomföra ett andelsbyte, varigenom de i stället blir direkta aktieägare i Bolaget. BidCo kommer vidare att överlåta de aktier som ska säljas i Erbjudandet (inklusive aktier till en sedvanlig övertilldelningsoption) till ett helägt dotterbolag, Xygen NewCo AB (”NewCo”), som kommer att vara det bolag som säljer befintliga aktier i Erbjudandet. Den exakta ägarfördelningen i Bolaget mellan Bidco, NewCo och anställda avgörs av priset i Erbjudandet.

Efter dessa transaktioner ser ägandet i huvudsak ut enligt följande.

AMNU20210033_bild

Före Noteringen finns det ett aktieägaravtal mellan Peas och Altor som reglerar deras ägande av holdingbolagsstrukturen och deras indirekta ägande i Bolaget. Detta avtal kommer att upphöra i samband med Noteringen. Efter Noteringen planerar Peas och Altor att omstrukturera och dela upp sitt gemensamma ägande för att så snart som möjligt därefter var för sig äga aktier i Bolaget. Omstrukturering kommer att ske genom att HoldCo, MidCo och BidCo fusioneras, med BidCo som överlevande bolag. Efter fusionen sker en fission varigenom BidCo delas i två nybildade bolag varav ett är helägt av Peas (”PCo”) och det andra helägt av Altor (”ACo”). Av relevans för denna framställan är att efter att omstruktureringen är genomförd kommer PCo:s ägande (dvs. Peas indirekta ägande) att överstiga 30 procent av aktierna och rösterna i Bolaget medan ACo:s ägande (dvs. Altors indirekta ägande) kommer att understiga 30 procent av aktierna och rösterna i Bolaget. Övriga aktier kommer att ägas av investerare som tecknat och förvärvat aktier i Noteringen samt anställda som blivit aktieägare genom ovan nämnda andelsbyte.

I syfte att genomföra omstruktureringen kommer Peas och Altor att ingå ett avtal som bl.a. reglerar upplösningen av holdingbolagsstrukturen och tillförsäkrar Peas respektive Altor rätten att utöva rösträtt för sina respektive andelar av aktierna i Bolaget som ägs genom holdingbolagsstrukturen fram till dess upplösning sker. Rösträtten kommer att utövas genom att att Peas respektive Altor utser varsitt ombud som ska representera deras respektive (indirekt ägda) aktier i Bolaget på bolagsstämmor i Bolaget i enlighet med aktiebolagslagen (2005:551)7 kap. 3 § andra meningen. Ombuden ska också bestämma över deras indirekt ägda aktier i samband med andra ägarfrågor, t.ex. i händelse av ett offentligt bud. Till undvikande av missförstånd innehåller avtalet inga bestämmelser om gemensamt inflytande över Bolaget, och Peas och Altor är efter Noteringen inte närstående enligt Kollegiets för svensk bolagsstyrning takeover-regler för vissa handelsplattformar (takeover-reglerna).

Hela omstruktureringen förväntas ta omkring tre till sex månader och i all kommunikation i anledning av noteringen kommer det vara tydligt att Peas respektive Altor kontrollerar sin respektive andel av de aktier i Bolaget som ägs genom holdingbolagsstrukturen.

Tillämpliga regler

Enligt punkt III.1 i takeover-reglerna ska den som inte innehar några aktier eller innehar aktier som representerar mindre än tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i ett svenskt aktiebolag vars aktier handlas på First North och genom förvärv av aktier i bolaget, ensam eller tillsammans med någon som är närstående, uppnår ett aktieinnehav som representerar minst tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i bolaget lämna ett budpliktsbud i enlighet med bestämmelserna i avsnitt III i takeoverreglerna.

Peas syn på vem som är ”innehavare” av aktier enligt takeover-reglerna

Genom omstruktureringen kommer Peas under den tid som omstruktureringen pågår ha ett indirekt ägande i Bolaget genom den samägda strukturen. Detta kommer sedan – efter att omstruktureringen är klar – att ersättas med ett indirekt ägande genom en ensamägd struktur. Genom avtalet med Altor menar Peas att man redan innan omstruktureringen är genomförd är ”innehavare” (i takeover-reglernas betydelse) av de aktier i Bolaget som man representerar genom sitt ombud. Inget kontrollskifte sker således genom omstruktureringen och därför menar Peas att budpliktsreglerna i takeover-reglerna inte blir tillämpliga på densamma. Detta kommer även vara tydligt för marknaden och investerare i Bolaget genom det prospekt som upprättas i anledning av Erbjudandet.

Detta faktum blir ännu tydligare av att Peas, i det fall avtalet inte ingåtts, hade varit att anse som innehavare till samtliga aktier i Bolaget som ägs genom den samägda strukturen eftersom Peas är ultimat moderbolag för densamma. Genom avtalet frånhänder sig Peas kontrollen över cirka 30 procent av de aktier i Bolaget som efter Noteringen ägs genom strukturen (och indirekt tillhör Altor), men Peas kontrollerar alltjämt resterande cirka 70 procent, vilket motsvarar ett (indirekt) ägande i Bolaget efter Noteringen som överstiger 30 procent av samtliga aktier i Bolaget.

Hemställan

Mot bakgrund av vad som anges ovan hemställer Peas att Aktiemarknadsnämnden bekräftar att Peas tolkning av takeover-reglerna ovan är korrekt, dvs. att ingen budplikt uppkommer för Peas genom omstruktureringen.

I det fall Aktiemarknadsnämnden skulle finna att budplikt uppkommer för Peas genom omstruktureringen hemställer Peas att Aktiemarknadsnämnden medger Peas dispens från den budplikt som kan uppkomma enligt takeover-reglerna samt att dispensen inte förenas med villkor av innebörd att Peas och dess närstående inte har möjlighet att förvärva ytterligare aktier utan att budplikt uppkommer.

Överväganden

Kollegiet för svensk bolagsstyrning har utfärdat takeover-regler för vissa handelsplattformar. Av punkten III.1 i takeover-reglerna följer att budplikt inträder när någon genom förvärv av aktier uppnår en ägarandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i ett aktiebolag vars aktier handlas på First North.

Aktiemarknadsnämnden kan enligt punkten I.2 i takeover-reglerna ge besked om hur reglerna ska tolkas och tillämpas samt medge undantag från reglerna, om särskilda skäl föreligger.

Nämnden gör följande bedömning.

Peas kommer, efter det att aktieägaravtalet upphört och upplösningsavtalet träffats men före noteringen, att vara moderbolag till HoldCo, MidCo, BidCo och NewCo, som i sin tur äger aktier med mer än tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i Bolaget. Detta koncernförhållande ska bestå till dess att omstruktureringen är genomförd, varefter Peas emellertid alltjämt kommer att inneha mer än tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i Bolaget genom ett nytt, helägt dotterbolag. Omstruktureringen kommer således endast innebära att aktieposten i Bolaget flyttas från ett icke-helägt dotterbolag till Peas till ett nytt, helägt dotterbolag till Peas. En sådan omflyttning mellan koncernbolag utlöser inte budplikt eftersom dessa är närstående enligt punkten I.3 i takeover-reglerna.