Beslut

Aktiemarknadsnämnden medger, under de i framställningen angivna förutsättningarna, Digital Bros S.p.A. undantag från den budplikt som kan uppkomma om bolaget tecknar sin andel i den planerade företrädesemissionen av aktier i Starbreeze AB.

Aktiemarknadsnämnden medger vidare, under de i framställningen angivna förutsättningarna, Digital Bros Sp.p.A. undantag från den budplikt som kan uppkomma om bolaget infriar sitt garantiåtagande genom att, utöver sin företrädesandel, teckna aktier i den planerade företrädesemissionen, på villkor att

  1. aktieägarna inför den bolagsstämma i Starbreeze AB som ska godkänna styrelsens emissionsbeslut informeras om hur stor kapital- respektive röstandel som Digital Bros S.p.A. högst kan få genom aktieteckningen, samt att

  2. bolagsstämmans beslut biträds av aktieägare som representerar minst två tredjedelar av såväl de avgivna rösterna som de aktier som är företrädda på stämman, varvid man ska bortse från aktier som innehas och på stämman företräds av Digital Bros S.p.A..

Om Digital Bros S.p.A. sedermera förvärvar ytterligare aktier och därigenom ökar sin röstandel i Starbreeze AB uppkommer budplikt.

Ärendet

Till Aktiemarknadsnämnden inkom denna dag en framställning från Hannes Snellman Advokatbyrå på uppdrag av Digital Bros S.p.A. Framställningen rör dispens från budplikt enligt lagen (2006:451) om offentliga uppköpserbjudanden på aktiemarknaden (LUA).

Framställning

I framställningen till nämnden anförs i huvudsak följande.

Digital Bros är huvudägare i Starbreeze AB, noterat på Nasdaq Stockholm. Digital Bros innehar 61.758.625 A-aktier samt 24.890.329 B-aktier i Starbreeze, jämte ett konvertibelt lån som bolaget givit ut om ca 215 MSEK ("Lånet") vilket idag skulle berättiga till 131.901.840 B-aktier om Lånet konverteras. Lånet löper ut i december 2024. Digital Bros innehav motsvarar 29,16 procent av rösterna för samtliga aktier i Starbreeze.

Den 28 april 2023 offentliggjorde Starbreeze ett beslut om en företrädesemission om 450 MSEK, villkorat av bolagsstämmans efterföljande godkännande. Det högsta belopp som bolagets aktiekapital ska ökas med, det högsta antal nya aktier som ska ges ut samt den slutliga teckningskursen kommer att beslutas av styrelsen med stöd av 13 kap. 5 § 8 p. aktiebolagslagen (2005:551).

Digital Bros och Starbreeze har ingått ett avtal för att bland annat reglera den omförhandlingsavgift som är kopplad till Lånet. Avtalet innebär att omförhandlingsavgiften ska uppgå till 150 MSEK i stället för 165 MSEK samt att Digital Bros efterger upplupen men ännu inte betald konvertibelränta.

Avtalet innebär vidare att Digital Bros åtar sig att (i) teckna sin prorata-andel i företrädesemissionen, vilken beräknas uppgå till ett värde om cirka 54 MSEK, och (ii) garantera företrädesemissionen med ett belopp om 100 MSEK, vilken, om det tas i anspråk, betalas genom kvittning mot omförhandlingsavgiften. Avtalet innehåller även ett åtagande från Digital Bros att konvertera Lånet till B-aktier.

Om företrädesemissionen inte skulle fulltecknas av aktieägare eller andra kan Digital Bros genom infriande av dels sitt teckningsåtagande, dels sitt garantiåtagande bli innehavare till aktier som representerar mer än 30 procent av röstetalet för samtliga aktier i Starbreeze, vilket enligt 3 kap. 1 § LUA skulle medföra skyldighet för Digital Bros att lämna ett budpliktsbud avseende samtliga aktier i Starbreeze.

Hemställan

Digital Bros hemställer mot bakgrund av ovanstående att Aktiemarknadsnämnden medger dispens från dels (i) den budplikt som annars skulle uppkomma genom att Digital Bros med företrädesrätt tecknar nya aktier i företrädesemissionen, dels (ii) den budplikt som annars skulle uppkomma genom att Digital Bros infriar sitt garantiåtagande att utöver de aktier som Digital Bros tecknar med företrädesrätt, teckna aktier som övriga aktieägare eller andra inte tecknat med eller utan företrädesrätt.

Överväganden

I 3 kap. LUA finns bestämmelser om budplikt. Budplikt innebär att den som genom förvärv av aktier uppnår en ägarandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i ett svenskt aktiebolag vars aktier är upptagna till handel på en reglerad marknad eller en motsvarande marknad utanför EES, ska lämna ett offentligt uppköpserbjudande avseende resterande aktier i bolaget.

Budplikt inträder enligt 3 kap. 1 § LUA när någon, ensam eller tillsammans med någon som är närstående enligt 5 §, genom förvärv av aktier uppnår en ägarandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i ett svenskt aktiebolag vars aktier är upptagna till handel på en reglerad marknad eller en motsvarande marknad utanför EES.

Om det finns särskilda skäl, får enligt 7 kap. 4 och 5 §§ LUA Finansinspektionen medge undantag från bestämmelserna om budplikt. Finansinspektionen har med stöd i 7 kap. 10 § LUA samt 5 och 6 §§ förordningen (2007:375) om handel med finansiella instrument överlåtit till Aktiemarknadsnämnden att besluta i sådana frågor (FFFS 2007:17).

Undantag från budplikt får förenas med villkor. I förarbetena till LUA har som exempel på skäl som bör kunna motivera undantag anförts bl.a. att innehavet har uppkommit till följd av att en aktieägare har utnyttjat sin företrädesrätt att teckna aktier i en nyemission (prop. 2005/06:140 s. 117). Aktiemarknadsnämnden beviljar enligt fast praxis dispens, utan villkor, från budplikt i en sådan situation.

Dispens kan enligt nämndens praxis också beviljas från den budplikt som kan uppkomma till följd av infriandet av ett garantiåtagande i en nyemission, om garantiåtagandet är utformat på ett sådant sätt att garanten med stöd av detta endast kan teckna aktier som blir över sedan först aktieägarna, inklusive garanten om denne är aktieägare, erbjudits att teckna aktier och därefter samtliga aktieägare, exklusive garanten, erbjudits att teckna återstående aktier utan företrädesrätt. En förutsättning för dispens vid infriande av ett garantiåtagande är vidare att aktieägarna i det emitterande bolaget inför bolagsstämmans beslut om eller godkännande av emissionen är informerade om garantiåtagandet samt om hur stor kapital- respektive röstandel som garanten högst skulle kunna få genom att infria garantin. Dessutom måste emissionen stödjas av en stor majoritet bland övriga aktieägare.

Digital Bros hemställan ska i linje med vad nu sagts beviljas.