Beslut

Aktiemarknadsnämnden medger, under de i framställningen angivna förutsättningarna, MEKO Services AB undantag från den budplikt som kan uppkomma om bolaget tecknar sin pro rata-andel i den aktuella företrädesemissionen av aktier i Omnicar Holding AB.

Aktiemarknadsnämnden medger vidare, under de i framställningen angivna förutsättningarna, MEKO Services AB undantag från den budplikt som kan uppkomma om bolaget infriar sitt garantiåtagande genom att, utöver sin företrädesandel, teckna aktier i emissionen, på villkor att

  1. aktieägarna inför den bolagsstämma i Omnicar Holding AB som ska godkänna garantiåtagandet informeras om hur stor kapital- respektive röstandel som MEKO Services AB högst kan få genom att teckna aktier utöver sin företrädesandel, samt att

  2. bolagsstämmans beslut biträds av aktieägare som representerar minst två tredjedelar av såväl de avgivna rösterna som de aktier som är företrädda på stämman, varvid man ska bortse från aktier som innehas och på stämman företräds av MEKO Services AB.

Om MEKO Services AB sedermera förvärvar ytterligare aktier och därigenom ökar sin röstandel i Omnicar Holding AB uppkommer budplikt.

Ärendet

Till Aktiemarknadsnämnden inkom den 24 maj 2023 en framställning från Advokatfirman Lindahl på uppdrag av MEKO Services AB. Framställningen rör dispens från budplikt enligt Kollegiets för svensk bolagsstyrning take-over-regler för vissa handelsplattformar (”takeover-reglerna”).

Framställning

I framställningen till nämnden anförs i huvudsak följande.

Omnicar Holding AB, org.nr 559113-3987, (”OmniCar” eller ”Bolaget”), handlas på Spotlight och har 95.350.661 utestående aktier.

OmniCars största ägare, MEKO Services AB (”MEKO”), innehar aktier motsvarande cirka 29,41 procent av det totala antalet aktier och röster i Bolaget.

OmniCars styrelse har den 16 maj 2023, med stöd av bemyndigande från årsstämman 2022, beslutat att genomföra en nyemission av aktier med företrädesrätt för bolagets aktieägare. Emissionen sker i syfte att minska Bolagets skuldsättningsgrad och stärka Bolagets finansiella position. Genom att emissionsbeslutet fattats av styrelsen kommer OmniCar säkra sin finansiella situation tidigare än om beslutet hade fattats på årsstämman.

Emissionen sker med företrädesrätt för aktieägarna, varvid en aktie berättigar till sju teckningsrätter. Med stöd av fyra teckningsrätter kan innehavaren teckna en ny aktie i Bolaget. Aktier som inte tecknas av aktieägare med stöd av teckningsrätter ska i första hand erbjudas de som också har tecknat aktier med stöd av teckningsrätter, oavsett om de var aktieägare på avstämningsdagen eller inte, i förhållande till det antal teckningsrätter som var och en utnyttjat för teckning. I andra hand ska övriga som har anmält intresse av att teckna aktier utan stöd av teckningsrätter tilldelas aktier i förhållande till deras anmälda intresse, samt i sista hand ska aktier tilldelas den som har lämnat en emissionsgaranti avseende teckning av aktier.

Offentliggörande av företrädesemissionen och kallelse till årsstämma för beslut om godkännande av nu aktuella tecknings- och garantiåtaganden skedde den 16 maj 2023. Årsstämman ska hållas den 16 juni 2023.

Emissionslikviden beräknas uppgå till cirka 20 MSEK. Det högsta belopp som Bolagets aktiekapital ska ökas med, det högsta antal nya aktier som ska ges ut samt teckningskursen och den slutliga teckningskursen har bestämts av styrelsen med stöd av 13 kap. 5 § punkten 8 aktiebolagslagen (2005:551).

För att säkerställa emissionens genomförande bör den enligt OmniCars styrelse omfattas av tecknings- och garantiåtaganden. I egenskap av huvudägare har MEKO därför åtagit sig att dels teckna sin företrädesrättsandel, dels garantera teckning av en del av aktier som inte tecknas med eller utan företrädesrätt av övriga aktieägare eller andra. Tecknings- och garantiåtagandena är villkorade av att Aktiemarknadsnämnden meddelar dispens från budplikt, d.v.s. meddelas inte dispens förfaller åtagandena.

Om Företrädesemissionen inte skulle fulltecknas av befintliga aktieägare eller andra kan MEKO genom infriande av sina tecknings- och garantiåtaganden bli innehavare av aktier som representerar mer än tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i Bolaget, vilket skulle medföra skyldighet för MEKO att lämna ett budpliktsbud i enlighet med punkt III.1 i takeover-reglerna. MEKO ansöker härmed om undantag från den budplikt som kan uppkomma på grund av infriandet av MEKOs tecknings- och garantiåtaganden.

Aktieägarna kommer inför den kommande årsstämman, som kommer att äga rum den 16 juni 2023, att informeras om tecknings- och garantiåtagandena samt den högsta kapital- och röstandel som MEKO kan komma att erhålla genom att infria sina åtaganden. Enligt villkoren för Företrädesemissionen kommer det att stå samtliga aktieägare fritt att teckna inte bara sin pro rata-andel utan även så många aktier man därutöver önskar förvärva. Därmed har övriga aktieägare möjlighet att begränsa, eller sammantaget helt undvika, att garantiåtagandet behöver infrias. Garantiåtagandet kommer vidare vara villkorat av att årsstämmans beslut att godkänna garanti- och teckningsåtagandet biträds av aktieägare som representerar minst två tredjedelar av såväl de avgivna rösterna som de aktier som är företrädda på stämman, varvid man vid rösträkningen ska bortse från aktier som innehas av MEKO.

Hemställan

MEKO hemställer mot bakgrund av ovanstående att Aktiemarknadsnämnden medger undantag från dels den budplikt som annars skulle uppkomma genom att MEKO med företrädesrätt tecknar nya aktier i Företrädesemissionen, dels den budplikt som annars skulle uppkomma genom att MEKO infriar sitt garantiåtagande att utöver de aktier som MEKO tecknar med företrädesrätt, även teckna aktier som övriga aktieägare eller andra inte tecknat med eller utan företrädesrätt.

Överväganden

Kollegiet för svensk bolagsstyrning har utfärdat takeover-regler för vissa handelsplattformar. Reglerna ger inom sitt tillämpningsområde uttryck för god sed på den svenska aktiemarknaden.

Av punkten III.1 i takeover-reglerna följer att budplikt inträder när någon genom förvärv av aktier uppnår en ägarandel som uppgår till eller överstiger tre tiondelar av röstetalet för samtliga aktier i ett aktiebolag vars aktier handlas på Spotlight.

Reglerna om budplikt är avsedda att skydda övriga aktieägare i samband med ett kontrollägarskifte. Den som förvärvar aktier i ett bolag på Spotlight i sådan omfattning att kontroll – minst tre tiondelar av röstetalet – uppnås, ska erbjuda sig att förvärva även resterande aktier till ett i reglerna på visst sätt angivet pris. För övriga aktieägare innebär budplikten en individuell rätt att bli erbjuden möjligheten att lämna bolaget genom att överlåta sina aktier till kontrollägaren.

Aktiemarknadsnämnden kan enligt punkten I.2 i takeover-reglerna ge besked om hur reglerna ska tolkas och tillämpas samt medge undantag från reglerna, om särskilda skäl föreligger. I kommentaren till punkten III.1 har som exempel på skäl som bör kunna motivera undantag anförts bland annat att innehavet har uppkommit till följd av att en aktieägare har utnyttjat sin företrädesrätt att teckna aktier i en nyemission. Nämnden beviljar enligt fast praxis dispens från budplikt i en sådan situation.

Dispens kan enligt nämndens praxis också beviljas från den budplikt som kan uppkomma till följd av infriandet av ett garantiåtagande i en nyemission, om garantiåtagandet är utformat på ett sådant sätt att garanten med stöd av detta endast kan teckna aktier som blir över sedan först aktieägarna, inklusive garanten om denne är aktieägare, erbjudits att teckna aktier och därefter samtliga aktieägare, exklusive garanten, erbjudits att teckna återstående aktier utan företrädesrätt.

En förutsättning för dispens vid infriande av ett garantiåtagande är enligt nämndens praxis vidare att aktieägarna i det emitterande bolaget inför bolagsstämmans beslut i fråga om emissionen är informerade om garantiåtagandet samt om hur stor kapital- respektive röstandel som garanten högst skulle kunna få genom att infria garantin. Dessutom måste emissionen stödjas av en stor majoritet bland övriga aktieägare.

I det nu aktuella fallet har OmniCars styrelse beslutat om Företrädesemissionen. MEKO har åtagit sig att teckna sin pro rata-andel och har också garanterat en del av emissionen. Genom att infria teckningsåtagandet respektive garantin skulle MEKO kunna uppnå ett aktieinnehav som representerar tre tiondelar eller mer av röstetalet för samtliga aktier i OmniCars och således bli skyldigt att lämna ett budpliktserbjudande avseende resterande aktier i OmniCars. Åtagandena kommer, som nämnden förstår framställningen, vara villkorat av att den förestående årsstämman i OmniCars med kvalificerad majoritet godkänner desamma, varvid man vid rösträkningen ska bortse från aktier som innehas av MEKO. Vidare kommer aktieägarna inför stämman att informeras om tecknings- och garantiåtagandena samt den högsta kapital- och röstandel som MEKO kan komma att erhålla genom att infria dem.

På grund av vad som anförts ovan och på sedvanliga villkor ska ansökan om dispens från den budplikt bifallas.