Allt material som rör de ekonomiska förhållandena i ett företag skall bevaras i tre år. Auktor revisor Henning Cato, LRF:s Revisionsbyrå AB, ger i denna artikel några synpunkter på arkiveringsproblemet och anvisar en modell för utformning av arkivplaner.

BAKGRUND

Enligt bokföringslagens 22 § skall allt räkenskapsmaterial, avtal och andra handlingar av särskild betydelse för att belysa rörelsens ekonomiska förhållanden bevaras i ordnat skick inom landet under minst 10 år efter utgången av det kalenderår då räkenskapsåret avslutades. Följaktligen måste man i varje företag bestämma vilka handlingar och registreringar som faller under denna bestämmelse. Likaså måste företagens interna behov avseende tillgång till historiska dokument definieras för att arkiveringen skall kunna fullgöras på ett sätt som motsvarar olika intressenters krav utöver regleringen i bokföringslagen.

I det följande behandlas endast generella arkiveringsproblem. Sådant som t ex revisorers förvaring av klientdata eller särskilda regler för skydd av hemliga handlingar ingår därför inte i framställningen.

Handlingar och dataregistrering som inte längre fyller något behov bör fortlöpande gallras för att inte belasta dyrbara arkivutrymmen och datamedia. Det bör dock observeras att arkivering av visst material kan vara berättigad trots att behov därav inte längre föreligger av administrativa eller juridiska skäl. Hit hör t ex material som belyser företagets långsiktiga utveckling. Dokument, som enligt arkivplanen normalt gallras efter angivet antal år, kan för vissa år, s k typår, sparas under all framtid.

Arkivfrågorna hamnar lätt i skymundan. Att de ofta tilldelas ett ringa intresse beror naturligtvis på att de dagliga rutinerna ändå flyter någorlunda obesvärade av att räkenskapsmaterial förvaras i icke brandskyddade utrymmen, att handlingar med konfidentiella data är tillgängliga för alla som vistas i lokalerna och att arkivlokalerna är fyllda av allt möjligt från räkenskapsmaterial till kaffekokare. Tid för eftertanke kanske inte finns förrän olyckan varit framme och då kan konsekvenserna bli allvarliga.

Arkiveringsrutinerna måste därför ständigt hållas aktuella med hänsyn till förändringar i rutiner och informationsbehov. Nya dokument tillkommer och mängden av material som skall arkiveras växer mer eller mindre oavbrutet. Företagets befintliga arkivlokaler blir otillräckliga eller ger dåligt skydd för nya typer av arkivmedia. Nya arkiveringsmetoder utvecklas och nya krav uppstår på hanteringen av data i företaget.

BEHOVSANALYS

Det kan således finnas flera skäl till att arkiveringsproblemet tas upp till analys inom företaget och att revisorerna intresserar sig konkret för sättet att arkivera handlingar hos klienten.

Förvaring i närarkiv och slutarkiv bör styras av en arkivplan som ger klara regler för arkivmaterialets ordnande och förvaring. Först härigenom skapas förutsättningar för ett fullgott skydd av företagets dokument samt för rationella sök- och förvaringsprocedurer.

Förutom att 22 § BFL ställer krav på att företagets räkenskapsmaterial är identifierat samt att arkiveringen därav genomförts på ett betryggande och ordnat sätt, kan det finnas skäl att kontrollera t ex att bestämmelserna i 7 och 10 §§ BFL beaktas även i arkiveringshänseende. 7 § jämte bokföringsnämndens anvisning nr 3 behandlar systemdokumentation och behandlingshistorik. Eftersom systemdokumentation i sig omfattas av den i 7 § första stycket omtalade beskrivningen över bokföringssystemet, har lagtextens särbehandling av ADB verkat förvirrande på läsaren. Även om detta problem har stor betydelse för arkiveringsfrågorna, faller en närmare behandling därav utanför ramen för denna framställning.

Behandlingshistoriken innehåller främst värden på olika beräkningsvariabler som ingår i redovisningen, t ex priser och rabatter. Sådana variabler framgår ofta direkt av verifikationerna, t ex fakturor och kreditnotor. I dylika fall kräver de naturligtvis ingen särskild uppmärksamhet från arkiveringssynpunkt.

10 och 22 §§ BFL med anvisning BFN:6 behandlar räkenskapsmaterialets form och arkivering.

Enbart att bestämma vilka dokument och dataposter som i ett större företag utgör räkenskapsmaterial kan vara ett omfattande problem som kräver systematisk analys av hela behandlingsgången inom affärsbokföringen. Arkivering av visst räkenskapsmaterial enbart på magnetband ställer speciella krav i miljö- och behandlingsavseende etc.

I de fall behovsanalysen visar att en översyn av arkiveringsrutinerna är behövlig, är det som regel nödvändigt för att uppnå ett tillfredsställande resultat att man tar ett samlat grepp om hela arkiveringsproblematiken inom företaget. Därigenom kan rationaliseringsvinster uppkomma och lösningar åstadkommas som fungerar under lång tid framöver. Arkiveringsrutiner skall vara beständiga för att fungera. De skall överleva organisations- och rutinförändringar, vilket ställer stora krav på ändamålsenlighet och flexibilitet. Sökprocedurerna måste vara stabila och pålitliga för att man skall säkerställa möjligheten att under lång tid kunna återfinna sökta data och givetvis måste då även kravet på ett tillfredsställande skydd vara uppfyllt.

DOKUMENT OCH DATAANALYS

Som första steg i arbetet med att ta fram en ny arkivplan görs lämpligen en förteckning och volyminventering av samtliga dokumentslag i företaget. Dessa skall senare kodifieras enligt arkivplanen när denna färdigställts. Enhetliga benämningar införs för samtliga listor och övriga dokument. Det kan påpekas att med dokument avses en kombination av ett medium (papper, magnetband, film eller annat material) och en genom detta medium bevarad information.

Referenser göres mellan identiska handlingar som har olika benämning, beroende på vilken avdelning som använder blanketten eller dokumentet ifråga.

Man ser sedan till att dubbelarkivering undviks.

Det kan vara lämpligt att redan före inventeringsstadiet utse arkivansvariga vid avdelningarna och för slutarkivet. Dessa befattningshavare kan därefter genomföra inventeringen enligt givna instruktioner och redan från början utgöra den referensgrupp som i regel behövs för att förankra arkivplanen i företaget samt genomföra olika aktiviteter i samband med omläggning, drift och underhåll.

Vanligen utses arkivansvariga inom personalkategorin avdelningssekreterare eller motsvarande. Slutarkivet placeras ofta inom vaktmästeriets ansvarsområde.

Vid inventeringen bör man eftersträva att direkt samla in all den grund information som erfordras som underlag för det fortsatta arbetet. Man bör därför utforma en lämplig blankett för inventeringsarbetet. Den dokumentation man härigenom skaffar sig har man nytta av även under den närmaste tiden efter det att den nya arkivplanen införts. Exempel på inventeringsblankett visas i bilaga 1.

Bilaga 1

GB glace

Avdelning____________________ Arkivansvarig_______________

DOKUMENT

Datalista nr

Sekretess

NÄRARKIV

SLUTARKIV

ARKIVKOD

1

2

3

Pärmar/år

Ordn

Sätt

År

NÄRARKIV

1 Ej brand- eller åtkomstskyddad förvaring

2 Inlåst i skrivbord, förvaringsskåp av trä

3 Inlåst i arkivskåp, flamskydd (Brandskydd xx)

ARKIVPLANENS UTFORMNING

1 Registreringskod

Arkivplanens viktigaste uppgifter är att utgöra en fastställd instruktion för hur företagets dokument skall hanteras och förvaras från säkerhetssynpunkt samt att tillgodose behovet av att under en fastställd arkiveringstid kunna få fram sökta uppgifter på ett rationellt och säkert sätt. Man bör därför aldrig nöja sig med att göra upp enkla gallringsplaner. Den enda nytta man kan ha av en gallringsplan är att man i bästa fall med ledning därav kan hålla arkiven fria från onödig pappersbelastning.

För att ordna arkivmaterialet på ett rationellt sätt bör man använda sig av en lämplig registreringskod. Registreringskoden anpassas lämpligen efter företagets övergripande struktur. Den bör däremot inte anpassas efter företagets eller koncernens organisationsplan, eftersom organisationsplaner av och till ändras.

Registreringskoden och den härtill kopplade dokumentbeteckningen skall anges på arkivplanen och på allt material som sänds till slutarkivering. Det bör vara obligatoriskt att som huvudrubrik använda handlingens benämning enligt arkivplanen.

Till samtliga benämningar bör fogas en arkivårtalsangivelse, som utgörs av det kalenderårtal under vilket respektive räkenskapsår slutar. Vidare skall gallringsår anges på etiketten.

Exempel: Verifikationer 1–500, bokförda maj 1978, etiketteras vid räkenskapsår 0501–0430:

260

Verifikationer

1979

1–500

Gallras

1990

En registreringskod kan utformas enligt t ex följande modell:

0 Organisation

1 Företagsledning

2 Ekonomi

3 Personalärenden

4 Inköp

5 Produktion

6 Intendentur/Fastighetsförvaltning

7 Transport

8 Marknadsföring

9 Gemensamma funktioner

Grupp 6 och 7 är i första hand alternativ och båda eller endera kan vid behov utbytas mot t ex

  1. Forskning/Produktutveckling och/eller

  2. Information och PR

Dessa grupper kan i övriga fall registreras under grupp 9 gemensamma funktioner.

En handling är arkivklassificerad genom att fullständig kod enligt arkivplanen angetts på handlingen. På etiketterna anges endast registreringskoden, handlingens benämning med tillhörande arkivårtal samt gallringsår. Övriga arkivdata hämtas ur arkivplanen. Det kan emellertid rekommenderas att för sekretessbelagda handlingar (sekretesskod 1) användes t ex gul etikett och för hemliga handlingar (sekretesskod 2) användes t ex röd etikett. Därigenom erhålles direkt visuell varning om pärmar med sekretessbelagd eller hemlig information förvaras på ett sätt som strider mot utfärdade regler för förvaring av dessa handlingar.

2 Arkiveringsordning

För att skapa ordning i dokumenthantering och förvaring bör för varje dokument anges i vilken ordning handlingen ifråga skall arkiveras. Arkiveringsordningen kan utformas t ex enligt följande mall:

0 Utan sortering

1 Alfabetisk

2 Numerisk

3 Kronologisk

4 Ämne/Ärende/Kostnadsslag/Intäktsslag

5 Anläggning/Avdelning/Fastighet/Ort/Kostnadsställe

6 Kund/Leverantör/Organisation/Myndighet/Företag/Kundgrupp

7 Varugrupp/Varuslag/Kostnadsbärare

8 Program/Projekt/Rutin

9 Disponibel

T ex korrespondens arkiveras enligt ordningskod i och kan etiketteras enligt följande exempel:

Företagsledningens allmänna korrespondens 1977-05-01–1978-04-30

110

Korrespondens

1978

Ankommande

Aa-An

Gallras

1989

111

Korrespondens

1978

Avgående

Aa-An

Gallras

1989

Koden för arkiveringsordning anger sålunda den indelningsgrund som gäller för handlingar av visst slag. Enligt arkivplanen kan exempelvis följande arkiveringsregler gälla för all kundstatistik:

Registreringskod

892

Handlingens benämning

Kundstatistik

19XX

Arkiveringsordning

6/3

Arkiveringssätt

1

Värdeklass

1

Sekretessklass

1

Gallringsklass

10

Under den obligatoriska benämningen ”Kundstatistik” enligt arkivplanen kan erforderlig tilläggsinformation ges på etiketten under huvudbenämningen. Vill man styra etiketteringen hårdare, görs detta genom att ytterligare siffror intas i registreringskoden och detaljrubriker intas i arkivplanens benämningskolumn. Arkiveringsordningarna kan kombineras på ett sätt som ger både fullständig flexibilitet och eftersträvad styrning av arkiveringen.

Exempel (räkenskapsår 1/5–30/4):

892

Kundstatistik 1978

Detaljhandel

Gallras

1989

89211

Kundstatistik

Glassbakelser

1978

Detaljhandel

Gallras

1989

3 Arkiveringssätt

Denna kod används för att styra arkiveringen mot ekonomiska och rationella arkiveringsmetoder. Brandsäkra utrymmen i klass A 60 är dyrbara, särskilt vad gäller närarkiven, och bör därför reserveras för handlingar som kräver detta skydd. Samma sak gäller i ännu högre grad inbrottsskydd. Givetvis bör arkiveringen alltid ske under fullgott brandskydd, men lokala förhållanden medger inte alltid att alla arkivutrymmen kan ges A 60 – standard. Mindre vitala handlingar kan då i nödfall ges ett skydd av lägre standard. Genomgång av skyddsanordningar och lokaler m m bör alltid ske tillsammans med sakkunnig för att lösa de lokala brandskyddsproblem som kan föreligga.

Arkiveringssättet kan kodifieras enligt olika alternativ, varav ett par exempel visas nedan.

0 Arkiveras ej i slutarkiv

1 Allmänt arkiv A 30

2 Allmänt arkiv A 60

3 Allmänt arkiv A 120 Inbrottsskydd

4 Säkerhetsarkiv A 60 Byggnad B

20 Allmänt arkiv A 60

21 Original pärm

22 Arkivpärm

23 Kartong

24 Mapp

25

26

27 Fiche

28 Magnetband

29 Mikrofilm

4 Värdeklass

Arkivhandlingar skall ges det värdeskydd från brand- och inbrottssynpunkt som framgår av angiven värdeklass. Den värdeklass som angetts skall således upprätthållas även i närarkiv och då handlingarna uttagits ur arkiv för tillfälligt lån. Värdeklasserna kan vara t ex följande:

0 Mindre väsentliga handlingar

Förlusten av sådana handlingar medför inga hinder att fortsätta verksamheten. Handlingen behöver ej rekonstrueras vid förlust. Inga legala krav finns på handlingens bevarande.

Brandskydd: Krävs i princip inte.

1 Väsentliga handlingar

Hit hänförs handlingar av väsentlig betydelse, antingen som referens i det dagliga arbetet eller som underlag för en framtida bedömning av verksamheten. Originalhandlingen kan rekonstrueras även om detta i vissa fall kan vara förenat med betydande kostnader.

Brandskydd: Det bästa som kan ordnas under tillgodoseende av rimliga arbetsekonomiska synpunkter.

I utrymme med dålig motståndskraft mot brand ordnas särskild, brandskyddad uppställning.

2 Vitala handlingar (ej rekonstruerbara)

Hit hänförs handlingar som är oersättliga eller av praktiska skäl ej kan rekonstrueras. Förlusten kan medföra svårigheter att fortsätta verksamheten eller orsaka synnerligen väsentliga olägenheter, t ex ur bevissynvinkel.

Brandskydd: Så effektivt som möjligt; närarkiv och slutarkiv i lägst brandsäkerhetsklass A 60.

5 Sekretessklass

Följande klassbeteckningar kan rekommenderas:

0 Öppen

Handlingen får förvaras öppet på företaget och i anvisat arkivutrymme.

1 – 2 Konfidentiell (sekretessbelagd resp hemlig, kod 1 resp 2)

Handlingen kan vara sekretessbelagd (interna synpunkter) eller hemlig (säkerhetsskäl, externa synpunkter). Handlingen skall alltid förvaras under lås då den inte är under personlig uppsikt och endast angivna personer får disponera nyckel till förvaringsutrymmet. Fördelning och kontroll av nycklar handläggs av därtill utsedd befattningshavare. Hemlig handling skall märkas och åtkomstskyddas enligt för handlingens handhavande utfärdade särskilda regler.

6 Gallringsklass

Kod 99 innebär enligt här beskriven modell att handlingarna aldrig får utgallras eller får utgallras först efter särskild undersökning. I det senare fallet skall ansvarig chef lämna skriftlig order om utgallring av viss angiven handling till den befattningshavare som ansvarar för arkivet, varefter utgallring sker under dennes kontroll.

Övriga gallringsklasser anger det antal år handlingen skall bevaras i slutarkiv innan den skall förstöras (= gallras). Sålunda innebär t ex gallringsklass 10, att handlingen skall kvarligga på arkiv under 10 år räknat från utgången av det kalenderår under vilket resp räkenskapsår slutar.

Instruktion för gallringens genomförande ingår i arkivplanens instruktionsdel.

ORGANISATION

Det omedelbara ansvaret för skötsel av närarkiv åvilar utsedd arkivansvarig vid den avdelning på vilket arkivet är placerat. Häri innefattas också ansvaret för att handlingar i rätt tid överförs till slutarkiv och är ordnade och etiketterade på sätt som framgår av arkivplanen.

Ansvaret för slutarkiv åvilar därtill utsedd befattningshavare enligt särskild instruktion.

Var och en som uttar handling ur slutarkiv ansvarar för att handlingen erhåller motsvarande skydd under utplockningstiden och att den återställs på samma plats efter användandet. Uttagsmeddelande bör lämnas i slutarkiv.

Vid tillkomst av nya blanketter eller nya typer av arkivhandlingar skall begäran om arkivanläggningsregler göras hos ansvarig chef, t ex ekonomichef. Allt underhåll av arkivplanen bör ske centralt av därtill utsedd instans.

Sedan arkiveringssystematiken fastställts kan det praktiska ordnandet av arkiveringen påbörjas. Hit hör även en genomgång av det tekniska skyddet, t ex arkivlokalernas inredning och motståndskraft vid brand, ventilationsanordningarnas utformning, inbrottsskydd, ledningsdragningar i arkivutrymmen och andra frågor som är avgörande för vilket skydd som uppnås i tekniskt avseende. Givetvis måste man också tillgodose de olika krav på relativ luftfuktighet och temperatur som olika arkiveringsmedia ställer.

Sedan arkivansvariga utsetts och erforderlig utbildning ägt rum, kan arkiven städas. Det material som skall finnas kvar etiketteras enligt de nya reglerna och placeras i de vid behov förbättrade arkivlokalerna. All berörd personal skall givetvis informeras innan arbetet påbörjas och sedan lämna sin medverkan allt efter behov, t ex då interna krav på gallringstider och förvaring skall fastställas.

Arkivmedia framgår av den nya arkivplanen. För ersättningsfilmning söks tillstånd hos vederbörande länsstyrelse. Eventuell säkerhetsfilmning kan påbörjas omedelbart. Exempel på ett avsnitt ur en arkivplan enligt här beskriven modell lämnas i bilaga 2.

Bilaga 2

GB glace

Organisationshandbok

8–100.000

Arkivplan

0

Organisation

1

Regkod

Handlingens benämning År/Period tillfogas

Arkiverings-

Värdeklass

Sekrklass

Gallringsklass

Ordn

Sätt

00

BOLAGSORGAN

000

001

Stämma Protokoll

3

2

1

1

99

002

Aktiebok

0

2

1

0

99

003

Styrelse

3

2

1

1

99

004

005

006

007

008

Styrelse beslutsunderlag

3

2

1

1

99

009

01

EXTERNA RELATIONER

010

PRV

3

1

1

0

99

011

Militära myndigheter

4/3

3

2

2

99

012

Fullmakter

4/3

1

0

0

99

013

Registreringsbevis

3

1

0

0

10

014

015

016

017

018

019

02

ORGANISATIONSBESKRIVNINGAR

020

Organisationshandbok

3

1

1

0

99

021

Projekthandbok

3

1

1

0

99

022

ADB-handbok

3

1

1

0

99

023

Personalhandbok

3

1

1

0

99

024

025

026

027

028

Arkivplan

3

1

1

0

99

029

03

SYSTEMDOKUMENTATION

030

Systembeskrivning

4/3

2

2

0

99

031

Programbeskrivning

4/3

2

2

1

99

032

Programlistor

4/3

2

2

1

99

033

Programvara

4/8

2

2

1

99

034

035

036

037

038

039

04

BEHANDLINGSHISTORIK

040

Kontoplan

3

1

1

0

10

041

Logg ADB

3

1

0

0

2

042

Tabellvärden ADB

4/3

1

1

0

10

043

Parametervärden ADB

4/3

1

1

0

10

044

045

046

047

048

049

Auktor revisor Henning Cato, LRF:s Revisionsbyrå AB.

LITTERATURANVISNINGAR

Bokföringslagen jämte bokföringsnämndens anvisningar nr 3, 4 och 6

Datalagen och datakungörelsen (SFS 1973:289 och 291)

Skatte- och taxeringsförfattningarna

Preskriptionsförordningen

Arbetstidslagen (SFS 1970:103 jämte ändr)

Anna Christina Meurling: Arkivhandboken, SAF/NLA 1977 (med titt anvisn)

Ulf Jirstrand: Vad är räkenskapsmaterial? Företagsekonomi 1978/10

Moderna arkivmedier, SOU 1976:68

Helmi Kiviaed: Apropå 22 § BFL, Balans 1979/2

Carl-Henrik Kreuger: Papper på kontor, Bonniers 1970

Allmän arkivstadga (1961:590)

Riksarkivets cirk (1954-06-22, SFS 514) samt dito SFS 1968:473

Riksskatteverkets information om riktlinjer ang tillstånd av länsstyrelsen för makulering av räkenskapsmaterial etc (RSFS 1978:14)