När man diskuterar kvalitetskontroll är det viktigt att särskilja begreppen Intern kvalitetskontroll, (som bedrivs inom en revisionsbyrå), och Extern kvalitetskontroll, (som utförs av tillsynsmyndigheten kommerskollegium och riktar sig mot enskilda revisorer och eventuellt byråer). Artikelns inledande avsnitt gör ej denna distinktion och det är därför svårt att kommentera eventuella modenycker, värdeladdade begrepp och uppdragsgivarnas inställning.

Intern kvalitetskontroll är uppenbarligen inte något kontroversiellt ämne att döma av kommentarer till FARs revisionskommittés utkast till rekommendation i ämnet, vilket behandlades på FAR-dagarna 1979 och nyligen remissbehandlats. Intern kvalitetskontroll utförs ju sedan lång tid tillbaka inom byråerna, låt vara med tillämpning av varierande tekniker. Rekommendationsutkastet torde endast bekräfta existerande god revisionssed.

Per Strandins oro tycks främst gälla Extern kvalitetskontroll och tankarna på att FAR skulle engagera sig i en sådan verksamhet, förment för att motverka ”hotet” från kommerskollegiums sida. Oavsett hur kommerskollegiums tillsynsverksamhet uppfattas – och jag tror inte att många revisorer har anledning att se den som ett hot utan snarare en säkerhetsspärr mot enstaka fall av undermålig kvalitet – kan en verksamhet inom FAR aldrig ersätta tillsynsmyndighetens verksamhet. Möjligen kan en eventuell framtida Extern kvalitetskontroll i FARs regi bli ett praktiskt komplement till kommerskollegiums tillsyn. FAR har visserligen en projektgrupp tillsatt för att studera ämnet, men någon verksamhet torde ej komma att påbörjas innan diskussionerna om Intern kvalitetskontroll slutförts.

Caj Nackstad, ledamot i projektgrupperna för Intern kvalitetskontroll och Extern kvalitetskontroll