Stora resurser satsas för att FAR skall kunna utbjuda en grundutbildning som ger de teoretiska kunskaper som erfordras för auktorisation.

FARs utbildningskommitté har i mer än fem år haft som sitt stora projekt att omstrukturera grundutbildningen. Efter att grundkursen funnits i sin nya form sedan hösten 1978 och påbyggnadskursen sedan i fjol har turen nu kommit till att se över innehållet i den högre revisionskursen och omstruktureringen börjar därmed komma fram mot sitt slut. Vi avser i den här artikeln berätta dels om de tankar som ligger till grund för hela grundutbildningen och dels om innehållet i de olika kurserna i revision.

MÅL

Enligt FARs styrelses uttalande om utbildningen till auktoriserad revisor skall med arbetare ges återkommande teoretisk grundutbildning i revision varvad med utbildning inom sådana övriga områden som bedöms innehålla nödvändiga baskunskaper för revisionsutbildningen FARs utbildningsprogram skall i väsentlig utsträckning tillgodose behovet av teoretisk grundutbildning i revision samt i övrigt erforderlig kompletterande utbildning.

Grundutbildningens huvudmål är alltså att medarbetare efter fem år skall ha de teoretiska kunskaper som erfordras för auktorisation. Utbildningskommittén har sökt tillfredsställa detta mål genom att skapa ett grundutbildningsprogram som på ett genomtänkt sätt ger deltagarna en teoretisk bakgrund gemensam för alla delar av grundutbildningen. Detta har åstadkommits bl a genom att kursförfattarna till grundkursen deltagit i referensgrupperna för påbyggnadskursen och högre revisionskursen.

Till denna gemensamma filosofi ansluter sig även FARs kompendium, vilket i fjol kom ut i en ny, helt omarbetad upplaga.

KONCENTRATION PÅ REVISION

FAR strävar efter att tillhandahålla ett kursutbud som täcker de kunskaper som en revisor bör ha såvida dessa behov inte täcks av andra på ett tillfredsställande sätt. I årets upplaga av FARs kursprogram har det kursutbud som passar för en assistent under utbildning till auktoriserad revisor specificerats. Som framgår där, täcker utbudet en mängd specialområden. Huvudkurserna – grundkursen, påbyggnadskursen och högre revisionskursen – omfattar dock endast revisionsämnen. Redovisning, rättskunskap och skattekunskap förutsätts bli inhämtade genom specialkurserna inom grundutbildningen eller på annat sätt.

Detta återspeglar styrelsens tanke att det redan finns ett ganska stort utbud av undervisning i övriga ämnen, medan revisionsutbildningen lämpligast sköts av revisorerna själva. Revisionskunskaper saknar ju samma breda tillämpningsområde som exempelvis kunskaper i redovisning, och universitetens kursutbud inom revisionsområdet är därför mindre omfattande. Tyngdpunkten i FARs undervisning måste därför ligga på revisionen. Dessutom är revision ett så pass svårt och omfattande ämne att den tid som finns tillgänglig inom FARs huvudkurser helt måste användas till detta ämne.

DATORBASERADE RUTINER

Ett stort problem har varit hur granskningen av datorbaserade rutiner skall hanteras i grundutbildningen. Eftersom helt manuella system snarast hör till undantagen i dag, anser många att granskningen av datorbaserade rutiner bör vara det normala i hela kursmaterialet och att man skulle kunna ha ett särskilt litet stycke om manuella system.

De av oss som sysslat med kursskrivandet och de referensgrupper som granskat materialet har dock ansett att det som primärt lärs ut i grundutbildningen är en filosofi och inte tekniker. Filosofin för revision i datormiljö är densamma som i manuella system. Däremot skiljer sig teknikerna. Vi har ansett att det är lättare att förstå filosofin i ett lätt överblickbart, manuellt system än i ett system där man hanterar sådana saker som programutveckling, kontroll över fasta data osv. Grundkursen innehåller därför huvudsakligen revision i manuell miljö. Ett av praktikfallen behandlar visserligen ett servicebyråsystem, men avgränsningen har gjorts så att det är möjligt att helt förlita sig på manuella kontroller.

I påbyggnadskursen behandlas sedan granskning i mera komplicerade system där man även måste förlita sig på programmerade kontroller. Vi har räknat med att en revisorsassistent normalt inte skriver granskningsprogram för datorbaserade system förrän efter tre års arbete, då påbyggnadskursen skall genomgås.

Med denna utbildning anser vi att behovet kunskap beträffande revision av datorbaserade rutiner är tillgodosett. Däremot diskuterar man fortfarande inom utbildnings- och databehandlingskommittéerna frågan om utbildning om datorer och databehandlingssystem i vidare bemärkelse. I FARs kursutbud finns för närvarande en kurs om intern kontroll och revision i minidatormiljö, vilken delvis tillgodoser detta behov.

LAGER

Ett annat komplicerat ämne är granskning av varulager. Denna del av en revision är normalt den svåraste, och vi ansåg att det inte gick att helt täcka den delen inom grundkursens ram. Mera komplicerade system och svårare värderingsfrågor torde normalt inte behandlas av ”yngre” assistenter. Vi har därför brutit ut två delar ur lagergranskningen nämligen granskning av lagerinventering och granskning av avklipp. Dessa behandlas i grundkursen, medan revision av framför allt värdering ingår i påbyggnadskursen.

FARs lagerkurs har i år fått ett nytt innehåll. Revisionsfrågor behandlas inte längre i denna kurs utan kursen innehåller nu i högre grad rena värderingsproblem. De regler och problem som kursen behandlar bör vara kända för deltagarna i påbyggnadskursen och lagerkursen är därför en lämplig förberedelse för denna kurs.

STEGVIS UTBILDNING

En huvudriktning för arbetet har varit att grundutbildningens tre steg nära skall anknyta till hur en revisorsassistents arbetsuppgifter utvecklas under tiden fram till auktorisationen. Den projektgrupp som gjorde det förberedande arbetet för grundutbildningen fastslog att behovet av stegvis utbildning bäst kunde tillgodoses med tre kurser vilka enligt utbildningsplanen genomgås efter ett, tre respektive nästan fem års arbetserfarenhet.

Kursernas längd är i antal dagar:

R1 Grundkurs

10

R2 Påbyggnadskurs

4

R3 Högre revisionskurs

5

R1 – GRUNDKURSEN

Målet för grundkursen är att ge deltagarna de kunskaper som de behöver för att kunna fungera som revisorsassistenter. Detta innebär att assistenterna skall kunna följa granskningsprogram och på rätt sätt kunna utvärdera de fel och svagheter som de genom sitt arbete hittar. Det viktigaste i kursen är den del som behandlar revisionens filosofi. Den teoretiska bakgrund som kursen ger blir en referensram som framtida praktiska problem kan sättas i relation till.

Ett viktigt krav på grundkursen var att den skulle ge färdighet i att upprätta dokumentation enligt kommerskollegiums bestämmelser, vilka skärpts i och med anvisningen om dokumentation. Kursen innehåller tre praktikfall där uppgiften är att färdigställa en dokumentation av utfört arbete. Ett av dessa praktikfall samlas in för genomgång och bedömning, framför allt av hur väl deltagarna förstått de problem de ställts inför, hur väl de bedömt dem och hur väl de dokumenterat dessa bedömningar.

Kursen börjar med en teoretisk genomgång av revisionsfilosofin och vissa tekniker såsom arbetspapper och flödesscheman. Därefter genomgås fyra huvudrutiner, nämligen löner, kassa och bank, inköp och försäljning. De tre sistnämnda genomgås sett både från löpande gransknings- och bokslutsgranskningssynpunkt.

Övriga granskningsområden behandlas utan arbetspappersövningar. Däremot finns mindre praktikfall inlagda i nära nog samtliga avsnitt. Kursen avslutas med korta avsnitt om förvaltningsrevision och revisionsberättelsen, vilka är avsedda att enbart orientera om problem som uppstår inom dessa områden.

Två av kursens stora praktikfall behandlar företag med ca 100 anställda, medan det tredje avser ett större företag. Ett särskilt avsnitt behandlar det lilla företaget. Detta avsnitt har avsiktligt haft ett begränsat utrymme i avvaktan på det arbete med en ny rekommendation om revision i mindre företag som nu bearbetas inom FAR och SRS.

Kursen är uppdelad på tre avsnitt om vardera tre, tre respektive fyra dagar med ca två veckor mellan de olika delarna. Kursinnehållet bedöms vara så arbetsamt att tillgodogöra sig att pauserna är nödvändiga för att innehållet skall kunna smältas. Dessutom behöver byråerna inte avstå från assistenterna under en sammanhängande tvåveckorsperiod.

För deltagarna i grundkursen finns möjlighet att genom en tentamen dokumentera att kunskaperna tillgodogjorts. Denna tentamen ges ca en månad efter kursens slut. De betyg som ges är endast ”Godkänd” respektive ”Icke godkänd”.

R2 – PÅBYGGNADSKURSEN

Påbyggnadskursens mål är att ge deltagarna tillräckliga kunskaper för att kunna fungera som granskningsledare. Detta innebär koncentration på planering, programskrivande, arbetsledning och kontroll.

Arbetsledningsavsnittet behandlar teorier om chefspersonen och hans egenskaper. I detta avsnitt diskuteras också frågor om planeringssamtal m m.

I planeringsavsnittet återkommer den filosofin som lärdes ut i grundkursen. Stor vikt läggs vid att planeringen av ett uppdrag måste ta hänsyn till företagets unika egenskaper och den omvärld som företaget fungerar i. Revisionen måste vara så effektiv som möjligt, vilket innebär att tid inte får användas på oväsentliga områden.

Redan i grundkursen trycks hårt på att arbetspapper skall granskas av överordnad revisor. I påbyggnadskursen återkommer denna idé och ett avsnitt ägnas åt en övning i sådan granskning.

Halva kursen ägnas åt de delar av granskningsarbetet som inte ryms i grundkursen, nämligen granskningen av varulagervärderingen och granskningen av datorbaserade system. Deltagarna får här övning i att skriva mer komplicerade granskningsprogram.

R3 – HÖGRE REVISIONSKURSEN (FRÅN 1982)

Utbildningskommittén håller för närvarande på att utarbeta en kravspecifikation beträffande vilka kunskaper den auktoriserade revisorn skall ha. Det innehåll som grundkursen och påbyggnadskursen har täcker delar av denna kravspecifikation. I den nya versionen av högre revisionskursen, som nu skall utarbetas kommer hänsyn att tas till de återstående kraven på utbildning. En väsentlig del både i den gamla och i den nya kursen är naturligtvis förvaltningsrevision. Nyheter i den högre revisionskursen kommer att vara koncernrevision, praktiska övningar i bedömning av svåra rapporteringssituationer, revisorns intygsskrivande m m, praktikfall på hur god revisorssed skall tillämpas, revision av andra associationsformer än aktiebolag samt kriterier för personbedömning.

Dessa nyheter tar självfallet stor plats och därför måste delar av den nuvarande högre revisionskursen flyttas till specialutbildningen. Dessa delar innefattar exempelvis arbetsrätt, finansiell planering och företagsvärdering. De grupper som sysslar med framtagandet av den nya kursen har gjort ställningstagandet att dessa delar, även om de är nödvändig kunskap för den auktoriserade revisorn, inte är nödvändiga för utförandet av själva revisionsarbetet, utan mera hör hemma i hans konsultarbete.

Projektgruppen har nyligen påbörjat sitt arbete och har som mål att ha kursen färdig till hösten 1982.

INTRODUKTIONSKURSEN

Med början i höst kommer introduktionskursen att få ett annat innehåll. Kursen kommer att vända sig till nyanställda revisorsassistenter som på två dagar får en inblick i grundläggande revisionsfilosofi och även arbetspappers- och flödesschematekniker. Revisionsfilosofidelen kan även utnyttjas av administrativ personal på revisionsbyråer, som vill ha en kort orientering om revisorsyrket och revisorernas uppgifter och mål.

KURSMATERIALET

Det material som tagits fram för grundkursen och påbyggnadskursen är av sådan kvalitet att en instruktör med endast begränsad förberedelsetid kan undervisa på kurserna. Den detaljerade styrningen i materialet har också den fördelen att undervisningen blir likadan oavsett lärare. Alla deltagare på alla kurser skall därför ha samma budskap med sig hem från kursen.

VIDAREUTVECKLING

Deltagarna får för varje avsnitt sätta poäng på materialets kvalitet, föreläsarens och gruppledarens skicklighet och hur väl tiden var avpassad efter ämnet. Även instruktörerna ger betyg åt materialet. Med utgångspunkt dels från dessa poäng och dels från nya rekommendationer och andra förändringar görs varje år en omarbetning av kurserna.

I höstas genomfördes för första gången ett seminarium i modern revision, avsett för mera erfarna revisorer. Under seminariets gång fick deltagarna lämna synpunkter på det kursmaterial som finns i grundkursen och påbyggnadskursen. Dessa synpunkter, som var mycket värdefulla, kommer också att påverka kursutformningen. Seminariet kommer att hållas igen under hösten och även vid det tillfället kommer det att ges möjligheter för deltagarna att framföra synpunkter på FARs utbildning.

Eftersom FARs utbildning får anses ge uttryck för den revisionssed som revisorskåren följer och skall följa, är det självfallet av intresse för alla revisorer att deltaga i utformningen av kursinnehållet i de olika kurserna. Detta kan ske på olika sätt, genom deltagande i kurserna som instruktör eller elever, genom kommittéarbete, kursförfattande m m. Ett annat sätt är att vara med om seminariet i modern revision. Det är viktigt att vi som sysslar med utbildningsverksamheten får så mycket känsla för kårens åsikter att kursinnehållet verkligen avspeglar god revisionssed.

Olof Herolf, auktoriserad revisor, Price Waterhouse HB och ledamot i FARs utbildningskommitté

Leif Lundfors, auktoriserad revisor, Dahlgrens Revisionsbyrå AB och ledamot i FARs utbildningskommitté