– Det är mycket viktigt att vi revisorer inte upplevs som statens förlängda arm, men inte heller som företagsledningens förlängda arm. Vi måste också i fortsättningen stå obundna. Det menar Björn Markland, FARs nye ordförande.

En stor fråga som inom kort kommer att beröra den svenska revisorskåren är enligt Björn Markland den väntande utredningen om revisorernas ställning.

– Om den här utredningen får jobba förutsättningslöst, tror jag absolut att den kan bli bra. Vi vet ju fortfarande inte om det blir en separat utredning eller om den på något sätt kopplas samman med kampen mot den ekonomiska brottsligheten. Vad man redan nu kan säga är väl att revisorerna har ett grundmurat rykte i breda kretsar. De riksdagsmotioner som på senare år skrivits om vår roll har genomgående haft en positiv grundton till vårt arbete, och det tycker jag bådar gott inför den här utredningen.

Björn Markland påpekar att den grundläggande inställning kåren har vad det gäller revisorernas ställning är att utredningen egentligen inte behövs.

– Våra arbetsmetoder och vår yrkesetik utvecklas hela tiden i nära samarbete med olika intressentgrupper. Dessutom har vi ju den ganska nya aktiebolagslagen. Vi tänker absolut inte dra igång någon aktiv kamp mot den kommande utredningen. Men vi förutsätter att vi blir representerade i den.

UTVECKLING INOM BRANSCHEN

En välkänd trend inom revisionsbranschen är att de stora byråerna blir större och att de medelstora går samman. Men det finns också en annan – och mera okänd – utvecklingsmöjlighet.

Björn Markland:

– Vad som också händer i branschen är att de små revisionsbyråerna ökar i antal. För de större byråerna är det en drivfjäder att genom sin storlek kunna skaffa sig experter inom olika områden. Men det finns drivfjädrar för små byråer också. Man får en obetydlig byråkrati. Administrationen blir enklare än hos de stora.

Just nu pågår en topporganisationsutredning inom FAR.

– Här gäller det att säkra rekryteringen till FARs ledande organ och att tillgodose olika byråers intressen. Vi måste hitta en rättvis och vettig representation, så att alla kan känna sig nöjda.

KRETSVERKSAMHET

En viktig uppgift för Björn Markland som ny FAR-ordförande blir som han själv ser det att ta tillvara den lojalitet och den uppslutning som finns bland ledamöterna.

– Det skall finnas en tvåvägskommunikation. Det får inte vara så att FARs styrelse och presidium sitter och dikterar hur allt skall handläggas. Det måste vara en verklig dialog. Ett sätt för att underlätta kontakterna är att vidareutveckla FARs kretsverksamhet. Nu har vi ju kretsar i södra och västra Sverige, men jag tror att vi kan gå vidare här.

INTERNATIONELLT SAMARBETE

Som FAR-ordförande vill Björn Markland vidare slå ett slag för vikten av internationellt samarbete i branschen.

– Sveriges beroende av utlandet ökar hela tiden. I andra länder har man idag som jag upplever det ett stort förtroende för svensk redovisningsstandard och svenska revisorer, och det är viktigt att vi kan bibehålla det förtroendet. De svenska revisorerna ses nog som relativt oberoende, och det är viktigt att vår yrkesroll inte utvecklas på ett sätt som skadar vår internationella trovärdighet.

Sören Karlsson