För att minska glappet mellan de faktiska behoven och utbildningen som idag ges till ekonomer har SCF instiftat ett Certifikat i ekonomistyrning.

Fort- och vidareutbildning inom alla yrkesgrenar kommer att betyda mer och mer för att öka vårt näringslivs konkurrenskraft. Kompetens och kunskap, teknisk och ekonomisk, blir framöver vårt främsta konkurrensvapen. Kommer tillkomsten av certifikatet i ekonomistyrning (CES) att bidra till förståelsen härför, kan jag inte annat än gärna förorda och stödja det väl genomtänkta och förberedda projektet.

DR HANS STAHLE, STYRELSEORDFÖRANDE ALFA-LAVAL AB

Industriländerna skakas nu av en djup ekonomisk kris. Efterfrågan på kunniga ekonomer har knappast varit större. Samtidigt kan vi i Sverige konstatera att vår ekonomutbildning är synnerligen svag vid en internationell jämförelse: den är kortare än andra länders och tilldelade resurser per årsstudieplats är iögonfallande lågt. Det senare gäller såväl vid en internationell jämförelse som i förhållande till andra utbildningslinjer i Sverige.

En reform rörande ekonomlinjen var på gång i Sverige. Den s k AU-gruppen presenterade ett slutbetänkande (UHÄ-rapport 1981:23) enligt vilket ekonomlinjen skulle utökas med en termin och betydande resursförstärkningar ske. Reformen skulle träda i kraft 1 juli 1983. Enligt det av regeringen i januari presenterade budgetförslaget skjuts nu reformen på framtiden på grund av ”statsfinansiella skäl”. Vissa delar av reformen innebärande en hårdare reglering av ekonomlinjen avses dock bli genomförda.

Mot denna bakgrund uppfattas värdet av det under 1982 av SCF Svenska Civilekonomföreningen instiftade certifikatet i ekonomistyrning (CES) omedelbart ha ökat kraftigt.

Syftena med certifikatet är att

  • öka motivationen till vidareutbildning

  • höja kompetensnivån hos ekonomerna inom ekonomifunktionen

  • etablera en referensnivå vid rekrytering till kvalificerade befattningar

  • den blivande gruppen av innehavare av certifikat ska bidra till bättre principer och normer inom ekonomistyrningens område

SCF svarar för examinationen för certifikatet och informerar om lämplig litteratur att studera samt föreslår och medverkar vid uppläggningen av studiecirklar etc. SCF arrangerar ej kurser som en direkt förberedelse för

CES – man har önskat hålla i sär de utbildande och prövande funktioner enligt det t ex i USA tillämpade mönstret.

För att examineras krävs minst 5 års praktik samt en teoretisk förkovran efter grundexamen. Ett skriftligt och muntligt prov ska erläggas. Den första examinationen kommer (preliminärt) att genomföras i maj 1983 och den andra i december. Examinationen kommer sedan regelbundet att genomföras vid ungefär samma tidpunkt årligen.

Under 1982 tillsatte SCF en styrelse för CES-verksamheten. Ordförande blev direktör Kaj Thorén, AB SKF. Övriga ledamöter: direktör Tomas Ericsson, ASEA AB, auktor revisor Ulf Gometz, Hagströms Revisionsbyrå (representant för FAR), direktör Christer Helsing, A Johnson & Co (representant för Svenska PEI, föreningen för ekonomi- och budgetchefer i Sverige som ursprungligen tog initiativ till bildandet av CES), direktör Marika Markland, Svenska Civilekonomföreningen, docent Lars A Samuelson, Stockholms universitet och Pragmatic AB (sekreterare), och professor Lars Östman, Handelshögskolan.

Styrelsen har främst förberett marknadsföringen av certifieringen samt diskuterat på vilka sätt intresserade ska lämnas stöd i sina förberedelser för examinationen. I flertalet av SCFs kretsar har CES presenterats. Kontakter har också tagits med vissa företag i syfte att dessa ska utforma vidareutbildningsprogram för sina ekonomer som avslutas med examination för CES. En broschyr där CES beskrivs har gått ut till verkställande direktörer, personal- och ekonomidirektörer i ett antal större företag.

CES-broschyren med ämnesbeskrivning, kurstips och blankett för anmälan till examination för CES kan rekvireras från SCFs kansli (08-15 19 15, Odengatan 40, 113 51 Stockholm) som också svarar på frågor rörande CES.

Lars A Samuelson, docent, Stockholms universitet

Ute på företagen finns en mängd duktiga ekonomer som under år av praktisk problemlösning samlat på sig en betydande kompetens. Vi tror att denna kompetens kan ytterligare förädlas om den kombineras med en viss teoretisk strukturering och påbyggnad. Syftet med CES är därför främst

  • att ge dessa kompletterande studier en viss form och stadga

  • att stimulera till att studierna verkligen blir av genom att sätta upp klart definierade studiemål och kompetensmått och att tillhandahålla möjligheter att pröva huruvida man uppnått CES-nivån – som kommer att sättas högt.

Vi tror att den typ av ekonomer, som vi vänder oss till med CES-programmet, stimuleras av den här sortens utmaningar. Och det är också sådana ekonomer som vi behöver i nästan obegränsad omfattning i det här landet under 80-talet.”

RUNE BRANDINGER, VD FÖRSÄKRINGSBOLAGET VALAND OCH ORDFÖRANDE I SVENSKA CIVILEKONOMFÖRENINGEN