–Det finns enorma belopp att spara för företagen genom att utnyttja våra tjänster i mycket större utsträckning. Här har ekonomiansvariga och revisorer i företagen en central roll att spela. Det säger avdelningsdirektör Jan Averdal på patentverket.

Genom patentverket finns det rent unika möjligheter att kartlägga sin konkurrent och sin samarbetspartner.

Jan Averdal lyfter fram ett exempel: –Ett företag skall köpa en uppfinning av ett annat företag. Men det kan ju vara så att uppfinningen är på väg att bli föråldrad och att det säljande företaget kanske redan har patent på en mera utvecklad produkt. Företaget som skall köpa rättigheterna kan då genom oss på ett enkelt sätt få fram en kartläggning av säljaren. När det sedan kommer till en ekonomisk diskussion om köpet sitter du med hela kunskapen i din portfölj!

–Teknikerna i företaget missar ofta den här delen av en affär, och då är det ekonomer och revisorer som måste känna ett stort ansvar, för det finns alltså enorma summor att spara här. Vissa företag har insett det, men det stora flertalet har hittills inte gjort det, menar Jan Averdal.

Genom patentverket kan man på ett mycket tidigt stadium – kanske flera år innan produkten presenteras på mässor – få en vink om vad som är på gång i andra företag.

–Kostnaden för att utnyttja patentverkets tjänster är en droppe i havet jämfört med de pengar som en kartläggning kan rädda, betonar Jan Averdal.

Utöver de mera traditionella patentansökningarna handlägger patentverket bl a också mönsterskydd och skydd för varumärken. Inte minst den avdelning som sköter varumärken har de senaste åren haft en kraftigt expanderande verksamhet. 8.000 ansökningar om varumärkesskydd kom in bara under 1982. Informationscentralen på patentverket kan numera också göra snabba – och mycket billiga – förundersökningar på varumärkesområdet.

–Vi ställer inga formella krav när du vänder dig till oss med ett uppdrag. En av våra konsulter kan hjälpa till med att formulera uppdraget så att det kan utföras på snabbaste och bästa sätt för att tillgodose dina intressen, säger Jan Averdal.

Genom patentverkets samarbete med den internationella dokumentationscentralen i Wien – INPADOC – är det möjligt att oerhört snabbt täcka in patentfrågor i hela 52 länder.

–Det är med andra ord unika möjligheter företagen kan få via oss, understryker Jan Averdal.

Faktaruta

Den del av patentverket som revisorer för det mesta kommer i kontakt med är bolagsbyrån i Sundsvall. Av patentverkets 700 anställda finns ungefär 200 på bolagsbyrån. Byrån ansvarar för aktiebolagsregistret och tar emot aktiebolagens årliga redovisningshandlingar. Varje dag lämnar bolagsbyrån ut hundratals upplysningar ur sina register, och man utfärdar också stora mängder registreringsbevis.

Under 1981 registrerade bolagsbyrån drygt 5.000 nya aktiebolag. Vid årsskiftet 1980/81 var totalantalet registrerade bolag ungefär 208.000.

Varumärkesbyrån behandlar ansökningar om skydd för varumärken. En speciell mönstersektion på byrån handhar ansökningar om mönsterskydd. Namnsektionen sköter ansökningar om namnbyten. På varumärkesbyrån finns också en expedition, som handlägger ärenden rörande utgivningsbevis för tidningar och tidskrifter.

Patentverket består vidare av administrativa byrån. Här tar man hand om verkets personaladministration, ekonomiadministration, långtidsplanering samt ADB-verksamhet.

Vid sidan av dessa tre byråer finns den stora patentavdelningen. Det är här man behandlar ansökningarna om patent på uppfinningar. På avdelningen jobbar drygt 160 ingenjörer, var och en specialist på sitt tekniska område, med att granska patentansökningar. Patentavdelningen är uppbyggd av nio tekniska avdelningar, en för teleteknik, en för elteknik, en för organisk kemi etc. På avdelningen finns också ett patentkansli och en dokumentationsenhet.