En revisor får inte åta sig vilka hobbyengagemang som helst. Får de karaktären av yrkesutövning skall revisorn iaktta de regler som gäller i den egentliga yrkesutövningen.

I vissa lägen kan ett hobbyengagemang kräva dispens från Kommerskollegium framhåller Erik Rydström vid Enskilda Revisionsbyrån. Så gäller t ex för uppdrag i idrottsföreningen med allsvenskt fotbollslag.

FARs etiska regler ”god revisorssed” innehåller en regel om oförenlig verksamhet:

Regel 3 – Oförenlig verksamhet

Ledamot får icke ägna sig åt sådan annan verksamhet som är oförenlig med hans yrkesplikter som fristående revisor.

Anvisningar:

Ledamot är oförhindrad att driva verksamhet som konsult inom områden där han eller hans byrå besitter kompetens, exempelvis beskattning, organisation, databehandling inom redovisningsområdet och liknande revisorsyrket närstående områden, under förutsättning att han därvid efterkommer föreningens stadgar och dessa regler för god revisorssed.

Verksamhet eller uppdrag inom andra områden än nu sagts kan understundom vara förenliga med revisorsyrket under förutsättning att allmänhetens tilltro till ledamotens objektivitet icke därigenom rubbas. Ledamot får sålunda exempelvis:

Inneha anställning som lärare vid statliga, kommunala eller andra allmänt erkända undervisningsanstalter, om han samtidigt utövar revisorsyrket i betydande omfattning, förvalta egna förmögenhetsobjekt utanför yrkesverksamheten, om förvaltningen icke innebär aktiv affärsverksamhet.

Bakgrunden till att det överhuvudtaget finns begränsningar, eller om man så vill förbud, att driva viss annan verksamhet vid sidan av verksamheten som auktoriserad revisor, är att revisorn skall vara så oberoende som möjligt i förhållande till klienten. Om revisorn exempelvis skulle driva affärsverksamhet, skulle denna verksamhet kunna kollidera med klientens affärsintressen. Även om revisorn kan hålla isär sina intressen från klienternas intressen får inte ens risk uppstå att intressekonflikt skulle kunna inträffa. Detta resulterar även i att viss verksamhet som reellt inte är affärsverksamhet, men ändå skulle kunna uppfattas som sådan också måste omfattas av förbudet. Det kan dock ibland vara svårt att dra klara gränser för vad som är acceptabelt när det exempelvis gäller vissa hobbyengagemang.

Hobbyengagemang

Reglerna för god revisorssed föreskriver bl a att ledamot alltid skall visa sig värd det förtroende som yrket kräver. Kravet på ett yrkesmässigt uppträdande gäller även revisorns agerande i privatlivet. Detta kan och får inte tolkas så snävt att restriktivitet måste iakttagas i alla icke yrkesmässiga sammanhang. Hobbyengagemang kan t ex få karaktär av yrkesutövning och härvid anses det vara rimligt att iakttaga de regler som gäller för revisorsyrket i tillämpliga delar. Om revisor agerar som revisor t ex i en idrottsklubb eller en tomtägarförening måste han, trots att det ibland kan upplevas såsom ett ”gratisengagemang” i samband med hobby eller fritidsverksamhet, iakttaga alla de yrkesmässiga regler som gäller i den egentliga yrkesutövningen.

Skulle ett hobbyengagemang medföra att revisorns oberoende kan ifrågasättas eller påverkas skall åtgärder vidtagas så att missförhållandena undanröjes. Vissa hobbyengagemang torde, även om vinstintresse ej föreligger vara oförenliga med revisorsverksamheten.

I vissa lägen kan ett hobbyengagemang få sådan omfattning att dispens erfordras från Kommerskollegium. Kommerskollegium har hittills beviljat totalt ett 50-tal dispenser. Några dispenser som kan hänföras till kategorin hobbyengagemang har ej förekommit, såvida inte uppdrag som styrelseledamot i ideella organisationer (föreningar, fonder, stiftelser) skall hänföras till denna kategori. Här är regeln den att uppdrag i organisationer som ej har någon ekonomisk förvaltning ej heller behöver dispens. Graden av ekonomisk förvaltning är således avgörande. Uppdrag i idrottsförening med allsvenskt fotbollslag anses kräva dispens.

Praktiska råd

Vad som är viktigt att komma ihåg är givetvis att även om ett beroende ej förekommer i realiteten så kan tredje man uppleva ett sådant beroende.

Några praktiska råd bör därför iakttagas.

1) Kontakta FAR vid tveksamhet om huruvida ett uppdrag är sådant att dispens från Kommerskollegium erfordras.

2) Om bedömningen är att dispens erfordras observera att stöd från FAR för en dispens icke alltid kommer att kunna påräknas. Det är i kårens intresse att dispensinstitutet icke utnyttjas i alltför stor utsträckning. Ett sådant utnyttjande medför risk för oklarhet hos allmänheten om revisorernas ställning.

3) Vid de överväganden som föregår accepterandet av ett uppdrag som förutsätter dispens observera att uppdraget kan ha negativa effekter på yrkesutövningen eftersom det kan medföra jävssituationer när det gäller att åta sig uppdrag inom yrket.

4) För den revisor som har beviljats dispens gäller att han måste pröva varje uppdrag inom yrkesutövningen med hänsyn till om den verksamhet dispensen avser kan innebära att hans oberoende kan ifrågasättas.

5) För den revisor som beviljats dispens torde det slutligen vara angeläget att i så stor utsträckning som möjligt bland klienter, kollegor och allmänhet sprida kännedom om dispensen för att därmed skapa klarhet kring gällande regler och för att förebygga varje form av missuppfattning.

FARs regelkommitté skall också successivt medverka till att kunskaper om FARs respektive Kommerskollegiums dispenser meddelas ledamöterna.

Erik Rydström, Enskilda Revisionsbyrån AB, auktoriserad revisor, ledamot av FARs styrelse och regelkommittén samt ordförande i utbildningskommittén