Urban Engerstedt har från 1 mars 1984 anställts som jurist på FAR. Han har varit sekreterare i EKO-kommissionen och tidigare chef för revisorssektionen vid Kommerskollegium.

Nu har FAR anställt sin första jurist. Urban Engerstedt heter han och har nu senast varit sekreterare i Sven Heurgrens kommission mot ekonomisk brottslighet.

– Jag vet att många revisorer varit kritiska till delar av ”Effektivare företagsrevision”, och därför ser jag det som ett stort förtroende att knytas till FAR, säger Urban Engerstedt, som kom till FAR den 1 mars.

– ”Effektivare företagsrevision” har främst kritiserats på två punkter. Man har riktat in sig på att revisorerna skall få en kontrollfunktion vad gäller skatter och avgifter. Det är det ena. Det andra är att vi vill luckra upp tystnadsplikten för revisorerna i vissa speciella fall. Men om nu dessa förslag leder till lagstiftning känner jag ju mycket väl till bakgrunden och alla de överväganden som gjorts under arbetets gång. Det blir en styrka i mitt nya arbete, säger Urban Engerstedt.

Urban Engerstedt själv tycker att det är naturligt att FAR känt behov av att anställa en jurist på heltid.

– Min kanske allra viktigaste arbetsuppgift kommer jag att få i FARs Regelkommitté. Har någon av FARs revisorer blivit anmäld av t ex en klient, skall Regelkommittén göra en utredning, som sedan går vidare till styrelsen. Styrelsen avgör sedan vilken åtgärd som skall vidtas mot revisorn. I värsta fall handlar det om en uteslutning, men det är något mycket ovanligt. Styrelsen kan också utfärda en varning eller en erinran.

– Min uppgift kommer att bli att göra sakutredningar och rättsutredningar för Regelkommittén samt att i övrigt delta i kommitténs arbete i den omfattning som kan komma att befinnas lämpligt. Befattningen innefattar vidare arbete med remissvar och andra ärenden med juridisk anknytning. Urban Engerstedt är jur kand. Han har också gått igenom utbildning till polischef.

– Jag har varit verksam på olika polischefstjänster under några år, och hade räknat med att stanna inom polisväsendet, om jag inte hade fått ett erbjudande från Brottsförebyggande rådet 1975.

1979 gick Urban Engerstedt vidare till Kommerskollegium som chef för revisorssektionen. På Kommerskollegium har han arbetat med frågor om auktorisation och godkännande av revisorer och revisionsbolag, handlagt ärenden rörande tillsyn över revisorer, utrett frågor om revisionsutövning och revisorsutbildning samt utfärdat föreskrifter inom verksamhetsområdet. I januari förra året blev Urban Engerstedt så sekreterare i Sven Heurgrens kommission med främsta uppgift att biträda kommissionen med att ta fram förslag till nya regler för revisorer och företagsrevision.

– Att nu ta steget över till FAR känns mycket stimulerande, sammanfattar Urban Engerstedt.

Sören Karlsson