Fåmansföretagens skatteproblem och koncernbeskattning behandlas i två olika kurser i IREVs regi. Men även generell utbildning i skatterätt återfinns. Den omfattar hela fältet från nybörjarkurser till mycket kvalificerade kurser framhåller Gunnar Rabe som är ansvarig för skatteutbildningen inom IREV.

Att en revisor idag måste besitta åtminstone övergripande kunskaper i skatterätt är för de flesta en självklarhet. Genom den kraftiga ökningen av det totala skattetrycket under senare år har också dessa frågor kommit att få en i mångas ögon alltför stor betydelse, särskilt för enskilda företagare. För aktiebolagen m fl har statsmakterna medvetet kombinerat hög nominell skattesats med möjligheter till resultatreglerande åtgärder och tillskapande av skattekrediter. Framöver synes utvecklingen gå mot minskad nominell skattesats kombinerad med en minskning av möjligheterna att erhålla skattekrediter.

IREVs skatteutbildning speglar väl denna utveckling, men syftar också till, förutom att ge dessa grundläggande kunskaper, att ge den kvalificerade revisorn möjligheter att själv klara de flesta problem av skatterättslig natur som uppkommer hos klient. Självklart har IREV också ambitionen att ge väl avvägda kurser för medarbetare.

IREVs skatteutbildning består av två artskilda delar, dels ett block omfattande mer generell utbildning och dels ett block med kurser i enstaka ämnen.

Generell utbildning

Den generella utbildningen i skatterätt är avsedd att täcka in behovet dels under den femåriga praktiktiden inför auktorisation eller godkännande och dels att svara för fördjupningen för den kvalificerade revisorn och omfattar hela fältet från strax ovanför nybörjarkurser till mycket kvalificerade kurser.

I den generella utbildningen har i år Skattekurs II, som har de nyblivna auktoriserade och godkända revisorerna som målgrupp, gjorts om helt. Kursen har bantats till tre dagar och syftar nu till att ge djupa kunskaper i fåmansföretagens skatteproblem. De utbrutna delarna, framförallt koncernbeskattningen, har i stället bildat grundstomme i en helt ny kurs, Skattekurs III. Efter att ha genomgått denna kvalificerade kurs skall deltagarna kunna identifiera och medverka vid lösningar av problem i koncerner med såväl svenska som utländska dotterbolag.

Kurser i enstaka ämnen

Kurserna i enstaka ämnen är primärt inriktade på den del av revisorns vidareutbildning som består i uppdatering och specialisering. Bland de mer specialiserade kan nämnas Skatteprocessen-taxeringslagen och Internationell beskattning.

Kurserna i enstaka ämnen blir 1984 i stort sett desamma som 1983, bortsett från sedvanlig uppfräschning och anpassning till ny lagstiftning. Som vanligt byter dock kursen Kvalificerade skattefrågor innehåll och 1984 behandlas centrala delar i skattesystemet i form av en djupare genomgång av resultatreglerande åtgärder. Dessutom ingår i år ett endagsseminarium i aktuella revisionsfrågor för att ytterligare utveckla de rika tillfällen till erfarenhetsutbyte som automatiskt uppstår genom att kurser ges utomlands. Den första kursveckan är för övrigt redan fulltecknad, vilket naturligen kan skapa viss besvikelse då utbildningsprogrammet ännu inte utkommit. För att möta efterfrågan har vi dock i år lagt in en tredje kursvecka utomlands samt dubblerat skattedelen av kursen i Stockholm.

Avslutningsvis torde kunna sägas att IREVs skatteutbildning idag ger möjlighet för varje revisor att erhålla både en bredd och ett djup på skatteområdet samt dessutom specialisering på flera delområden.

Gunnar Rabe, civ. ek., jur.kand. och ansvarig för skatteutbildning inom IREV