IREVs grundutbildning har inför 1984/85 omarbetats i syfte att kunna ge kursdeltagarna en aktuell och praktisk utbildning som är ”up to date” vad gäller det allra senaste inom revisorsyrket. Leif Lundfors, ordförande i FARs utbildningskommitté, informerar om nyheterna i kursprogrammet.

Utbildningens innehåll påverkas kontinuerligt av förändringar inom bl a följande områden:

  • Klienternas redovisnings- och styrsystem

  • Revision – synsätt och arbetsmetoder

  • Årsredovisningar – utveckling av god redovisningssed

  • Teknisk utveckling inom datorområdet

  • Teknisk utveckling inom pedagogiken

Klienternas redovisnings- och styrsystem

I samband med utvecklingen mot alltmer effektiva styrsystem hos klientföretagen erhålles automatiskt förbättrad kontroll av verksamheten. Det är därför logiskt att revisorns analytiska granskning omfattande styrsystemets kvalitet, nyckeltal, budgetavvikelser etc prioriteras i revisionsarbetet och utgör en viktig del av revisorns planering. I höstens grundkurs i revision har inarbetats ett nytt avsnitt redan på kursens andra dag, innehållande ett flertal praktiska exempel på styrsystem och budgetuppföljningar. Detta följs upp av information om revisionsmetoder som på ett systematiskt sätt fångar upp de väsentliga problemställningar som påverkar revisorns planering och utformningen av revisionsprogrammet. Dessutom behandlas konkreta fallstudier som tränar kursdeltagarnas analytiska förmåga att lösa ett antal praktiska problem.

Revision – synsätt och metoder

Vid seminarierna i modern revision har framkommit att planeringen av revisionsinsatsen bör få ökad betydelse. I konsekvens med detta kommer mer kurstid än tidigare att ägnas åt olika metoder att åstadkomma detta.

Vid det första seminariet för revision i mindre företag som hölls hösten 1983 diskuterades bl a dokumentationsteknik för revision i mindre och medelstora företag. Under seminariet utarbetades ett förslag som har vidareutvecklats och inarbetats i höstens grundkurs. I samband med att Revisionskurs I och Revision av lager utgår ur höstens program och att Revisionskurs II går för sista gången, har problem avseende mindre och medelstora företag inarbetats mer systematiskt i höstens grundkurs.

Det kan dessutom nämnas att FAR kommer att ge ut två böcker om revision. Del 1, som ges ut i september 1984, vänder sig till både universitet och högskolor samt till nyanställda på revisionsbyråer. Boken baserar sig på det synsätt och den metodik som ingår i grundkursen. Boken ingår i höstens grundkurs och kommer att medföra rationaliseringsvinster vad gäller kursdokumentationen. Del 2, som planeras att ges ut hösten 1985, innehåller mer teknisk information om granskningsmetoder och vänder sig till yrkesrevisorer. Syftet är att möjliggöra upprättande av effektiva revisionsprogram baserade på en omfattande åtgärdsbank.

Årsredovisningar

Stort behov föreligger av utbildning vad gäller upprättande av välgjorda årsredovisningar. För att möta efterfrågan ingår därför ett rejält avsnitt om detta på grundkursens sista dag.

Teknisk utveckling inom datorområdet

Den snabba utvecklingen inom datorområdet spelar en avgörande roll för den miljö inom vilken revisorn verkar. Förutsättningarna för bedömning av intern kontroll ändras radikalt i samband med en datorinstallation. Stora krav ställs på revisorn vad gäller dels revision av datorbaserade system, dels revision med hjälp av datorn.

I IREVs kursutbud finns, under totalt 27 kursdagar, möjlighet för kursdeltagare att individuellt arbeta med datorer. För att kursdeltagaren skall känna igen sig från kurs till kurs, har man valt att genomgående satsa på samma datorfabrikat. Dessutom sker demonstration av ett flertal datortillämpningar vid andra kurstillfällen. Datorerna förekommer på kurser både inom revision, budgetering, finansiering och ekonomistyrning. Dessutom finns rena datorkurser som syftar till att lära ut hur datorn fungerar i praktiken samt vilka möjligheter och begränsningar den har.

Teknisk utveckling inom pedagogiken

Ett flertal videoinslag har planerats i olika kurser i 1984/85 års kursprogram. Vi tror att en levande framställning via duktiga och erfarna lärare fortfarande är en bra pedagogisk metod, men studieeffekten kan förhöjas med videoinslag som komplement. Video lämpar sig speciellt för att lyfta in verkligheten (t ex revisorsassistenter ute på klientuppdrag) och för att förmedla uttalanden från auktoritativa personer inom olika områden.

Leif Lundfors, auktoriserad revisor och ordförande i FARs utbildningskommitté