Redovisning, revision, ekonomistyrning, beskattning och datautbildning återfinns i IREVs utbildningsprogram.

Liv Jarness, VD i IREV, informerar här om hur utbildningen är upplagd.

Institutet för Revisorsutbildning HB IREV är nu inne i sitt fjärde verksamhetsår. IREV, som ursprungligen kom till genom en sammanslagning av FARs och SRS utbildningsavdelningar, har hittat en form som har visat sig väl lämpad för att ta hand om det ökade utbildningsbehov som expansionen inom revisorskåren och den ökande mångfalden i revisors arbetsuppgifter för med sig.

Utbildningens inriktning

IREV erbjuder i dag dels en omfattande grundutbildning för blivande auktoriserade och godkända revisorer och redovisningspersonal, dels vidareutbildning inom revisors normala kompetensområden. Vidareutbildningen har hittills i första hand inriktats på utbildning under de fem första åren efter auktorisation eller godkännande. Efter hand har allt fler kurser tillkommit som riktar sig även till något äldre målgrupper med större erfarenhet.

Utbildningens innehåll

Det offentliga utbildningssystemet bildar utgångspunkt för IREVs grundutbildningsprogram. Det innebär att IREV dels måste tillhandahålla ”uppfräschningskurser” i redovisning, budgetering m m, dels skall stå för den specifika revisionsutbildningen som inte kan erhållas hos någon annan utbildningsinstitution.

Därtill kommer utbildningen inom ekonomistyrningsområdet, beskattning och, inte minst viktigt för den moderna revisorns arbete, datautbildning.

Även vidareutbildningsprogrammet för de fem första åren efter auktorisation eller godkännande omfattar naturligt nog många kurser i ekonomistyrning, beskattning samt datautbildning som är inriktad på revision i datormiljö.

Den del av vidareutbildningen som riktar sig till de något mer erfarna revisorerna har efter hand kommit att bli mycket revisionsinriktad, med sikte på modern revisionsfilosofi och revisionsmetoder.

I övrigt ges det fördjupnings/uppdateringskurser inom redovisnings-, ekonomistyrnings- och skatteområdet. Även denna målgrupp lockas dessutom efter hand till datakurserna, med insikt om den yngre generationens försprång på detta område.

En nyhet i årets kursprogram är ett seminarium i den ädla konsten ”Att vara chef på en revisionsbyrå”.

Med tanke på den stora efterfrågan efter kvalificerade revisorer som uppstår 1 januari 1988, när alla aktiebolag skall ha auktoriserad eller godkänd revisor, har IREV startat en utbildning för revisorer som har lång erfarenhet av redovisning och/eller revision, men liten utbildning i revision eller som har fått sin utbildning för ganska länge sedan.

Utbildningens omfattning

IREVs kurser sträcker sig i de flesta fall över flera dagar. Den stora variationen som föreligger i antal timmar per kurs gör att utbildningstimmar = lärarledda timmar per deltagare många gånger är ett bättre mått på utbildningens omfattning än antalet kurser som har genomgåtts.

FAR och SRS har i sina uttalanden om utbildningen under praktiktiden fram till auktorisation eller godkännande rekommenderat en återkommande och varierad utbildning som genomsnittligt omfattar ca 60 timmar per år.

Ett gemensamt uttalande om vidareutbildningen gjordes i januari 1984, med en rekommenderad utbildningstid på ca 40 timmar per år.

Den genomsnittliga kurstiden för en deltagare på en IREV-kurs är 28,5 timmar. Genomsnittlig kurstid varierar dock från område till område. Deltagarna på revisionskurser genomgår i snitt 37,5 kurstimmar.

En revisor som följer IREVs grundutbildningsprogram får under de fem praktikåren ca 185 timmar lärarledd revisionsutbildning. Därtill kommer utbildning inom övriga områden.

Det är inte ovanligt att samma person går flera kurser inom IREVs program under ett kursår. Man kan därför anta att speciellt inom grundutbildningen, där de längsta revisions- och redovisningskurserna återfinns, många faktiskt lever upp till FARs och SRS rekommendationer om återkommande utbildning under praktiktiden. Till kurstiden hos IREV skall dessutom läggas internutbildning m m.

Utbildning för vem?

Förutom deltagare från IREVs ägarorganisationer återfinns i dag många deltagare från övriga näringslivet på IREVs kurser. En gemensam utbildning för revisorer och klienter kan säkert i många fall ge större utbyte för båda parter. Det har också visat sig att många av IREVs kurser är väl anpassade till utbildningsbehov utanför revisorskåren.

IREVs viktigaste uppgift är dock även i tiden framöver att förse FARs och SRS ledamöter och deras anställda med utbildning där kvalitet och aktualitet är nyckelorden.

Liv Jarness, VD i IREV