Det nummer av Balans som Du nu håller i Din hand är det hundrade sedan starten 1975. Med detta nummer av Balans blickar vi framåt. Olika artikelförfattare har ombetts att ge sin syn på utvecklingen av de ämnesområden som vi löpande behandlar i Balans.

Balans startades 1975 efter en diskussion inom FAR. En särskild tidskriftskommitté hade då utrett förutsättningarna för att starta en tidskrift som kunde förmedla information och debattinlägg om aktuella revisions- och redovisningsfrågor. Kommittén hade utgivit ett provnummer med arbetsnamnet FAR-Information. På årsstämman i slutet av 1973 fattades så beslutet om utgivandet av en FAR-tidskrift. Efter avslutat arbete upplöstes tidskriftskommittén och ersattes av en redaktionskommitté, i vilken följande FAR-ledamöter idag ingår: Ingvar Pramhäll, Sten Erik Feinstein, Karl G Giertz, Ulf Hertzman, Christer Ljungsten, Erik Rydström. Redaktör är Bodil Sjöö Mårtenson.

När Balans startades hade vi en garanterad upplaga på ca 2.500 ex som gick till FAR-kåren. Den TS-kontrollerade upplagan för 1984 är 10.826 ex. Ökningen beror dels på att FAR-kåren har ökat (1984 var FAR-upplagan 5.998 ex) och dels på att vi fått många externa prenumeranter. Vi kan också glädja oss åt att Svenska Revisorsamfundet SRS sedan 1984 prenumererar på Balans för samtliga sina medlemmar.

Balans är FARs tidskrift och skall utformas så att den tillfredsställer de krav på yrkesinriktad information som de auktoriserade revisorerna och deras medarbetare har. Härigenom blir Balans en naturlig källa för kvalificerade redovisnings- och revisionsfrågor och andra frågor med anknytning till revisorns arbetsområden. Den externt prenumererade upplagan visar att innehållet i Balans är av stort intresse även för personer som arbetar ute i företag och förvaltningar. Inom utbildningen av ekonomer används artiklar som kurslitteratur. Vi vågar därmed påstå att den som dagligen arbetar med redovisning och revision inte kan vara utan Balans. De flesta läsarna av Balans sparar tidskriften. Till detta nummer har vi tagit fram en förteckning över artiklar under 10-årsperioden.

En av eldsjälarna bakom tillkomsten av Balans var Carl Henrik Witt. Till minne av hans tro på att Balans skulle kunna överleva instiftade 1981 Öhrlings Revisionsbyrå AB ett pris för Bästa artikel i Balans. ”Carl H Witts pris för bästa artikel i Balans” har hittills utdelats tre gånger. I riktlinjerna för juryns arbete står att belönade artiklar skall ligga väl i linje med den för Balans fastlagda målsättningen. Särskilt skall beaktas självständighet och nyskapande inom redovisningsområdet, revisionsområdet samt övriga områden inom revisorernas verksamhetsfält.

Artiklarna i Balans skrivs till huvudsaklig del av personer som praktiskt arbetar med redovisning och revision. Målsättningen för Balans såsom den utformades 1975 står sig än idag:

Balans skall

  • utgöra forum för fri och obunden debatt i revisions- och redovisningsfrågor och andra frågor med anknytning till revisorns verksamhet,

  • ge FARs ledamöter och deras anställda löpande information om

    • nya lagar och lagförarbeten på redovisnings- och revisionsområdet

    • ny lagstiftning och nya bestämmelser i övrigt av intresse för revisorer,

    • nyutkommen litteratur och värdefulla tidskriftsartiklar inom revisorernas intresseområden,

  • ge möjlighet till spridning av värdefullt erfarenhetsmaterial inom kåren,

  • ge möjlighet till spridning av artiklar och uppsatser av intresse för revisorer och representanter för intressegrupperna,

  • utformas så att dess innehåll i stor utsträckning kan bedömas ha intresse för utomstående grupper med anknytning till revision, t ex internrevisorer, andra revisorskategorier än FAR-revisorer, ekonomichefer och administrativ personal m fl. Urval och kvalitet skall vara sådana att tidskriften kan bedömas öka kännedomen om modern företagsrevisions uppgifter och arbetsmetoder.