Nu skärper PRV kontrollen av bolagen då det gäller skyldigheter att sända in räkenskapshandlingar.

Bolagsbyrån kommer att likvidationsanmäla bolag där räkenskapshandlingar saknas för de två senaste åren. Under 1984 anmäldes 97 bolag till tingsrätterna. För 1985 räknar man med mellan 1.300 och 1.500 likvidationsanmälningar.

Per Nordström, chef för sektionen för registreringsinformation, hoppas att situationen skall förbättras avsevärt när kravet på auktoriserade eller godkända revisorer slår igenom i alla aktiebolag.

Alla aktiebolag är skyldiga att senast en månad efter det att resultat- och balansräkning blivit fastställda på bolagsstämman sända in avskrift av årsredovisningen och revisionsberättelsen till patent- och registreringsverkets bolagsbyrå i Sundsvall. Många aktiebolag är försenade med sina räkenskapshandlingar. Inom bolagsbyrån uppskattar vi att så stor del som ca 40 % av de ca 150.000 registrerade aktiebolagen inte följer den bestämmelsen. Bolagsbyrån kan vitesförelägga företrädare för försumliga bolag att inkomma med räkenskapshandlingar. I de fall räkenskapshandlingar saknas för de två senaste räkenskapsåren skall likvidationsanmälan göras till tingsrätten.

Bolagsbyråns personal har under senare tid skärpt kontrollen av bolagen då det gäller skyldigheten att insända räkenskapshandlingar. Vi har påbörjat en genomgång av våra räkenskapsregister och vi kommer att på olika sätt försöka komma till rätta med problemen.

Likvidationsanmälan

Genomgångar av registren syftar till att i första hand få bukt med de stora syndarna. Bolagsbyrån kommer därför att likvidationsanmäla bolag där räkenskapshandlingar saknas för de två senaste åren. På det här området har aktiviteten från bolagsbyråns sida varit låg under senare år men nu satsar vi hårdare. Under 1984 anmäldes 97 bolag till tingsrätterna. Hittills under 1985 har ca 700 bolag likvidationsanmälts och innan året är slut kan antalet vara uppe i ca 1.300–1.500 bolag.

Vitesföreläggande

Vitesinstitutet är mycket effektivt. Saknade handlingar kommer i regel alltid in till bolagsbyrån efter ett vitesföreläggande mot verkställande direktör eller styrelseledamot. Dock är arbetet med varje vitesföreläggande för närvarande väldigt tidsödande. Vi skall här undersöka om vi i framtiden i större utsträckning kan ta vårt datasystem till hjälp och på ett enkelt sätt utfärda ett vitesföreläggande.

Nya grepp

Vi prövar också nya grepp för att få in saknade räkenskapshandlingar. Våra medarbetare kommer att via telefon kontakta bolag där vi saknar handlingar. Visar det sig att ett enkelt telefonsamtal får god effekt är det ett bra sätt att bringa ordning i räkenskapsregistret. Kanske kan vi då undvika att belasta tingsrätterna med så många likvidationsanmälningar.

Datapåminnelser

Tidigare skickade vi ut dataproducerade brev till de bolag som inte i tid skickat in handlingar. En påminnelse i efterhand. Nu förändrar vi synsättet och kommer i höst att börja med upplysningar till bolagen om skyldigheten att sända in årsredovisningen innan tidsfristen gått ut. Bolagen kommer att få ett brev där det står att tidpunkten för att till bolagsbyrån sända in räkenskapshandlingar närmar sig. Vidare informerar vi i brevet om vilka handlingar vi vill ha in och lämnar en del övriga råd. Vi hoppas att detta skall medföra att vi får in flera räkenskapshandlingar i rätt tid och att bolagen har nytta av den förtida upplysningen.

Kvalificerade revisorer

Det finns naturligtvis en hel rad faktorer som ligger bakom det förhållandet att bolagen är sena med sina räkenskapshandlingar in till bolagsbyrån. De största anledningarna är säkert slarv och bristande kunskaper. Inom bolagsbyrån är det därför vår förhoppning att situationen skall förbättras avsevärt när kravet på kvalificerad revisor slår igenom i alla aktiebolag. På den här punkten är det säkert till stor nytta att många bolag får en kunnig och kompetent revisor som kan upplysa om bolagens skyldigheter och bevaka att räkenskapshandlingar sänds in i rätt tid.

Per Nordström, chef för sektionen för registreringsinformation