Om inget görs kan den lille komma i kläm när de stora börjar staka ut sina revir. Revisionsbyråbranschen står inför stora förändringar. Hårdnande konkurrens, större krav och stora risker skapar marknad för allt större byråer.

Dessa revisionsbranschens giganter är ett växande hot mot de mindre och medelstora byråerna hävdar Erik Rydström, auktoriserad revisor vid Enskilda Revisionsbyrån AB/SVEREV i Stockholm. Han rekommenderar revisorerna att gemensamt slåss för kårens intressen och föreslår samtidigt FAR att släppa reklamen helt fri. För det är inte genom annonsering de mindre byråerna känner konkurrensen.

Revisionsbyråmarknaden är föremål för en strukturomvandling. Det finns flera anledningar till detta. Antalet auktoriserade revisorer ökar snabbt. Krav på kvalificerade revisorer i alla aktiebolag har införts. Utökad granskningsplikt har kommit föranledd av Heurgrenkommissionen etc.

Konkurrenssituationen har blivit mer skärpt än tidigare. Vi har också fått anbudsförfarande vid vissa typer av revisionsuppdrag, vilket tidigare var praktiskt taget okänt.

De internationella revisionsbyråerna utövar en icke oväsentlig påverkan på de svenska byråernas arbetssätt, rapportering och marknadsföring.

Många byråer har just nu relativt svårt att rekrytera tillräckligt många nya kvalificerade medarbetare. Trots detta växer byråerna. De största byråerna har ca 1000 anställda. Antalet mindre byråer har också ökat och det finns ett icke oväsentligt antal enmansbyråer.

Kraven ökar

Kraven på revisorerna ökar alltså. Utbildning behövs i allt större utsträckning. Som ett utmärkt komplement till den utbildning som byråerna själva svarar för har byggts upp ett högklassigt utbildningsinstitut – IREV – som ger FARs och SRSs medlemmar (och andra) en god utbildning i revisionsteknik och revisionsmetodik.

Revisorerna måste också följa med i den tekniska utvecklingen. Datortekniken, informationsbehandlingen och kommunikationssystemen förändrar spelreglerna och ändrar arbetsmetoderna. De kräver nya kunskaper och inte minst fordras investeringar i ny teknik. Vi revisorer måste ha resurser – rimligtvis av samma klass som våra klienter – så att vi kan utföra en meningsfull revision.

En allt frejdigare konsultverksamhet är en annan företeelse där en del revisionsbyråer valt att tona ner bilden av byråerna som revisionsbyråer och i stället framställt sig som ”servicehus”. Vissa signaler kommer emellertid från tillsynsmyndigheten som tycks vilja begränsa konsultverksamheten.

Ökade krav och önskemål och ökad konkurrens gör naturligtvis att man som ledare för en revisionsbyrå måste se om sitt hus.

Resurser måste skapas

För att möta kraven som ställs på oss måste resurser skapas. Vi måste kunna ge kvalificerade klienter en kvalificerad revision.

Det gäller att välja. Skall den egna revisionsbyrån expandera eller skall byrån välja ett annat segment av marknaden, d v s specialisera sig? Detta kan ske genom att rikta in verksamheten på små och medelstora klienter och helt överlåta storföretagen till revisionsbranschens giganter.

En väg att gå är att bygga upp en stark samarbetsorganisation av kvalificerade fristående byråer. Om inget görs kan den lille komma i kläm när de stora börjar staka ut sina revir.

Reklam behövs

Många har valt att lojalt följa FARs reklamregler. Men det är tveksamt om FARs inställning är den rätta. Släpp reklamen helt fri! Ingen byrå är så dum att man ägnar sig åt oseriös reklam. Nu används dock en hel del fula knep för att uppnå konkurrensfördelar samtidigt som vissa representanter för sådana byråer inom FAR predikar en restriktiv reklamattityd. Ett modernt näringsliv och en progressiv bransch som revisionsbyråmarknaden behöver använda reklam!

Det finns en rätt bra invändning mot fri reklam: ”De små kan komma i kläm:” Ja visst kan de komma i kläm, men elefanter kan trampa på myror i det fördolda. En del gör det också.

Detta gör att den synliga reklamen – ur den aspekten d v s att skydda de små – egentligen inte har någon praktisk betydelse. Det är inte genom annonsering de mindre byråerna känner konkurrensen.

Revisionsbranschen ändras

Det finns nu ett antal ”revisionsbyråkedjor” i Sverige. Samarbetsformerna växlar och de är alla mer eller mindre starka. Vi får troligtvis också se flera rena fusioner i framtiden. Sådana styrs numera dock i stor utsträckning av vad de utländska samarbetsparterna önskar.

Det är i grunden bra att även revisionsbranschen är föremål för förändringar. Det är bra att det finns konkurrens inom och utom branschen. Så länge konkurrensen är sund.

Stordriftsfördelar kan uppnås genom samarbete, men genom att ägandet och kapitalanskaffningen vanligen med några undantag är begränsat till och sker genom auktoriserade revisorer kan det bli knepigt ibland.

I styrelser för revisionsbyråer borde självklart viss extern expertis kunna inväljas. Varför skall bara de icke revisorsägda revisionsbyråerna kunna rekrytera utomstående till det viktiga styrelsearbetet?

Kapitalanskaffningen är ett annat problem. Självfinansiering kompletterat med lånefinansiering kan gå bra, men den fordrar uppoffringar av ägarna. Revisorer måste ha bra arvoden och det fordras också att en del av ersättningen efter skatt stannar kvar i revisionsbyråerna. Det måste finnas incitament för yngre personer att söka till sig kåren.

De krav som näringslivet ställer på oss måste vi kunna leva upp till. Vi borde rimligtvis ha än större krav. De auktoriserade revisorerna skall leda utveckling inom redovisning och revision.

Detta sker inte genom en diversifiering och breddning av utbudet av tjänster. Att bli kompletta servicehus med ett massutbud av administrativa tjänster, och kanske också vissa varor, tycks hägra som ett mål för somliga.

Bra nisch

Den nisch som lagstiftningen har gett oss möjlighet att sitta i och från vilken vi borde kunna utveckla en suverän produkt – revision – är så pass bra att det inte borde vara nödvändigt att klättra på varann för att försöka uppnå allt guld.

Revisionsbyråbranschen står inför stora förändringar. Hårdnande konkurrens, mer marknadsföring, större krav, stora risker och koncentrationstendenser med större byråer som konsekvens.

Låt oss hoppas att vi inom branschen, och i branschens egen regi, skall kunna anpassa oss så att omvärldens önskemål och förväntningar kan tillfredsställas. Vi inom vår byrå har valt att inom samarbetets form bygga en förhoppningsvis stark organisation med lokal förankring. Andra går andra vägar. Framtiden är en utmaning. Låt oss slåss för kårens intressen tillsammans!

Erik Rydström, auktor revisor