Problemet för beslutsfattare är idag inte som tidigare att få tag på, komma ihåg och återge information, utan att sovra information. Hela begreppet ”att veta” har blivit omvandlat.

Margareta Damberg, FARs biträdande generalsekreterare, och Gunnar Rabe, chef för FAR/SRS INFO HB ger här en kort översikt över informationsdatabaser och presenterar FAR/SRS Infosök – FARs och SRS provverksamhet med en informationsdatabas på bl a skatteområdet.

Under de senaste decennierna har ny teknologi vuxit fram som stöder och förbättrar informationssökning. System för sådan informationssökning kallas ofta beslutsstödsystem (Decision Support Systems) och kan omfatta, förutom informationssökning, ett stort antal analys- och beräkningshjälpmedel, simulerings-, statistik- och kalkylprogram.

Informationsdatabaser är egentligen rätt enkla till sin uppbyggnad och användning, men trots detta – eller kanske just därför – kan de vara mycket användbara för revisorn som rådgivare, granskare och beslutsfattare.

Gammal företeelse i revisionsbranschen.

Informationsdatabaser har vi haft länge. Revisorer har t.o.m. ett åliggande (ingår numera i Kommerskollegiets revisorsföreskrifter, KFS 1986:8) att på ett systematiskt sätt arkivera revisionsberättelser, utlåtanden och anteckningar som visar omfattningen av utfört arbete etc. Detta innebär de facto att revisorn är skyldig att hålla ett slags informationsdatabas över sina klienter och det arbete han utför för dessa. Denna databas med klientdokumentation är tillgänglig endast för en trängre krets behöriga – ”revisorn och dennes medhjälpare”. Den uppdateras minst två gånger om året – vid planeringen av granskningen och vid revisionens avslutande. Revisionsbyråns referensbibliotek är ett annat exempel på en informationsdatabas för revisorer, och egentligen kan man kalla varje revisors eget referensmaterial av tidningar och facklitteratur i den egna bokhyllan en informationsdatabas. Dessa databaser uppdateras vid behov. FARs Samlingsvolym och FAR/SRS-Info är också exempel på informationsdatabaser. Den förra uppdateras en gång per år, den senare ca 20 gånger per år.

Det nya

Vad är det då för nytt med informationsdatabaser? Modern datateknik i kombination med modern telekommunikation har gjort att informationsdatabas-principen fått väsentligt ökade användningsområden. Allt eftersom tekniken för uppdatering, sortering och utnyttjande av data i informationsdatabaser utvecklats har en mängd behov av information kanaliserats till informationsdatabaser av vitt skilda slag.

I en modern informationsdatabas lagras information i ett datorbaserat system, där textavsnitt eller referenser till litteratur om ett visst problem kan sökas. Informationen söks on – line, d v s användaren ringer upp databasen, beskriver den sökta informationen och får upp den på bildskärmen och kanske även på en skrivare. En informationsdatabas kan innehålla referenser, kortfattad information, sammanfattningar eller ”fulltext”, d v s originaltexten.

I en informationsdatabas söker man efter ord, kombinationer av ordstammar etc. Man kan gradvis precisera frågandet genom att lägga till krav som den sökta informationen måste uppfylla. (Detta illustreras i exemplet som visar hur man använder Infosök.)

En databasvärd tillhandahåller innehållet i databasen. Databasvärden behöver inte vara samma person eller företag som databasproducenten, d v s den som svarar för att databasen förses med information.

Informationsdatabaser har använts sedan 1960-talet. De första informationsdatabaserna var bibliografiska. Tekniska databaser och marknadsdatabaser har också funnits i många år. Därefter kom databaser för bl a juridik, medicin och affärsinformation. Exempel på innehåll i den sistnämnda typen är råvarunoteringar, valutakurser, aktiekurser, uppgifter om leverantörer och deras produkter etc. Det finns t o m databaser om databaser – d v s databaser som visar vilka områden och uppgifter som behandlas i olika databaser.

För- och nackdelar

Vad datorteknik och telekommunikationsteknik gjort som skiljer moderna informationsdatabaser från traditionella sådana är framförallt följande:

  • informationen nås inom loppet av någon minut

  • svaret är oftast mer fullständigt och säkrare

  • sökandet efter informationen är oftast billigare

En nackdel är att man inte kan resonera med databaser på samma sätt som med en kunnig kollega och, som mindre erfaren medarbetare, därför inte heller på så sätt lära sig av dennes förmåga att föra ett erfaret och kunnigt resonemang. I en informationsdatabas måste man veta tämligen exakt vad man är ute efter, även om det finns ett ganska enkelt tillvägagångssätt för att successivt förfina frågandet.

En annan nackdel är att det personliga kontaktnätet med specialister och kunniga kollegor kan gå förlorat – informationsdatabaser kan ju inte lösa alla informationsproblem och kontaktnätet måste ju underhållas. Personliga kontakter kollegor emellan har dessutom ett stort värde i sig. Hur mycket som går förlorat av sådana icke kvantifierbara värden – och vad det i sin tur leder till – vid flitigt utnyttjande av informationsdatabaser är omöjligt att säga.

Provverksamhet med Infosök

För FAR och SRS har det känts naturligt att ytterligare utveckla det informationssamarbete man har i det gemensamt ägda FAR/SRS INFO HB. (Detta bolag förser nu revisorskåren med bl a FAR/SRS-Info, Revisorn Informerar och Revisorsalmanackan.)

FAR och SRS gick därför i slutet av 1984 ut med en enkät till sina ledamöter för att ta reda på intresset för en informationsdatabas på skatteområdet. Enkäten gav ett mycket positivt gensvar. Som en följd av det stora intresset öppnades Infosök i januari i år i form av en provverksamhet.

Det här ingår i Infosök

Infosök innehåller i dag referenser till samtliga artiklar i tidskrifterna Balans, Skattenytt och Svensk Skattetidning från 1975 och framåt. Referenserna omfattar rubriker, författare och ca 30.000 ”sökord” d v s ord som är väsentliga för sakinnehållet i artikeln. Sökorden har tagits fram under en genomläsning av hela materialet och skall normalt ge ”träff” på en eftersökt artikel. Till hösten kommer dessutom FAR/SRS-Info att läggas in i Infosök i fulltext.

Härutöver ger Infosök tillgång till DAFAs ”Rättsbanken” varom mera nedan. (Se även illustrationen.)

Det statliga DAFA är ”databasvärd” för Infosök. Främsta motivet till att vi valde DAFA var att man därmed på samma telefonnummer får tillgång till ett stort antal databaser av intresse för en revisor. DAFA har samlat dessa i vad man med ett gemensamt namn kallar Rättsbanken. I denna ingår rättsfall från regeringsrätten fr o m 1972, riksskatteverkets anvisningar och föreskrifter (fr o m starten 1946), i stort sett all lagtext utom på skattesidan, register till Svensk författningssamling (till alla nu gällande författningar) m m. Förhoppningen är att lagtext på skatteområdet skall läggas in under 1986.

(Se figur 1.)

Figur 1: I INFOSÖK ingår

Balans – Referenser till artiklar fr o m 1975

Skattenytt – Referenser till artiklar fr o m 1975

Svensk Skattetidning Referenser till artiklar fr o m 1975

Nyhetssidor

FAR/SRS-Info (läggs in i fulltext hösten 1986)

Samma telefonuppkoppling ger tillgång till DAFAsRättsbanken” med bl a

Skatterättsfall från 1972 och framåt

RSV:s föreskrifter och anvisningar (samtliga)

RSV:s publicerade förhandsbesked (samtliga)

Domar från Högsta Domstolen och hovrätterna fr o m 1981

Svensk Författningssamling (SFS) i fulltext

Register över propositioner och utskottsbetänkanden

Register över SOU- och Ds-serierna

Register över all litteratur från Liber

Register över rättslig litteratur (planeras läggas in hösten 1986)

Riksskatteverkets skattehandlingar (planeras läggas in hösten 1986)

Vad behövs för att utnyttja Infosök?

Den utrustning som behövs för att kunna utnyttja Infosök framgår av figur 2.

Figur 2: Det här behöver Du

Dator (nästan alla går att använda)

pris c:a

Kommunikationskort

2.000 kr

Kommunikationsprogram

1.500 kr

Modem

2.000–7.000 kr

En vanlig telefon

Avtal med DAFA, engångsavgift

3.000 kr.

(Hög rabatt för FAR/SRS-ledamöter)

Minst en person från företaget måste skaffa sig grundkunskaper i databassökning genom deltagande i IREV-kurs.

En stark rekommendation är att satsa på ett s k uppringbart modem, dvs ett modem som via enkla val själv ringer upp databasen.

Rörlig avgift på c:a 11 kr/minut under den tid Du söker i databasen tillkommer. (Gäller den vanligaste uppkopplingen, TTY. För s. k. 3 270-kommunikation sker debitering för varje transaktion, dvs i stort sett per fråga. För 3 270 tillkommer också en fast avgift om 195 kr/månad. Fördelen med 3 270-kommunikation är att man kan läsa på skärmen i lugn och ro, eftersom debitering sker per fråga och inte per tidsenhet. Det är också ett säkrare kommunikationssätt än TTY. Nackdelen är att modem och annat blir dyrare, och att det är besvärligare att söka från olika datorer.)

Andra databaser

Den som har skaffat utrustning för att söka i Infosök kan också använda samma utrustning för att söka i andra databaser. Exempel på sådana svenska databaser framgår av figur 3.

Figur 3: Andra databaser

Den som har skaffat sig utrustning (TTY) för an söka i INFOSÖK kan också använda samma utrustning gentemot andra databaser, exempelvis:

Rättsbanken (se figur 1)

Data Arkiv

Affärsdok (bl a Dagens Industri, Veckans Affärer i fulltext)

Företagsdata

Kompass (företags- och produktregister)

Affärsjuridik (med bl a avtalsmallar)

Esseltes handböcker i skatte- och arbetsrätt

TT-nyhetsbanken (samtliga TT-telegram sedan 1981)

World reporter (med bl a Financial Times)

Datastar med bokslutsinformation om framförallt engelska företag

Meddelandeförmedling

Affärsdata

Tidningsdatabas (bl a Dagens Industri, Veckans Affärer och DN:s ekonomisidor i fulltext)

Kompass (se ovan)

Börsinformation

Valutakurser och ekonomisk information från SE-banken

Meddelandeförmedling

CF52 Findata

Finansiell information

Detaljinformation om börsbolag

Årsredovisningar från 1970 och framåt

Möjlighet att bygga upp specialsydda analysmodeller

Data Arkiv och Affärsdata kostar 12 kr/minut per uppkopplad tid. Inga anslutningsavgifter och inga fasta avgifter. Viss speciell information kostar dock mer, exempelvis börsinformation. För Findata varierar kostnaden beroende på vilken tjänst som utnyttjas.

Hur man använder Infosök

Hur man gör när man använder Infosök visas i figur 4.

Figur 4: Så här gör Du när Du använder INFOSÖK

Slå på datorn

Välj kommunikation från menyn

Välj önskad databasvärd (datorn ringer upp)

(I det här fallet väljer Du DAFA)

Skriv Ditt lösenord

Välj från menyn rätt databas

För INFOSÖK skriv ”start SKA5”

Sökning 1

Du vill ha reda på allt som är skrivet om aktieägartillskott

Skriv:”sök aktieägartillskott”

Svar: 18 referenser

Vilket innebär att det finns 18 artiklar i Balans, Svensk Skattetidning och Skattenytt från 1975 och framåt som handlar om aktieägartillskott.

Du bläddrar raskt igenom referenserna på skärmen med kommandot ”N”, (står för nästa) och väljer ut vilka artiklar du vill läsa. Du låter din skrivare arbeta parallellt så att du inte behöver göra några noteringar. Alternativt talar du om för datorn att den skall skriva ut en viss sida eller bara lagra sidan så att du kan bearbeta den senare.

Du hämtar artikeln i bokhyllan.

Sökning 2

Du vill se på den redovisningsmässiga behandlingen av aktieägartillskott

Start som sökning 1

Skriv: ”sök aktieägartillskott”

Svar: 18 ref (som ovan)

Redovisningsmässigt har aktieägartillskott med all säkerhet behandlats i tidningen Balans.

Skriv: ”och KA: BALANS” (KA står för källa; nu söker Du i tidningen Balans).

Svar: 10 ref

Du väljer ut önskad artikel med hjälp av kommandot ”N”.

Sökning 3

Du vill veta vilka rättsfall det finns om villkorat aktieägartillskott

Start som för sökning 1

Välj från menyn databasen för förvaltningsdomstolar

Skriv: ”start FDO2”(dvs förvaltningsdomstol)

Skriv: ”sök aktieägartillskott”

Svar: 11 ref

Skriv: ”och villkor-” (Genom att skriva ”villkor-” täcker man in alla ord som börjar på detta sätt, exempelvis villkorat och villkorligt).

Svar: 6 ref

Du vill begränsa Dig i tiden till fall avgjorda efter 1980.

Skriv: ochi a:81,a:86

Svar: 2 ref

Du tittar på de två fallen med hjälp av kommandot ”N”.

Rättsfallsdatabasen är en s. k. fulltextdatabas, dvs hela rättsfallet finns med och kan antingen läsas på skärmen och/eller skrivas ut. Varje rättsfall utgör ett dokument i databasen. Med hjälp av kommandot ”finn” kan man lätt hitta inom dokumentet. Det går också bra att direkt bläddra fram till slutet i rättsfallet genom kommandot ”dokslut”.

Erfarenheter av Infosök

Under den korta tid Infosök har varit i bruk, har den använts ungefär 100 timmar, vilket verkar tyda på att behovet varit stort.

Erfarenheter av de demonstrationer och kurser som hållits är framförallt att själva sökningen har upplevts som mycket enkel. Däremot har uppkopplingen mot databasen känts besvärlig för dem som inte haft ett s k uppringbart modem, d v s ett modem som självt ringer upp databasen. Dessutom efterfrågar man mer material i databasen, något som vi själva också planerat – om provverksamheten faller väl ut.

Motivet till att vi har startat redan nu med ett så förhållandevis blygsamt eget material är att vi vill skaffa oss know-how för en utbyggnad och anpassning till de faktiska behoven inom revisorskåren – en sak är att fylla i en enkät om vad man tror att man kommer att använda en informationsdatabas till – en annan att sitta vid sin PC och själv söka information.

Blick framåt

Avsikten är att efter hand utöka Infosök med fler tidskrifter. Möjligen kan också artiklarna läggas in i fulltext eller i form av korta referat.

Framförallt avser vi att utöka Infosök med ytterligare material och bl a följande diskuteras: Bokföringsnämndens anvisningar och cirkulär, Kommerskollegiets disciplinärenden, skatteberäkningsprogram, frågelåda, meddelandehantering, kalkyl- och prognosprogram, stickprovsgranskningsprogram etc.

Närmast till hands ligger att lägga in FAR/SRS-Info i fulltext. Detta kommer att ske nu under sommaren.

Margareta Damberg, FARs biträdande generalsekreterare, och Gunnar Rabe, chef för FAR/SRS INFO HB.