FARs största utvecklingsprojekt hittills har nyligen slutförts. Den för projektet ansvariga, FARs biträdande generalsekreterare Margareta Damberg, presenterar här projektet.

Våren 1983 startade FAR ett utvecklingsprojekt med syfte att ta fram två böcker om revision. REVISION I utkom i en första upplaga sommaren 1984 och i en andra uppdaterad upplaga i januari 1985. Den syftar till att presentera revisorn och modern revisionsteori på ett lättillgängligt och överskådligt sätt. Den vänder sig främst till blivande revisorer, universitetsstuderande och andra som kommer i kontakt med revision. Boken är på 111 sidor. Den presenterades i BALANS 6/1985.

Den andra boken, REVISION II, som utkom i somras, syftar till att vara en praktisk handledning i hur revision kan genomföras. REVISION II är tänkt att i första hand användas av den som har erfarenhet av praktiskt revisionsarbete. Boken bygger helt på REVISION I och den moderna revisionsteori som presenteras där. För att kunna arbeta på rätt sätt med de hjälpmedel som finns i REVISION II måste den teoretiska bakgrunden från REVISION I vara klar och REVISION II kan således inte användas fristående. Inte heller kan den användas av den som saknar egen erfarenhet av revisionsarbete. REVISION II omfattar 353 sidor.

Innehållet i REVISION II presenteras sammanfattningsvis här.

I kapitel 1 ges en summarisk repetition av revisionsprocessen. I kapitel 2 beskrivs hur revisionsarbetet kan planeras. I både REVISION I och REVISION II läggs en förhållandevis stor vikt vid planeringsfasen. Syftet med detta är att effektivisera revisionsarbetet och därmed utnyttja den tid och de resurser som står till förfogande för revisionen på bästa möjliga sätt. I kapitel 3 beskrivs hur ett revisionsuppdrag kan dokumenteras. Åtgärdsbanken i kapitel 4 är bokens viktigaste och mest omfattande kapitel.

Åtgärdsbanken syftar till att hjälpa revisorn att

  • planera revisionen och göra en första genomgång av olika områden och poster

  • göra ett program för att granska företaget

  • komplettera programmet med ytterligare granskningsåtgärder om det visat sig att det inte ger tillräckligt underlag för uttalandena i revisionsberättelsen

Varje avsnitt i åtgärdsbanken inleds med en ruta som anger vilka regler, anvisningar och rekommendationer som närmare behandlar granskningsområdet/posten i fråga (med bakomliggande rutiner). Därefter följer ett stycke som helt kort förklarar vad som avses med posten och ett stycke som kallats ”Att tänka på” med goda råd inför granskningen av posten. Därpå följer en ruta som återger åtgärdsbankens alla delmål för granskningen av posten. Dessa delmål visar tillsammans de förhållanden som bör råda för att posten ska kunna bedömas vara riktigt redovisad i årsredovisningen och de bakomliggande rutinerna inte föranleda några anmärkningar mot förvaltningen. Som exempel visas här rutan med delmål för kundfordringar.

För varje delmål ges därefter en uppsättning granskningsåtgärder som kan användas för att granska om delmålet uppfyllts. Dels anges åtgärder för att verifiera intern kontroll, dels anges substansgranskningsåtgärder. Från dessa ska revisorn således välja en effektiv kombination. Det blir normalt endast ett mindre antal av alla de upptagna möjliga åtgärderna som då tas med. Omfattningen av granskningsåtgärderna beror bl a på postens storlek och komplexitet och vilken prioritet granskningsområdet givits. Analytisk granskning har givits ett förhållandevis stort utrymme.

Åtgärdsbankens samtliga delmål visar de förhållanden som bör råda för att årsredovisningen ska anses ge en rättvisande bild av företagets resultat och ställning. Alla delmål kan direkt eller indirekt härledas ur de övergripande mål som anges i FARs grundläggande revisionsrekommendation ”Revision i svenska aktiebolag”.

Faktaruta – exempel på delmål (kapitel 4)

Delmål för granskningen är att bedöma om:

1. Beloppen för kundfordringar och försäljning verkar rimliga med hänsyn till vad som är känt om företaget och dess omgivning.

Låt övrig granskning av posterna påverkas av denna bedömning!

2. Alla i bokslutet medtagna kundfordringar existerar och tillhör företaget; uppgivet försäljningsbelopp motsvaras av utlevererade varor och utförda tjänster.

3. Alla företagets kundfordringar och all försäljning har medtagits i bokslutet.

4. I bokslutet redovisade belopp för kundfordringar och försäljning överensstämmer med huvudboken.

5. Försäljningen har bokförts i rätt redovisningsperiod, d. v. s. försäljningen avser alla faktiska leveranser och utförda tjänster under perioden.

6. Kundfordringar är rätt värderade.

7. Utgående moms har beräknats med rätt procentsats och på verklig bokförd försäljning.

8. Kundfordringar och försäljning är riktigt klassificerade och rubricerade; erforderliga upplysningar lämnas i ÅR.

9. Oförändrade redovisningsprinciper från föregående år har använts. Om förändring skett, som i väsentlig grad påverkar ÅR, är detta angivet i not eller i FB.

10. Alla transaktioner utförs enligt företagsledningens intentioner, vilket bl. a. innefattar att:

– order behandlas effektivt och riktigt

– noggrann kreditprövning görs

– fakturering sker utan dröjsmål

– rätt pris faktureras

– rätt räntedebitering görs

11. Endast betalning där medel verkligen inflyter till företaget eller godkänd kreditering leder till en minskad kundfordran.

I kapitel 5 beskrivs revisorns rapportering och ges ett antal råd för utformning av rapporter.

Boken avslutas med ett antal bilagor över dokumentation, bankavstämning, saldobekräftelse, inventering, datorstödd revision (jämte en ordlista med de vanligaste tekniska termerna), stickprovsgranskning och flödesschemaritning.

Beskrivningen i boken avser i första hand revision av aktiebolag, men gäller i sina huvuddrag även för andra företagsformer. Branschspecifika områden och problem i företag som t ex banker, försäkringsbolag, finansieringsföretag och investmentföretag har inte behandlats i boken. Inte heller behandlas koncernrevision.

Att boken fyller ett stort behov visar den stora efterfrågan, som gjort att den första upplagan redan är slut och den andra under tryckning.

REVISION II

har arbetats fram av en arbetsgrupp bestående av auktoriserade revisorerna Margareta Damberg (projektansvarig), Ingemar Rindstig (huvudförfattare till åtgärdsbanken) och Lars Träff samt civilekonomerna Anders Hult och Anders Malmeby. Till gruppen har en referensgrupp varit knuten bestående av auktoriserade revisorerna Erik Brusewitz, Lars Dykert, Ragnar Fernholm, Olof Herolf, Leif Lundfors, Ingvar Pramhäll, Bo Ribers, Per Wardhammar och Gunnar Widhagen samt godkände revisorn Olle Willhans och universitetslektor Sten-Eric Ingblad. Under ett inledande skede medverkade även Helene Pettersson-Strid och Catharina Tegnander. Dessutom har en begränsad del av bokens innehåll som ”provversion” använts på ett 40-tal revisionsbyråer under sommaren 1985. Ett stort antal erfarenheter och synpunkter från denna ”provanvändning” av materialet har tillvaratagits och fått påverka bokens innehåll och uppläggning. På detta sätt har FAR tillvaratagit och vidareutvecklat de mångåriga praktiska erfarenheter, som kommit till uttryck i revisionsbyråernas arbetssätt och IREVs utbildning.

Margareta Damberg, FARs biträdande generalsekreterare