Detta förslag till rekommendation har tagits fram i samarbete mellan FAR och SRS. Reglerna skall ses som ett komplement till respektive förenings regler för god revisorssed. Förslaget kommenteras på sid 36 i detta nummer av Balans.

1. Inledning

I sin dagliga yrkesutövning får revisorn ofta biträda klient vid upprättande eller komplettering av självdeklaration. För klienten framstår detta som naturligt då revisorn med sina kunskaper om företaget har större möjligheter att åstadkomma en korrekt deklaration än om uppdraget skulle gå till någon utomstående som saknade denna information. Även i de fall då klientförhållande ej råder får revisorn i kraft av sin kunskap och erfarenhet förfrågningar om att biträda vid upprättande av deklarationer.

Vid sidan av lag och författningar gäller för FAR- och SRS-ledamöterna samt övrig till revisionsbyråerna knuten personal 1 de av respektive organisation utarbetade reglerna för god revisorssed i yrkesutövning. Preciserade anvisningar angående vilka åtgärder som skall företas vid biträde med upprättande av självdeklaration kan inte ges. Följande riktlinjer avseende de åtgärder som normalt bör göras, kan dock lämnas, nämligen

  • att uppdraget preciseras mellan den skattskyldige deklaranten och medhjälparen,

  • att någon form av kontroll eller rimlighetsbedömning av lämnade uppgifter göres,

  • att tveksamhet eller felaktighet utreds med tillbörlig omsorg innan deklarationen lämnas till deklaranten för underskrift.

Dessa riktlinjer utvecklas närmare i det följande.

I fortsättningen benämnda ledamot/ledamöter

2. Avgränsning

Dessa anvisningar avser den som biträder klient med att upprätta eller komplettera preliminär och allmän självdeklaration samt i tillämpliga delar biträder med andra deklarationsuppgifter av skatte- och avgiftskaraktär (mervärdesskattedeklaration, arbetsgivaruppgift m m).

För att biträde i anvisningarnas mening skall anses föreligga förutsättes att det är fråga om hjälp med hela självdeklarationen eller med en avgränsad del av densamma, t ex en rörelsebilaga. Biträde föreligger även om den skattskyldige själv kompletterar deklarationen med uppgifter som inte påverkar den beskattningsbara inkomsten såsom exempelvis organisationsnummer, verksamhetens art m m. (Ordet ”medhjälp” används inte i anvisningarna synonymt med ”biträde”, eftersom det jämväl är ett juridiskt begrepp avseende hjälp till brott, (se bilaga).

3. Förutsättningar för att åtaga sig uppdrag

Uppdrag att biträda med upprättande av deklaration förutsätter överenskommelse om sådant åtagande. Uppdragstagare kan vara revisor eller övrig på revisionsbyrån anställd personal eller revisionsfirma.

Som en förutsättning för att ledamot skall åtaga sig uppdrag som biträde skall han förbehålla sig rätten att företa de kontrollåtgärder som enligt hans mening är erforderliga för en bedömning av deklarationsunderlagets kvalitet. Finnes härvid anledning till antagande att underlaget för deklarationen är felaktigt eller ofullständigt vilket skulle medföra en oriktig taxering och rättelse/komplettering trots anmodan härom ej sker, skall uppdraget avböjas. Samma gäller vid anledning till antagande att av uppdragsgivaren lämnade uppgifter är missvisande.

4. Kontrollåtgärder

Vid val av kontrollåtgärder och bestämning av dessas omfattning skall väsentlighetsprincipen tillämpas.

A. Vid deklarationsbiträde utan kombination med annat uppdrag.

1a) Vid upprättande av en deklaration med rörelse- och fastighetsbilagor för en ny klient bör följande åtgärder vidtas:

  • Bedömning om den som upprättat bokslutet kan förväntas ha beaktat gällande skatteregler och god redovisningssed.

  • Bedömning om bokföringen ger ett tillförlitligt intryck. Exempelvis genom stickprovskontroll mot verifikationsmaterial.

  • Skälighetsbedömning av inkomst- och utgiftsposter och en analys av poster som ger anledning till vaksamhet.

  • Jämförelse mot kopia av föregående års deklaration.

1b) Om ledamot eller övrig personal tidigare biträtt deklaranten och då gjort ovanstående prövning utan att ha funnit anledning att ifrågasätta deklarationsunderlaget och anledning saknas att ompröva tidigare bedömning torde deklarationsunderlaget kunna godtas utan särskilda åtgärder.

2) För övriga deklarationer torde det i allmänhet vara tillräckligt att göra en avstämning gentemot kontrolluppgifter, en jämförelse mot kopia av föregående års deklaration med analys av förmögenhetsförändringar inklusive kontantberäkning. Skulle någon av dessa kontroller ge anledning att ifrågasätta uppgifter måste en mer noggrann prövning göras.

B. Vid samtidigt bokslutsbiträdesuppdrag: Bokslutsbiträdesuppdraget kan förutsättas ha skett i enlighet med ”Regler för tillhandahållande av redovisningstjänster” (publicerade i Balans 5/85), varför det normalt ej erfordras några ytterligare åtgärder för kontroll av deklarationsunderlaget.

C. Vid samtidigt revisionsuppdrag eller vid uppdrag hos klient som har annan auktoriserad eller godkänd revisor: Underlaget för rörelse- och fastighetsbilagorna torde normalt kunna betraktas som tillförlitligt. Biträdet har dock skyldighet att beakta sådana noteringar vid revisionen som kan påverka deklarationen. I detta sammanhang bör beaktas att vissa poster behandlas på annat sätt vid beräkning av den skattepliktiga intäkten än vid framtagning av den bokföringsmässiga. För övriga delar av deklarationen gäller vad som sagts under 4. A.2.

5. Åtgärder vid upptäckt av fel eller oklarheter

A. Före deklarationens avlämnande: Den skattskyldige skall anmodas att ändra deklarationen respektive lämna kompletterande uppgifter. Sker ej detta skall revisorn inte vidare befatta sig med deklarationen. Om felaktigheten väsentligt påverkar bolagets resultat- och balansräkning skall vid samtidigt revisionsuppdrag anmärkning göras i revisionsberättelsen.

B. Efter deklarationens avlämnande: Den skattskyldige skall anmodas att ingiva rättelse. Rättelse kan endast ske genom den skattskyldiges medverkan. På grund av tystnadsplikten är det inte möjligt att underrätta vederbörande taxeringsmyndighet direkt om felet. Om den skattskyldige vägrar att inlämna rättelse eller ny deklaration skall revisorn göra samma övervägande som under A.

C. Rörande tidigare beskattningsår: Den skattskyldige skall uppmanas att underrätta taxeringsmyndigheten om felet.

D. Inverkan på klientförhållandet: Ledamot skall som deklarationsbiträde sträva efter att inom lagens ram efter bästa förmåga tillvarata klientens intressen. I normalfallet är det klientens intresse att deklarationen är korrekt. Har deklarationsbiträdet och klienten skilda meningar om det riktiga sättet att skattemässigt behandla viss transaktion skall ledamoten föreslå att behandlingen i deklarationshänseende öppet redovisas i deklarationshandlingarna för att ge myndigheterna möjlighet till bedömning.

Ledamot skall som huvudregel icke befatta sig med deklaration som han bedömer grundas på felaktigt underlag eller missledande information.

Om felaktighet upptäcks skall enligt A–C ovan den skattskyldige i första hand anmodas medverka till rättelse. Är felaktighet från skattesynpunkt att anse som väsentlig och klienten vägrar medverka till rättelse skall ledamot utöver ovan angivna åtgärder allvarligt överväga att avböja uppdrag för klienten av vad slag det vara må. Uppdrag kan dock utföras om samtidigt revisionsuppdrag föreligger och det kan vara till fördel att revisorn kvarstår, kritiskt granskar och rapporterar i den ordning som står honom till buds.

6. Uppgift om deklarationsbiträde på deklarationshandlingar

Ingen uppgift krävs på deklarationshandlingarna om att ledamot biträtt vid upprättande av självdeklaration. Om ledamot likväl önskar lämna sådan upplysning kan det ske exempelvis på följande sätt:

Jag har biträtt den skattskyldige vid upprättande av deklaration.

7. Informationsansvar mot klienten samt dokumentation

Klienten skall upplysas om att han primärt är ansvarig för deklarationens riktighet och att han vid felaktigheter riskerar skattetillägg eller åtal för skattebrott. Han skall anmodas att noggrant kontrollera deklarationen och underrätta biträdet om eventuella oklarheter. Denna information bör i regel ges skriftligen.

Ledamot skall bevara kopior av deklarationer vid vars upprättande han medverkat. All korrespondens i samband med deklarationsbiträde skall bevaras (kopior). Deklarationsbiträdet bör kunna dokumentera att kontrollåtgärder vidtagits.

Då osäkerhet i fråga om deklarationsunderlaget föreligger och i synnerhet vid upptäckt av felaktigheter i detta är det viktigt att företagna kontrollåtgärder samt föreslagna åtgärder för rättelse kan dokumenteras. Information till klienter skall i sådana fall alltid ske skriftligen.