FARs Revisionskommitté har utkommit med ett omarbetat utkast till rekommendation om ”Granskning av emissionsprospekt”. Tidigare utkast har presenterats i Balans 5/86. De väsentligaste ändringarna avser avsnittet om granskning av prognoser och andra framtidsbedömningar samt granskningsberättelsens innehåll i de fall då prospektet innehåller prognoser och uppgifter motsvarande delårsrapport.

FARs revisionskommitté rekommenderar nu i det nya rekommendationsutkastet med avseende på prognoser och andra framtidsbedömningar, att granskningen begränsas till en prövning av att de

  • är förenliga med annan information i prospektet och

  • tillsammans med den övriga informationen ej ger en vilseledande bild av företaget.

För att kunna bedöma förenligheten med annan information i prospektet skall revisorn undersöka huruvida framtidsbedömningarna gjorts och presenterats efter samma grunder som i prospektet intagna resultat- och balansräkningar. Revisorn skall vidare bedöma huruvida rimlig omsorg i övrigt iakttagits med avseende på metodiken. Det krävs ej av revisorn att han särskilt skall granska och bedöma de förutsättningar varpå framtidsbedömningarna baseras.

I förhållande till Revisionskommitténs tidigare utkast innebär de nya formuleringarna en acceptans av att göra en grov rimlighetsbedömning.

När prospekt innehåller prognoser, andra betydelsefulla framtidsuppgifter och uppgifter motsvarande delårsrapport föreslås nu att i granskningsberättelsen skall anges att dessa prognoser och uppgifter endast granskats i begränsad utsträckning. En ny mall för granskningsberättelse har intagits i det nya utkastet.

Revisionskommitténs nya utkast finns intaget i FARs Samlingsvolym 1987.

På annan plats i detta nummer av Balans återges Revisionskommitténs utkast till rekommendation om ”Granskning av information i årsredovisningen utöver resultaträkning, balansräkning och finansieringsanalys”. Avsnittet ”Prognoser och andra framtidsbedömningar” i det rekommendationsutkastet är identiskt med avsnittet med samma namn i rekommendationsutkastet ”Granskning av emissionsprospekt”.