En revisor i blå jeansjacka ...? Problemet ställdes på sin spets i samband med Revekos utomhuskampanj. Det var Revekos egna unga revisorer som reagerade.

Revekos affischkampanj arbetades fram mycket snabbt. Revisionsbyråns egen personal ställde upp som glada fotomodeller under orden ”Bli revisor på Reveko”.

En av revisorerna bar en blå jeansjacka.

Ung reaktion

Det skulle han aldrig ha gjort. Reaktionen uteblev inte. Det var Revekos egna unga revisorer som reagerade. Så där ser en revisor verkligen inte ut. Genom att kampanjen gjorts så snabbt gick jeanskillen inte att stoppa. Han kompletterades dock med en kostymrevisor och en tröjdito.

De unga revisorerna ville inte bli förknippade med jeansfolket, intygar såväl Revekos Stockholmschef Jerry Ralowski som reklambyrån Strömgren & Malmros VD Bengt Strömgren.

De ville snarare höra ihop med finanslejon och liknande.

Men de som låg bakom kampanjen uppfattade aldrig jeans-revisorn på det här sättet. De såg jeans-mannen såsom ett exempel på en ung man i större allmänhet – som skulle kunna tänkas intressera sig för revisorsyrket. Jeansklädda sådana finns det lika säkert som det inte finns några revisorer i jeansjacka.

Jeansjackan kommer?

Men de sistnämnda kommer nog, de också. Det finns minsann finanslejon i blå denim. Och jeansfolket finns på bankkontor där det för inte så länge sedan var strängt förbjudet att ta av sig kavajen före klockan tre.

Att man vant sig vid att folk som jag och mina journalistbröder och -systrar går klädda i det som andra kallar fritidskläder torde vara helt säkert.

Men jag trodde inte att det skulle bli så. Inte när jag och andra journalister i kostym och vit skjorta bevakade vänsterkravaller 1968 och emellanåt utan urskillning fördes bort i polispiketerna.

Därför, revisorer – jeansjacka eller ej – osvuret är bäst.

Inge Wennberg