I Balans 1/87 talade godkände revisorn Herbert Arvidson för ett bättre utnyttjande av den valde revisorns kunnande i samband med konkurser. Invändningar mot Arvidsons resonemang framfördes av chefskronofogde Arne Fall (3/87) och av advokat Rolf B Åbjörnsson och auktor revisor Anders Östberg (4/87).

Men invändningarna bygger på feltolkningar av Arvidsons artikel, hävdar godkände revisorn Bengt G Andersson vid BGA Revisionsbyrå i Västerås i detta inlägg.

Både chefskronofogde Arne Fall, advokat Rolf B Åbjörnsson och auktor revisor Anders Östberg har i sina inlägg i Balans 3 och 4/87 tydligen svårigheter att läsa godkände revisorn Herbert Arvidsons artikel i Balans 1/87 på rätt sätt. Arvidson efterlyser på goda grunder varför det konkursdrabbade företagets valda revisor ”glöms bort” av konkursförvaltaren och varför revisorn inte ens blir tillfrågad om sina synpunkter och erfarenheter.

Det verkar onekligen av svaren från de tre herrarna som om frågan är mer befogad än troligen ens Herbert Arvidson hade misstänkt. Svaren uppvisar en försvarsattityd och feltolkningen av Arvidsons artikel, d. v. s. att företagets revisor skulle anlitas i stället för en utomstående, kan väl när det gäller advokaten och den auktoriserade revisorn förstås mot bakgrunden att de felaktigt misstänkte Arvidson och andra valda revisorer för att vilja stjäla deras arbetsuppgifter, d. v. s. att han vill agera i stället för den av konkursförvaltaren anlitade utomstående revisorn, något som det tydligt enligt artikeln inte är fråga om.

Chefskronofogden, som representerar den myndighet som har ersatt ”rättens ombudsman” enligt äldre konkurslag, uppvisar dock en helt oförklarlig inställning till Arvidsons artikel. Han har inte enbart missförstått Arvidsons inlägg, han uppvisar en attityd som verkligen borde ifrågasättas och som sammanfattningsvis kan koncentreras till ett citat ur inledningen till artikeln: ”Snarare vore det bortkastade pengar att anlita företagsrevisorn.”

Det citatet bör ställas mot Herbert Arvidsons frågeställningar ovan. Har kronofogdemyndigheten i allmänhet verkligen den märkliga förutfattade meningen om alla konkursföretags valda revisorer som förutom citatet genomsyrar Arne Falls artikel, eller är detta förhoppningsvis enbart den senares högst personliga uppfattning?

Bengt G Andersson, godkänd revisor, BGA Revisionsbyrå i Västerås