Diplomerad internrevisor är en ny titel som skall tas i bruk i hela Norden. Också internrevisorerna skall omfattas av ett kvalitetsbegrepp, som garanterar en bestämd kompetens. Alf Sydholm, tidigare ordförande i IIR, anser att vi i och med ”Dipl IR”-examen får tre kategorier av kvalificerade revisorer: auktoriserade revisorer och godkända revisorer samt diplomerade internrevisorer. Enligt övergångsregler har speciellt erfarna revisorer fått sitt diplom utan att avlägga examen.

Begreppen auktoriserad revisor och godkänd revisor är numera allmänt bekanta. Det finns mycket klara regler för vad sådana revisorer skall ha för utbildning och praktisk erfarenhet. Kommer man i kontakt med en auktoriserad eller godkänd revisor vet man alltså att man har att göra med en kompetent person.

Nu finns ett kvalitetsbegrepp även för internrevisorer, ”Dipl IR”, som garanterar en bestämd kompetens.

Bakgrund

Bakgrunden är bl a att den internationella organisationen för internrevisorer – The Institute of Internal Auditors – sedan ett tiotal år har ett program för att diplomera internrevisorer – Certified Internal Auditors (CIA). Två gånger om året ordnas examen, och för att gå upp i den skall man ha en akademisk examen och minst två års praktisk revisionserfarenhet.

Hittills har 6 000 internrevisorer fått sitt CIA-certifikat. De allra flesta är verksamma i Nordamerika men det har även ordnats examen i flera andra länder. Storbritannien har sedan några år ett eget CIA-program, som också omfattar en examen.

Inom det svenska Institutet för Intern Revision (IIR) har vi övervägt att använda CIA-programmet, att översätta materialet till svenska och anpassa det till våra förhållanden. Vi kom emellertid fram till att det var bättre att försöka ta fram ett eget program och helst ett program gemensamt för de fyra nordiska länderna. IIR-föreningarna i Danmark, Finland, Norge och Sverige har i alla år haft ett nära samarbete. I början av 80-talet tog vi fram gemensamma riktlinjer för internrevision. Vi började också diskutera möjligheten att skapa en särskild diplomering i internrevision för Norden. Efter några års arbete fattade vi i juni 1985 det definitiva beslutet om vad denna diplomering skulle omfatta.

Krav för diplomeringen

Diplomeringen bygger på fyra hörnstenar:

  • grundutbildning

  • praktisk erfarenhet

  • vidareutbildning och litteraturstudier

  • examen

Som grundutbildning krävs examen från högskola eller universitet, innehållande redovisning och finansiering, eller motsvarande kunskaper förvärvade på annat sätt.

– Vi har alltså inte så strikt formulerade utbildningskrav som gäller för auktoriserad och godkänd revisor. Det beror bl a på att internrevisorerna har ett brett arbetsfält, som kan variera från företag till företag.

– När det gäller praktisk erfarenhet fordras minst tre års arbete med kvalificerade, självständiga uppgifter inom internrevision. Egentligen skulle vi från svenska IIR helst velat ha samma praktiktid som för auktoriserad och godkänd revisor, alltså fem år. Vi kräver i stället tre års erfarenhet av ”kvalificerat självständigt arbete”. Arbetet den första tiden efter utbildningen har normalt inte den karaktären. I praktiken krävs därför ytterligare ett eller annat års arbetserfarenhet, före de tre åren.

– Vi har tagit fram en studiehandledning för diplomeringen, och i den tar vi upp kurser och litteratur inom företrädesvis revision, som vi rekommenderar som påbyggnad till grundutbildningen. Litteraturen är till stor del på engelska, eftersom det inte finns särskilt mycket publicerat om internrevision inom Norden.

Examen

Den som uppfyller de angivna kraven är välkommen att anmäla sig till examen. Examen är skriftlig och äger rum samtidigt i vart och ett av de nordiska länderna. Frågorna kring provet blir desamma i varje land, med viss anpassning till resp lands lagstiftning och naturligtvis på resp lands språk.

Provet sker i en följd under 1 1/2 à 2 dagar och består av tre delar: ett större antal flervalsfrågor, ett mindre antal essäfrågor och ett praktikfall. De tentander som klarat de tre delproven skall dessutom skriva en uppsats.

Den första examen äger rum den 13 och 14 maj i år. För Sveriges del är platsen Stockholm.

Examensnämnd

För att sköta diplomeringsfrågor och examen finns det en nämnd i vart och ett av de fyra länderna samt en gemensam nordisk nämnd med en eller två ledamöter från var och en av de nationella nämnderna.

Den svenska nämnden utses av IIRs årsmöte och har f n fem ledamöter. En av dem är Sten Walberg, Bankinspektionens förre chef, som ingår i nämnden sedan slutet av 1986. De övriga fyra är revisionschefer: Börje Andersson, ABV, Gösta Forshällen, Sveriges Radio, Jan Sjörin, PKbanken och Alf Sydholm, Posten.

Övergångsregler

När vi tog fram villkoren för diplomeringen diskuterade vi ingående med de nordiska kollegerna, om vi i inledningsskedet och engångsvis skulle ge speciellt erfarna internrevisorer möjlighet att bli diplomerade utan att avlägga examen.

Syftet skulle vara att snabbt få fram ett antal diplomerade internrevisorer med hög kompetens som skulle underlätta införandet av den egentliga diplomeringen, med examen.

Vi beslöt att införa en sådan övergångsregel. Erfarna revisionschefer och internrevisorer inbjöds att lämna in ansökan före årsskiftet 1985/86, med en noggrann dokumentation av sina meriter. Ansökningarna behandlades under våren 1986. Sammanlagt har 176 internrevisorer diplomerats enligt övergångsreglerna, varav 79 i Sverige.

Framtiden

Nu gäller det att få ett rimligt antal internrevisorer med god teoretisk utbildning motiverade att förbereda sig för att ställa upp i vår examen. Detta är en förutsättning för att diplomeringen skall få ett verkligt värde.

Vi har tagit fram en studiehandledning, vi har ordnat några träffar med intresserade kandidater och vi vill för övrigt lämna den hjälp som behövs. Det finns helt naturligt en viss tveksamhet bland många i början om det är lönt att lägga ned arbete för att få detta ännu rätt okända diplom.

När vi efter några examenstillfällen fått fram ett antal nya diplomerade internrevisorer (Dipl IR) kommer det att gå mycket lättare att motivera nya kandidater. Diplomet bör successivt bli alltmera känt och respekterat som en kvalitetsnorm för internrevisorer. Företagens rekrytering och internrevisorernas byte av anställning kommer att underlättas, när begreppet Dipl IR blir inarbetat.

På sikt medför också diplomeringen att kompetensnivån höjs inom landets internrevisionsavdelningar. Det bör ge effektivare internrevision, till nytta för företagen men också för externrevisorerna.

Om några år tror jag att det är allmänt känt att det finns tre kategorier av kvalificerade revisorer i Sverige: auktoriserade och godkända revisorer samt diplomerade internrevisorer.

Alf Sydholm var tidigare ordförande i IIR