I USA är det en självklarhet att de stora revisionsbyråerna ägnar sig åt omfattande konsultation. Men det finns kritiker. En av de argaste är professor Abraham Briloff.

Abraham J Briloff, professor i revision vid Baruch College på City University of New York, är en man med höga etiska krav.

Förutom professuren sköter han också sitt jobb som praktiserande revisor. Byrån består bara av Briloff själv och hans dotter.

Revision som ursäkt

I stället för att få en högre professionell kompetens och standard så har de stora byråerna misslyckats. De använder revision som en ursäkt för att komma in i företagen som konsulter.

Briloff är också hårt kritisk mot tillsynsorganen AICPA (American Institute of Certified Public Accountants) och SEC (Securities & Exchange Commission).

– Briloff menar att dessa organisationer har misslyckats i sin granskningsverksamhet därför att i varje tillsynsärende som kommer upp så är det nästan uteslutande en- och tvåmansföretagen som fälls, säger Rolf Rundfelt, utredningskonsult på Bohlins Revisionsbyrå, som noga följt Briloffs verksamhet.

Briloff ställer frågan: Är det så att de stora aldrig gör några missar? Har de så hög professionell standard?

Nej, svarar han, och kan dra fram en hel del exempel.

Det handlar ofta om stora byråers konsultsidor som sålt tjänster till klienter som sedan granskas av samma byråers revisorer.

Ohållbar situation

Den situationen är inte hållbar, säger Briloff. Man kan inte i det läget begära att revisorn ska vara oberoende.

– I USA svarar konsultsidan för ungefär hälften av revisionsbyråernas verksamhet, säger Rolf Rundfelt.

De stora byråerna bemöter kritiken som riktas mot dem med argumentet att konsultverksamheten är enbart positiv då den förstärker revisorsrollen. Om konsulteriet minskade skulle dessutom klientföretagen drabbas av högre kostnader. För dem är det billigast att anlita revisorn som konsult. Revisorn är redan inne i företaget.

– När det kommit upp förslag om att skilja på revision och konsulteri, så har företagen alltid ställt upp på revisorernas sida, säger Rolf Rundfelt.

För Abraham Briloff är det självklart att hålla isär revision och konsultverksamhet. All granskning av företagen måste vara skild från allt som har med affärerna att göra.

– Briloff menar att företagsledningarna – bl.a. genom att ägandet distanserats – blivit oerhört mäktiga, säger Rolf Rundfelt. Då behövs en balanserande kraft – och den ska komma från revisorerna. Och då får de inte vara så kommersiellt inriktade.

En bransch som andra

Men så fungerar det inte. De stora byråerna konkurrerar hårt. Man talar inte för inte om The Accounting Industry som en bransch vilken som helst. Det är ett dilemma – å ena sidan gäller det revisorns viktiga funktion i näringslivet, å andra sidan handlar det om att arbeta och tjäna pengar. Det går inte ihop riktigt.

Ett känt Briloff-exempel gällde företaget Metro Media och dess revisionsbyrå Peat Marwick. I det här fallet erbjöds aktiemarknaden att investera i tillgångar i Metro Media för att reducera sin skatt.

Peats skattekonsulter hjälpte till att utarbeta ett prospekt, där det intygades att påståendena om skattefördelar var korrekta.

Förutsättningen för dessa fördelar var dock att myndigheterna accepterade att det hade ägt rum en försäljning mellan Metro Media och ett handelsbolag. Skattekonsulterna trodde själva på idén. Det var det inget tvivel om.

Så kom revisorerna in i efterhand. Det var helt uppenbart att det hela skulle betraktas som den skentransaktion som det också var.

När Briloff beskrev transaktionen så sjönk Metro Mediaaktierna med 22 procent.

Här har alltså byråns skattekonsulter nästan suttit i rummet intill revisorn och övertygat företaget om att allt var i sin ordning.

– Vad gör revisorn i ett sådant fall? säger Rolf Rundfelt. Det ska nog vara en ganska tuff revisor som ger sig på sina konsultkollegor.

Informera mera

Sådana här situationer kan dock undvikas om konsulterna håller sina revisorskollegor informerade om vad de har för sig. Så sker i viss mån både i Sverige och i USA.

– De stora revisionsbyråerna i USA som har kunder som t ex General Motors har jättelika hierarkiska system för att klara sina uppdrag hos varje sådan klient. Högst upp i toppen sitter en ensam människa, en revisor, som ska skriva på. Då är det nödvändigt med information.

Men det är också mänskligt att fela. Specialisten kan glömma skicka kopior av sina arbetsrapporter till revisorn.

Inge Wennberg