FAR-ledamoten Sune Carlsson, numera vice president och controller i Världsbanken, applåderar artikeln som auktor revisor Anders Hult, Reveko, skrev i Balans 10/87.

Tack, Anders, för din intressanta och klargörande artikel ”Elektronisk post – så fungerar den i praktiken”. Jag håller med dig: elektronisk post är ett mycket användbart redskap för revisorer. I Världsbanken, där jag började som chef för internrevisionen i september 1986, har man funnit att elektronisk post är ett mycket effektivt och lönsamt verktyg.

Från den 1 juni 1987 är jag vice president och controller i banken. I min nya befattning använder jag ofta elektronisk post. Det är ett effektivt sätt att kommunicera med såväl kollegor i bankledningen som medarbetarna på olika avdelningar inom banken. Världsbanken har ungefär 6.500 anställda, varav cirka 200 på fältkontoren i utvecklingsländerna. 4.200 har IBM-kompatibla persondatorer på tjänsterummen och/eller med sig på resor. Antalet persondatorer ökar mycket snabbt. 1986 köpte vi cirka 1.900 vanliga, och omkring 400 bärbara persondatorer. Under 1987 köptes ytterligare stora mängder.

Snart är alla anställda anslutna till vårt interna nätverk. De flesta av våra fältkontor länkas också in i detta system.

Min dagliga användning av elektronisk post är omfattande. Jag får i genomsnitt tio meddelanden om dagen. Om svar efterfrågas skriver jag ned det på min IBM AT så fort jag har tagit fram uppgifterna.

Jag har också en bärbar dator med modem, som automatiskt ringer upp mitt kontor i banken från mitt arbetsrum i hemmet, så att jag kan läsa meddelanden, söka i databaser etc. Snart får jag dessutom en ny bärbar dator för mina resor. Var jag än är kan jag då nå bankens datasystem, bara det finns en telefon tillgänglig.

Det är anmärkningsvärt vilken snabbhet och kapacitet en del av de bärbara datorerna har.

Vi ser framför oss en snabb ökning av antalet bärbara datorer bland vår personal ute på uppdrag i utvecklingsländerna. Genom att flertalet av våra 40 fältkontor är kopplade till huvudkontoret via satelliter, kan vi snabbt förse vår projektpersonal med uppdaterade siffror, vi kan skicka utkast till rapporter till kollegor i hela världen etc.

Genom att bygga ut våra internationella nätverk sänker vi kommunikationskostnaderna – trots att mängden data som vi utväxlar ökar mycket snabbt.

Jag är övertygad om att elektronisk post är ett utmärkt redskap för praktiserande revisorer i Sverige.

FAR borde ordna seminarier om hur man använder elektronisk post för att mer effektivt klara den interna skötseln av företaget. Elektronisk post kan underlätta kommunikationen mellan delägare och anställda i företaget – och framför allt åstadkomma smidigare kontakter mellan revisor och klient när de flesta klienter i framtiden har tillgång till elektronisk post. Det är krångligt att komma i kontakt med en svensk revisor – det borde jag veta – och allt som kan göras för att ändra på det är värt att pröva. Tänk bara på en sådan sak som att slippa större delen av de bruna internkuverten.

Sune Carlsson, FAR-ledamot, numera vice president och controller i Världsbanken