Hur ser auktoriserade revisorer på tystnadsplikten i förhållande till rapporteringen till samhällets bank- och försäkringsinspektioner? Vilka andra problem finns i sammanhanget? Balans ställde frågorna till fyra auktoriserade revisorer.

Auktor revisor Sigvard Lövgren, Bertil Olssons Revisionsbyrå, Stockholm, av Bankinspektionen förordnad revisor i Gotabanken och Wermlandsbanken:

– Trots tystnadsplikten är vi skyldiga att rapportera till inspektionen. Vår rapportering behöver som regel inte innehålla några konkreta affärshemligheter. Men visst har det i en del fall varit förenat med visst obehag att vi ska lämna dessa rapporter. Det finns revisorer som personligen promenerat upp till Bankinspektionen med sin skriftliga rapport eller lämnat muntlig rapport i hopp om att den inte skulle diarieföras.

– Ett problem är förenat med det faktum att den förordnade revisorn aldrig är ensam. Han/hon skriver ofta PM tillsammans med de av stämma eller huvudmän valda revisorerna. En sådan PM, avsedd för banken, kan den inspektionsförordnade revisorn inte utan vidare lämna till inspektionen. Av hänsyn till kollegerna måste man författa egna PM, som kan vara mer eller mindre omfattande. Det är inte ordentligt utrett hur det ska vara med detta. Det kan lätt upplevas som en konstig form av byråkrati. Men uppdragen som sådana är intressanta att arbeta med.

Auktor revisor Petrus Olde, Revidentia, Stockholm, av Bankinspektionen utsedd revisor i Östgöta Enskilda Bank:

– Jag har bara hållit på ett år. Jag har varit med på en träff för alla bankers och försäkringsbolags revisorer med anledning av nya instruktioner, som då inte var spikade. Det ställdes en hel del frågor om tystnadsplikten. För oss lekmän i statsförvaltning är det inte alltid så lätt att veta vad som menas med sekretess.

– Det är dock inga långa rapporter vi skriver till inspektionen. Somliga lämnar muntliga rapporter till Bankinspektionen. Det förekommer ofta när det gäller finansbolag.

– Fallet med optionsförlusterna i Östgöta Enskilda Bank skapade inga speciella problem när det gäller tystnadsplikten. Revisorerna hade bankens tillstånd när vi delgav våra erfarenheter.

– Jobbet som sådant är mycket intressant med poster utanför balansräkningen, riskexponeringsfrågor m.m. Det kompenserar för det dåliga arvodet.

Auktor revisor Bo Lillieström-Tjus, SET, Stockholm, av Bankinspektionen utsedd revisor i Sparbankernas Bank:

– Vi är skyldiga att rapportera till Bankinspektionen. Flera banker har kommit med kritiska synpunkter på revisorer som framfört negativa åsikter om dem till inspektionen. Men inspektionen kan hemligstämpla rapporterna och gör det också så att banker även reagerat på att rapporterna inte är offentlig handling. Hemligstämpeln har dock inte varit hårdare än att jag telefonledes fått inspektionens tillstånd att skicka över rapporter också till banken själv.

– Som utsedd revisor är man en i gruppen av revisorer. Men det är de andra som gör huvuddelen av jobbet. Jag upplever det som att jag mest är med för att bedöma om allt är normalt.

– Jag har använt assistent i mitt arbete. Första gången reagerade banken (som ska betala). Då och även senare har Bankinspektionen alltid gett tillstånd till detta. (Möjligheten att använda biträde under vissa förutsättningar finns numera inskriven i Bankinspektionens revisorsinstruktion. Red:s anm.)

– Jag upplever det inte som om jag som utsedd revisor får mindre information från banken. Snarare får jag mer än de andra.

– Ekonomiskt är det här jobbet ett problem. Visserligen finns två arvodesnivåer (med eller utan sociala avgifter. Red:s anm.). Men för mig är det en rörelseinkomst, vilket inte är detsamma som en nettoinkomst.

Vilket det däremot kan vara för avgångna generaldirektörer...?

– Ja. Men det här är en känslig fråga. Man kan ju avstå från att ta uppdraget. Men det är samtidigt intressant.

Auktor revisor Bengt Gefors, Bohlins Revisionsbyrå, Stockholm, av Bankinspektionen utsedd revisor i PKbanken och Nordbanken:

– Jag har aldrig besvärats av att kraven på tysnadsplikt och oberoende skulle stå i konflikt med min rapportering till Bankinspektionen.

– Jag har heller aldrig upplevt att banken varit mindre öppen mot mig jämfört med de andra revisorerna när det gällt att lämna information. Jag har varit både vald och utsedd bankrevisor. Öppenheten har varit densamma.

Inge Wennberg